Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Min bydel

Er fremtidens boligblokk i ferd med å reises i Trondheim?

Del denne artikkelen

Vil bane vei. Maskinparken TRE er Trondheims første massivtreblokk som selges på privatmarkedet. Veidekke ønsker å bane vei for at andre utbyggere bidrar til bedre karbonavtrykk i Norge. F.v.: Ørjan Vårdal, prosjektsjef i Veidekke Eiendom og Sigbjørn Faanes, prosjektutvikler i Veidekke Entreprenør. Foto: Kirsti Kringstad

Boligbyggere vil møte flere utfordringer fremover. Mange mennesker skal få plass på mindre arealer, samtidig som tradisjonelle byggemetoder må erstattes for at klimagassutslippene skal kuttes. I Maskinparken TRE er utfordringene løst.

Tekst
Kirsti Kringstad

En ny bydel vokser frem på Lilleby i Trondheim. De første innbyggerne er allerede godt i gang med hverdagen her, og enda flere har flyttelasset klart til innrykk. Vest i bydelen er arbeiderne i full sving med hammer og sag. Det er fortsatt mange måneder til boligblokken Maskinparken TRE er innflytningsklar, men allerede nå byr det åtte etasjer høye bygget på en lun – nesten hjemmekoselig – stemning. Verken akustikken eller lukten minner om en byggeplass. Bærende konstruksjoner, etasjeskillere og vegger er nemlig laget av massivtre.

Lun byggeplass. – Det er litt trist at det fine treverket snart skal kles i gips og parkett, sier Sigbjørn Faanes (t.v.). Her sammen med Ørjan Vårdal. Foto: Kirsti Kringstad

40 prosent lavere karbonavtrykk

– Det er litt trist at det fine treverket snart skal kles i gips og parkett.

Det sier Sigbjørn Faanes, prosjektutvikler i Veidekke Entreprenør, som beundrer treverket i studioleiligheten på 28 kvadratmeter. I starten av 2019 er muligens en sofa plassert akkurat der han står. Fire trapper opp, i en av de 115 kvadrat store leilighetene, bor kanskje en familie på fem.

Solid. Massivtre er et miljøvennlig alternativ til stål og betong i bygninger. Byggemetoden er langt fra banebrytende, men den er i liten grad blitt brukt for å bygge i høyden. De krysslagte bærebjelkene er brannsikre og svært robuste. Foto: Kirsti Kringstad

Maskinparken TRE skal romme 47 hjem i 7 ulike størrelser, som en helt ordinær boligblokk. De som flytter inn vil få samme boforhold som i et moderne leilighetskompleks bygget på tradisjonelt vis. Også prisen er på nivå med liknende prosjekter. Men karbonavtrykket er derimot et helt annet enn fra boligblokker av stål og betong.

– I flere hundre år er det bygget småhus i massivtre i Norge, og vi trenger ingen hemmelig trylleformel for å bygge i høyden med samme metode. Likevel gjør ikke kommersielle aktører det. Vi i Veidekke tror dette snart vil tvinge seg frem. Bygging, riving og bruk av bygninger står for nesten 40 prosent av klimagassutslippene globalt, så det er klart vi må ta tak. Vi vil bane vei for at flere utbyggere skal bygge med det klimanøytrale materialet som tre faktisk er, sier Faanes.

Bra for arbeidsmiljøet. Undersøkelser viser at arbeidere som jobber med massivtreprosjekter trives bedre på jobb. – Det er lunere, varmere og mindre støy, noe som gjør noe med arbeidsmiljøet, sier Sigbjørn Faanes i Veidekke. Foto: Kirsti Kringstad

Enorm interesse for massivtreblokken

Foreløpig er det ikke mange boligkjøpere som etterspør leiligheter bygget av massivtre. Derfor har Veidekke vært nødt til å lage et prosjekt som kan konkurrere med tilsvarende prosjekter, og nesten et år før innflytting har 44 av 47 leiligheter fått sine respektive eiere.

– Hva som har trigget folk varierer. For noen var livet i en grønn bydel eller nærheten til sentrum utslagsgivende, for andre var det noe så enkelt som leilighetenes størrelse eller pris. Interessen har i alle fall vært enorm – langt større enn vi turte å håpe, sier prosjektsjef i Veidekke Eiendom, Ørjan Vårdal.

Selv om markedet ikke etterspør massivtre ennå, tror han ikke vi skal mange år frem i tid før miljøperspektivet får en større betydning for folk på boligjakt.

– Veidekke ønsker å være først i utviklingen av prosjekter som innfrir fremtidens krav, og det føles det riktig å starte i trebyen Trondheim, sier Vårdal.

Se byggingen av massivtreblokken minutt for minutt

Vil bygge flere bærekraftige boligblokker

I dag er det hovedsakelig kommunale og statlige bygg som bæres av massivtre, for eksempel studentboligene Moholt 50/50 i Trondheim. Også her var Veidekke utførende entreprenør.

– Det mest kritiske med å utvikle en boligblokk i massivtre er å sikre at kvaliteten og kostnadene blir på samme nivå som med stål og betong. Å samle folk med grundig kunnskap om massivtre, innsikt i rammebetingelsene og stor respekt for oppgaven har vært essensielt. Vi hentet inn flere spesialister som var med i Moholt 50/50-prosjektet, og det solide teamet er grunnen til at vi så langt kan kalle Maskinparken TRE en suksess, sier Faanes.

Og hvis Veidekke får bestemme, blir den ikke den eneste massivtreblokken på Lilleby.

– Så lenge kommunen kommer oss i møte, vil vi være raske med å planlegge flere bærekraftige boligblokker, fastslår Vårdal.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?