Litt smarter
Anne (65) elsykler til alle på 80 år
RANHEIM 07.09.2022: Anne Haddeland på sykkel i jobben for Trondheim kommune. På vei til å besøke Astrid Lovise Bækken og mannen Lars på Ranheim. Foto: Thor Nielsen
Trondheim er en sykkelby. Bare spør Anne Haddeland (65), som besøker byens innbyggere det året de fyller 80.
Det har ført til nesten 1000 mil på sykkelsetet i løpet av tre år. Ergoterapeuten ved Infosenteret for seniorer sverger til sykkel i jobben uansett årstid, vær, vind og hvor 80-åringen bor. Formålet med besøkene er forebyggende og helsefremmende samtaler med trondhjemmere som er født for åtte tiår siden. Reisemåten fremmer også Annes egen helse.
Sykkel er lettvint
– Jeg har likt å sykle siden jeg var barn. Prøvde å ta buss en periode, men det var kjedelig. Sykkelturene får meg til å tenke over livet og jobben. De gir ro og glede. Jeg blir kjent i byen og oppdager nye steder. Og så er sykkel lettvint, sier Anne Haddeland.
For tre år siden skiftet hun til elsykkel, først og fremst for ikke å møte gjennomsvett hos seniorer på toppen av lange motbakker.
– Jeg vil gjerne komme litt anstendig, men elsykkel er bare magisk. Nå kan jeg synge i motbakkene. Elsykkel er nyttig også på lange turer sånn at jeg ikke bruker halve arbeidsdagen på å reise. Jeg har syklet både til Byneset og Jonsvatnet på 80-årsbesøk.
1075 er 80 år
Anne var nylig innom Astrid Lovise Bækken (80, selvsagt) på Ranheim: – Jeg er imponert. En ting er å sykle ei finvær som nå, men å sykle over alt hele året er en prestasjon. Hun har vel bestemt seg, smiler Bækken, og det stemmer.
Infosenteret i Trondheim kommune veileder byens seniorer. 1075 av innbyggerne fyller 80 år i løpet av 2022. Alle som ikke har mange tjenester fra før, får tilbud om et hjemmebesøk. Et stort flertall takker ja, og dermed blir det gjerne et par hundre sykkelturer i løpet av året på Anne når hun og kollegene har fordelt jubilantene mellom seg.
Bedre å sykle enn før
– Noen av dem jeg besøker sykler fortsatt, og viser fram sykkelen sin. Jeg har vært hos 80-åringer med både racersykkel og elsykkel. Mange har fortalt om at de syklet lange ritt som Trondheim-Oslo da de var yngre, og enkelte blir så inspirert av elsykkelen min at de har lyst til å begynne å sykle igjen. Da anbefaler jeg litt forsiktig trening først, sier Anne Haddeland.
Hun synes sykkeltilbudet i Trondheim har blitt bedre, spesielt på de viktigste rutene, og legger merke til at flere sykler enn før.
Anne sykler selvsagt til og fra jobb hver dag også, mellom Lade og Seniortorget i Midtbyen. Hun anbefaler sykling hele året uten å romantisere noe som helst.
På to hjul om vinteren
– Jeg fryser lett på hendene, så det er ei utfordring. Har prøvd all slags votter og hansker. Den første turen på glatta kan være plagsom, og det samme er feilplasserte snøhauger, men du venner deg gradvis til vinteren. Jeg har bestemt meg for å sykle om vinteren, og da gjør jeg det.
Flere virksomheter i Trondheim kommune har for lengst oppdaget fordelene med elsykkel. Overdosetemaet, hjemmetjenesten og kommunalteknikk promoterte elsykling i jobbsammenheng i 2016: Elsykkel redder liv.