Litt smarter
Setter Trondheim som treby på kartet
Moholt studentby: rundt regnet 23 000 trær har gått med i konstruksjonen av blokkene i massivt tre i studentbyen på Moholt. Arkitekt Ana Castanheira, prosjektleder for Trebyen Trondheim, forteller at de fem boligblokkene i massivtre, med det kommunale bibliotek i midten, har fått flere priser og er kjent langt utenfor landegrensene. Foto: Unni Skoglund
Gjennom satsingen Trebyen Trondheim har en rekke offentlige bygg blitt reist i tre. Trebyen Trondheim bygger kompetanse og gjør byutviklingen i Trondheim mer miljøvennlig. Prosjektet inspirerer også utenfor bygrensene.
At en rekke nye offentlige bygg i Trondheim er oppført i tre som hovedmateriale er ingen tilfeldighet. Trondheim har hatt en langvarig satsing på å fremme tre som byggemateriale gjennom byutviklingsprosjekt Trebyen Trondheim. Prosjektet er initiert av NTNU og Trondheim kommune. Prosjektet startet opp i 2006 og er i dag politisk forankret og godt integrert i kommunedelplanen for energi og klima. Å øke kunnskap om tremateriale og bærekraftig utvikling er målsettingen til Trebyen Trondheim. For å fremme bygg hvor tre er hovedmateriale, har det over flere år blitt etablert et bredt spekter av innovative forbildeprosjekter i tre.
– Det viktigste som Trebyen Trondheim har oppnådd er all kunnskapen som er utviklet gjennom å bygge i tre. Vi har fått mange fine offentlige bygg i tre etter at dette ble en satsing. Gjennom byggene som er oppført, og forskningen som er gjort, spres erfaringen og kunnskapen. Stadig flere engasjerer seg og ser muligheter ved å bygge i tre, også private aktører, sier Arkitekt Ana Castanheira, prosjektleder for Trebyen Trondheim.
Prosjektet jobber blant annet med å koble FoU miljøene med lokalt næringsliv. Sammen skal disse løse utfordringene med å gjøre Trebyen mer bærekraftig og god å bo i.
– De gode trebyggene vi har oppført, i kombinasjon med de gamle historiske trebyggene, gjør at Trondheim nå brukes som referanse av andre. Både innad i Norge og i utlandet. Det er kommuner og byer som ønsker å lære mer om det å bygge i tre og da ser de til Trondheim. Dette er en effekt vi setter stor pris på. Det er rett og slett utrolig spennende å se hvordan prosjektet brer om seg og bevisstheten øker både nasjonalt og internasjonalt, sier Castanheira.
STORYMAP om Trebyen Trondheim er laget av studenter fra NTNU (2022).
Trebyen Trondheim i EU-prosjekt
Trebyen Trondheim har en rekke prosjekter gående parallelt, og er blant annet involvert i prosjektet som har fått navnet Build-in-Wood. Det er et EU-finansiert Horisont 2020-prosjekt, som har som mål å øke andelen bygg som settes opp i tømmer. Med økende urbanisering og klimaendringer ønsker Build-in-Wood å møte utfordringene med å tilby rimelige og miljøvennlige boliger, bygget i tre, av høy kvalitet. Her er Trondheim med, sammen med seks andre byer, blant annet København, Amsterdam og Innsbruck.
– Dette er en fin arena for samarbeid hvor vi kan lære av hverandre. Blant annet er deltakerne fra Amsterdam svært interessert i hva vi har fått til i Trondheim, sier Castanheira.
Også et eget nordisk samarbeid er satt i gang. Nettverk med de nordiske trebyene er i startgropen. Det er viktig for å styrke kommunene som kunnskapskilde og pådriver for å bruke tre. Castanheira fremhever at tre er et materiale som både er lokalt, bærekraftig, har lange og stolte tradisjoner, særpreg og i tillegg har helsegevinster.
– Vi tror effekten av dette nettverket vil være stort, ikke minst for mindre kommuner som ikke har samme utgangspunkt og erfaring med å bygge større bygg i tre, slik som de større byene, som eksempelvis Trondheim og Bergen har. Småbyene vil ha flere å støtte seg på, noe som vil gjøre det enklere for dem å lykkes med å bygge større prosjekter i tre.
