Litt smarter
Redder kjøkken til gjenbruk
Kjøkkenreddere: Alt skal ut fra de gamle studenthyblene på Moholt. – Det handler om å berge så mye du klarer for å unngå at fullt brukbare ting blir pakket flat og kjørt på avfallsanlegget, sier Sjenia Stokke fra Fornybygg (t.v). Her sammen med Marte Fordal Meland i Framtiden i Våre Hender.
Store deler av Moholt studentby totalrehabiliteres. Heldigvis er det noen som henter ut det som kan gjenbrukes og tilbyr det til nye eiere.
Etter hvert som de gamle studentbyggene skrelles ned til betongen må mye ut, til tross for at det fortsatt har levetid igjen.
– Det handler om å berge så mye du klarer for å unngå at fullt brukbare ting blir pakket flat og kjørt på avfallsanlegget, sier Sjenia Stokke fra Fornybygg.
Hun står i et hybelkjøkken på Moholt studentby, og skrur løs det hun rekker før rivningsentreprenørene kommer.
Storstilt rehab
Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit) er nemlig i gang med en storstilt totalrehabilitering av kollektivene på Moholt Allé. Her skal alt skrelles ned til betongen.
– Sit tar vare på det vi har mulighet til å gjenbruke, som lamper, panelovner og en del vinduer forteller prosjektutvikler i Sit Arve Lyng.
Resten som er brukbart har et par gjenbruksaktører fått muligheten til å forsyne seg av.
Tilbys nye eiere
I tillegg til kjøkkeninventar og eventuelle hvitevarer Sit ikke skal ha, tar Fornybygg med seg byggevarer som dører, vinduer og listverk. Dette tilbys nye eiere.
– Her har jeg hendene fulle med å demontere og koordinere henting eller frakt til kundene. Resten havner på lageret vårt, forteller Sjenia Stokke.
Fornybygg tar betalt for demontering og eventuell frakt.
Ser verdien i det brukte
– Denne trenger en vask, men ellers er den god som ny, sier Stokke, og viser fram en stol.
Hun har inntrykk av at folk er blitt mye flinkere til å tenke gjenbruk og ombruk.
– I dag er det mange som oppsøker Finn.no for å få tak i byggematerialer og inventar.
– Hvorfor bør folk kjøpe brukt?
– Hvorfor ikke? smiler Stokke – og fortsetter:
– Vi må tenke nytt i stedet for å kjøpe nytt. Selv om det er gammelt er dette solid, og kan enten ombrukes eller bygges om til nytt bruk, sier hun.
Skaper sirkulær økonomi
Det er Framtiden i våre hender som gjennom prosjektet Sirkellaget har koblet sammen Fornybygg med Sit og deres byggentreprenør Backe.
– Sirkellaget jobber for å skape sirkulær aktivitet i Trondheim og trøndelagsregionen. Vi jobber med mange ulike prosjekt hvor vi ønsker å sette aktører som jobber med sirkulær økonomi sammen med egnede aktører, som byggherrer og entreprenører. Her på Moholt er målet å få til så mye gjenbruk og ombruk som mulig, sier Marte Fordal Meland.
Framtiden i våre hender ønsker at Norge skal være et foregangsland innen sirkulærøkonomi, men ser at det fortsatt er en vei å gå.
– Vi må gå fra bruk og kast-mentalitet til et tankesett som holder materialene i bruk så lenge som mulig, sier Meland.
Enorm etterspørsel
Da Sjenia Stokke leste om Sirkellaget på sosiale medier var hun snar med å ta kontakt for å få delta på dette prosjektet.
– For oss er det naturligvis en økonomisk fordel å kunne hente ut ting gratis. I tillegg bygger vi nettverk med nyttige kontakter, så dette er kjempebra for oss, sier hun.
Og så langt tyder alt på at prosjektet virker så godt som man kunne håpe på. Sist gang Fornybygg hentet ut materialer på Moholt var etterspørselen enorm.
– Men det ligger ikke i ryggraden til entreprenører og byggherrer ennå. Derfor trengs det en bevisstgjøring, sier Meland.
Ønsker samarbeid
Backe entreprenør har ansvaret for rehabiliteringen av Moholt Allé, og synes det er veldig fint å kunne samarbeide med gjenbruksaktører.
– Backe er opptatt av bærekraft, og synes det er viktig med gjenbruk og å hindre avfall. Derfor passet det midt i blinken at Sirkellaget tok kontakt, sier Bjørnar Eriksen.
Backe har åpnet opp, og lagt til rette for at aktørene kan plukke det de ønsker før riveentreprenøren fullfører jobben.
– Vi sparer penger på at det blir mindre avfall, og dessuten forenkler dette logistikken for oss.
Vil motivere til gjenbruk
Det er viktig for Fornybygg å vise at det finnes gjenbruksaktører.
– Dette prosjektet handler om å få så mange kjøkken, dører, vinduer, inventar og listverk ut. Jo mindre avfall jo mer sparer entreprenøren. Og det håper vi kan motivere til å tenke nytt, sier Stokke.