Litt smarter
Her satses det stort på mindre utslipp
Slik skal det bli: Nidarvollprosjektene satser på gjenbruk av byggematerialer- og inventar, utslippsfrie maskiner og ny teknologi for optimalisering og deling av energi og varme mellom de nye byggene. Illustrasjon: Henning Larsen arkitekter/Per Knudsen arkitektkontor/Trondheim kommune Slik skal det bli: Og slik har det i stor grad blitt.. Nidarvollprosjektene har lagt vekt på gjenbruk av byggematerialer- og inventar, utslippsfrie maskiner og ny teknologi for optimalisering og deling av energi og varme mellom de nye byggene. Illustrasjon: Henning Larsen arkitekter/Per Knudsen arkitektkontor/Trondheim kommune
Klima- og miljøambisjonene for Nidarvollprosjektene er skyhøye i det som er det største byggeprosjektet til Trondheim kommune noensinne. 24.november ble prosjektet belønnet med 3.plass i konkurransen om å bli årets lokale klimatiltak i Norge!
På Nidarvoll bygges ny barne- og ungdomsskole, to nye idrettshaller og nytt rehabiliteringssenter. Det er det største byggeprosjektet Trondheim kommune noensinne har gjennomført. Ved hjelp av elanleggsmaskiner og en mobil hurtiglader reduseres klimagassutslippene.
Samtidig er gjenbruk av byggematerialer i forbindelse med riving og nybygging satt i et unikt system, ifølge prosjektleder Morten Marøy for Nidarvollprosjektene i Trondheim Eiendom.
– Det har lenge vært et generelt krav om fossilfrie byggeplasser i Trondheim, men kommunen har også vedtatt ambisjoner om utslippsfrie byggeplasser. Dette er da noen skritt i riktig retning, og vi kan høste erfaringer som hjelper oss på veien videre, sier Morten Marøy.
Nytt liv for kjøkken og lysmaster
Ifølge firmaet Loopfront som har jobbet med sirkulærøkonomi siden 2018, er Trondheim kommune en foregangsaktør innenfor EU når det kommer til å systematisere sitt sirkulære arbeid innenfor gjenbruk på rive- og byggeprosjekter. I denne videoen ser du hvordan det gjøres.
Fra de gamle bygningene som sto på Nidarvoll-tomta, er det funnet gjenbruksverdi i mye. Blant annet limtredragere som skal gjenbrukes som gulv i ungdomsskolens kunst- og håndverksavdeling. Det forteller rådgiver for anskaffelser og kontrakt, Nina Skar i Trondheim Eiendom.
– De gamle limtredragerne skal bearbeides hos Nidarvoll Trevare AS. Andre ting som gjenbrukes er blant annet 10 kjøkken, utvendig vindeltrapp og seks lysmaster. Et av inngangspartiene på den gamle skolen er tatt ned og skal stå i den nye skolegården som kunst, sier Nina Skar.
Den beste gjenbruksløsningen
Men hvorfor gjenbrukes ikke limtredragerne i sin opprinnelige form og funksjon?
Til det svarer prosjektleder Morten Marøy:
– Limtredragere er konstruktivt trevirke der funksjonen er å tåle lasten den er beregnet for og ikke bryte sammen. Det er betydelig risiko knyttet til bygningskonstruksjoner for liv, helse og materiell. Derfor er nytt konstruktivt trevirke underlagt strenge kontroll- og sertifiseringsordninger for å sikre at de tåler de belastningene de er beregnet for.
– Dette er en stor utfordring for gjenbruk. Ofte kjenner man ikke til hvilke laster de er beregnet for, men enda viktigere er at ingen kjenner til evt. skader som kan ha vært påført materialene og dermed kan ha svekket bæreevnen. Slike skader kan være usynlige. Vi kjenner til tilfeller der større betongelementer er gjenbrukt med høye kostnader for å resertifisere bæreevnen. Kostnadene ble langt høyere enn anskaffelse av nye bærende materialer. Utfra dette har vi i dette tilfelle konkludert med at gjenbruk av bærende konstruksjoner til ikke-bærende formål er den beste gjenbruksløsningen.
– Og ja – det koster litt mer enn et vanlig parkettgolv med dette stubbegolvet, men vi reduserer klimagassutslipp, og vi er med på å fremme gjenbruk. På sikt håper vi at gjenbruk ikke vil koster mer enn å benytte nye materialer. Kommunen ønsker å være en foregangsaktør på gjenbruk. I fremtiden må vi tenke annerledes. Dette er bare en start.
Vil samarbeide med gatekunstnere
Også 20 kasserte avfallsdunker er planlagt pusset opp og skal etter planen plasseres i den nye skolegården.
– Kanskje kan vi få til et samarbeid med noen av byens gatekunstnere til å dekorere dunkene. Det er også planlagt å pusse opp og male brukte sykkelstativ i samme farger for et enhetlig uttrykk, sier Nina Skar.
I andre prosjekt og eksisterende helsehus er det i tillegg gjenbrukt garderobeinnredninger, lamper, dører, vinduer, stoler, radiatorer og håndvasker fra Nidarvoll.
Mindre utslipp
Prosjektet har blant annet elektrisk bomlift, saksebordlift, teleskoptruck, en 20 tonns gravemaskin og elektrisk lastebil. I tillegg solceller på brakkerigg og fjernvarme til byggtørk og byggvarme. Til lading av elektriske anleggsmaskiner benyttes batteri-ladekontainer (boost charger) på stedet.
– Dette er det første prosjektet i byen som bruker boost charger med integrert system for hurtiglading og ladeuttak for elbil/-maskin, sier prosjektleder Elin Randli i Trondheim Eiendom.
Utslippsfrie anleggsmaskiner har fått støtte fra Miljødirektoratet/Klimasats og batteri-løsningen har fått støtte fra Enova,
3. plass i kåring – årets lokale klimatiltak
Nidarvoll-prosjektene ble tidligere i år nominert som årets lokale klimatiltak i Norge. I den forbindelse rangert som et av de fem beste prosjektene i landet innenfor kategorien lokalt klimatiltak. 24. november ble det klart; prosjektet kom på 3. plass i kåringen!
– Årets lokale klimapris, som deles ut under Zerokonferansen i Oslo 24. november, skal skape oppmerksomhet rundt smarte klimaløsninger i store og små norske kommuner og fylkeskommuner. De tre beste prosjektene blir offentliggjort og hedret på konferansen. Vi håper på det beste, sa rådgiver Mie Abelgaard i kommunens Miljøenhet rett før kåringen.