Lokalt næringsliv engasjert
Hvert år hentes det ut så mye som én million kubikkmeter tømmer i Midt-Norge. Dette gjør at svært mange i Trøndelag jobber med tre som materiale, på ulike vis og i ulike ledd av produksjonskjeden. For å utnytte disse materialene best mulig har det siden 2004 blitt arbeidet klyngebasert i tre- og skognæringen. Næringsklynge WoodWorks! Cluster fasiliteter industriell produksjon av bygg og trefiber i Midt-Norge. Trebyen Trondheim er også med i Wood Works! sammen med rundt 80 bedrifter og organisasjoner fra vår region. Eksempler på medlemmer er Norske Skog Skogn, Støren Treindustri, Sintef, NTNU, NHO, Forskningsrådet, Nordskog, Trefokus, Danske bank, Blom arkitekter og en rekke andre aktører.
– Det er veldig verdifullt med en samlet næring med felles visjoner og prosjekter knyttet til bruk og utnyttelse av tre. Som en del av satsingen Trebyen Trondheim har kommunen som mål å sette opp minst ett offentlig bygg hvert tredje år. I 2022 er en ny barnehage på Risvollan hovedprosjektet som skal oppføres i tre. De siste årene har eksempelvis Lade skole, Huseby skoler på Saupstad-Kolstad og Ranheimsfjæra Barnehage blitt oppført i tre, forteller Castanheira.
Å involvere næringsaktører og koble dem opp mot forskning- og utviklingsmiljøene kan gi mange spennende resultater. Formannskapet I Trondheim kommune har blant annet pekt på viktigheten av at det arbeides målrettet for å bygge opp et norsk produksjonsmiljø som utvikler bærekraftige byggelementer i tre med norske råvarer.
Ønsker mer gjenbruk av bygg og materialer
Hovedtyngden i prosjektet Trebyen Trondheim ligger på moderne nybygg. I tillegg er rehabilitering, vern og trekunst også en faktor.
– Iblant trenger vi nye bygg, men vi ønsker også å ha fokus på hvordan vi, best mulig, kan utnytte de ressursene vi allerede har. Hvis vi har et prinsipp om å rive minst mulig av eksisterende bygg og deretter supplere med tre som materiale, der det trengs ombygging, rehabilitering eller tilbygg, så bidrar vi til å holde klimautslippene knyttet til bygging lavest mulig, sier Castanheira.
Hun forteller at NTNU, Treteknisk og andre aktører har pilotprosjekt på dette gående.
– Å fornye tankegangen kan gi endring. Hvordan kan man eksempelvis revitalisere gamle borettslag som er bygd i betong? Hvordan kan man tenke bærekraft i alle ledd? Også når det gjelder det sosiale aspektet. Og da kan det å jobbe med tre gi gode løsninger, mener hun.
Castanheira poengterer at det også er nødvendig å se på byggforskriftene når man i større grad skal benytte tre som materiale, i bygg som skal transformeres, rehabiliteres og gjenbrukes.
– Ikke alle forskriftene er tilpasset dagens behov og derfor har vi også dialog med Sintef og Byggforsk om dette. Skal det gis unntak eller skal det defineres nye regelverk for å møte dagens behov, det er noen av spørsmålene.
Inviterer til Trebyfestival
I juni er Trebyen Trondheim medarrangør av en festival hvor blant annet de andre deltagerbyene i EU-prosjektet er invitert til Trondheim. I tillegg kommer deltagere fra andre byer i Norge, blant annet ønsker også Bergen å være en foregangsby når det gjelder å benytte og bygge i tre. Trondheim og Bergen er blant flere norske byer er i ferd med å danne en allianse hvor de ønsker å diskutere trebygg, sosiale effekter og helseeffekter ved materialet tre. Trebyfestivalen er for øvrig åpen for alle interesserte og relevante aktører.
Trebyen Trondheim er navnet på et byutviklingsprosjekt som Trondheim kommune startet opp i 2006. Ønsket med prosjektet er å øke kunnskapen om tremateriale og ikke minst bærekraftig utvikling. Prosjektet fremhever at det er miljøfordeler ved å bygge i tre. Tre er et lite energikrevende materiale å framstille, og det har lave utslipp sammenlignet med andre byggematerialer. I tillegg er det enkelt å gjenbruke tre. I dag er Trebyen Trondheim svært godt politisk forankret og er ikke et prosjekt med en sluttdato.