Litt smarter
Slik bedret de inneklimaet og energibruken
Bedre inneklima: Nytt ventilasjonsanlegg har gitt bedre inneklima, mener elevene Linus Eggen Remseth (16) og Toya Buhagen Kristiansen (15). I tillegg har de andre utbedringene av skolen som ble gjort mens elevene ble busset til Brøset interimskole, gitt skolen et løft, mener elevene. Her sammen med rektor Lars Kvendbø og energirådgiver i Trondheim kommune Vida Mortensen Gråberg.
10-klassingene Linus og Toya opplever en annen skolehverdag etter at Hoeggen skole fikk nytt ventilasjonsanlegg, nye lys og topp moderne energistyring.
Skolen fra 1981 ligger i bydelen Nardo-Lerkendal. Nå, 40 år etter at den første gang ble tatt i bruk, er den rehabilitert med flunkende nytt ventilasjonsanlegg og roterende gjenvinner, energieffektiv belysning med ny himling.
I tillegg er storstua pusset opp, det er lagt nytt gymsalgulv, gulvbelegg er skiftet og mange undervisningsrom her fått et nytt malingsstrøk.
Tiltakene som er utført har gitt resultater, ifølge elevene Linus Eggen Remseth (16) og Toya Buhagen Kristiansen (15).
– Jeg merker en positiv forskjell på inneklimaet etter at det nye ventilasjonsanlegget ble tatt i bruk, spesielt etter en tid med innkjøring. Det har blitt bedre luftkvalitet og passe temperatur, sier Linus.
Tester anlegget
Linus forteller at det før var mange som klaget over det gamle ventilasjonsanlegget.
– Med det nye anlegget er det ikke mye klager.
Toya er også fornøyd – etterhvert som innkjøringsproblemene har avtatt:
– I den første tiden med det nye anlegget var det litt problemer. Det ble ofte tung luft og kaldt. Nå etter noen måneders drift har det blitt mye bedre, sier 15-åringen.
Begge elevene er fornøyd med den nye belysningen som de opplever som behagelig.
Skoleflytting
Tiltakene som er gjort på Hoeggen skole er omfattende, men så har det også kostet: Bystyret bevilget 41,7 millioner kroner til nytt ventilasjonsanlegg og belysningsanlegg med nødvendige bygningsmessige tilpasninger. I regnestykket inngår også flytting av hele skolen til midlertidige lokaler på Brøset under rehabiliteringsperioden. Høsten 2020 bevilget bystyret 20 millioner kroner ekstra til utbedring av tak, fasader samt nye lærerarbeidsplasser.
Energismart
Så hva har nytt ventilasjonsanlegg, belysningsanlegg og annen rehabilitering gitt av målbar effekt for inneklima og strømsparing på skolen? Energirådgiver Vida Mortensen Gråberg i avdeling Miljø og byggteknikk, Trondheim eiendom, har gjort sammenligninger av forbruket fra 2017 og 2018, opp mot forbruket så langt i 2022.
– Reduksjonen er på omtrent 40 prosent når det kommer til energisparing, sier energirådgiver Vida Mortensen Gråberg.
Å gå fra et stort, gammelt ventilasjonsanlegg, til flere mindre slik tilfellet er på Hoeggen skole, innebærer også at man kan bruke energien på riktig plass til riktig tid.
– Dersom et areal skal brukes på kveldstid kan man sette på en timer slik at man får ventilasjon på det arealet som faktisk brukes, sier Vida.
Krevende tid
Rektor Lars Kvendbø på Hoeggen skole er glad en krevende flytte – og anleggsperiode er over. Han erkjenner at rehabiliteringen av skolen ikke har gått smertefritt for seg. Det har vært en lang prosess, der tiltakene spiste på seg. Planlegging og gjennomføring har vært krevende, påpeker rektoren.
– Fremdeles svinger temperaturen i det nye ventilasjonsanlegget som ble tatt i bruk i november i fjor, og det er ikke finjustert med tanke på at skolen også er i bruk etter skoletid. Men når alt har gått seg til og blitt justert, blir det nok bra, sier rektor Lars Kvendbø.
Gjenvinner varmen
Oppe på loftet i skolebygget er det nye ventilasjonsanlegget godt synlig. En roterende varmeveksler sørger for at kald luft utenfra varmes opp av den brukte lufta som skal ut av bygget. Dette bidrar til at hele 80 prosent av varmen kan gjenvinnes.
– Det får en svært positiv effekt på driftsutgiftene, og er hovedgrunnen til at energisparingen med nytt anlegg er 40 prosent, sammenliknet med det gamle anlegget, sier energirådgiver Vida Mortensen Gråberg. Også prosjektleder vedlikehold i Trondheim eiendom, Frode Frydenlund er fornøyd:
– 40 prosent energisparing er et veldig godt resultat. Det er sjeldent vi har så store utslag på enøktiltak i dag – heller ikke når det kommer til rehabilitering av eldre bygg, sier prosjektlederen.