Levende by
Dette bør du vite om dine rør og lekkasjer
Knut Arntzen og Marius Fjellås er to av fire lekkasjesøkere i vann- og avløpsavdelingen i Trondheim kommune. De jobber med utbedring av det kommunale rørnettet og finner lekkasjer i både kommunale og private rør.
-Som huseier har du ansvaret for alt fra påkoblingen til det kommunale vannrøret og inn i huset ditt, forteller Vannett i Trondheim bydrift.
Omkring 50 ganger i året oppdager Trondheim bydrift lekkasje i private vannrør.
-Det er aldri hyggelig å opplyse om, for det koster litt å reparere eller bytte ut, sier Marius Fjellås. Han er arbeidsleder for en gruppe på fire som har ansvar for lekkasjesøk på drikkevannsrør i Trondheim.
Kan sjekke alderen på rørene
Når du kjøper et hus, tenker du kanskje ikke over at du kjøper et rør ut til gata samtidig.
-Som huseier har du ansvaret for alt fra påkoblingen til det kommunale vannrøret og inn i huset ditt, forteller Knut Arve Arntzen som også jobber for Vannett i Trondheim bydrift.
Det kan være lurt for boligkjøpere å sjekke alderen på de private vannledningene. Det finnes et arkiv på Dora, eller så kan man sjekke ved å ta kontakt med Trondheim bydrifts kundesenter.
-Om de som har skiftet rørene tidligere har sendt melding til Trondheim kommune, vil man få vite når de eksisterende vannledningene er lagt, forteller Arntzen.
Vannett og lekkasjesøk
Oppgaven til lekkasjesøkerne i Vannett er å finne lekkasjer på vannledningsnettet, enten det er i de kommunale eller private rørene.
-Det er flest private vannledninger som er så gamle at risikoen for lekkasje er stor. I tillegg er de fleste fortsatt koblet på den kommunale vannledningen med en anboringsklave, som kan gro igjen og gi redusert trykk inne i huset, forklarer Fjellås.
På nyanlegg legges stikkledningene i rør-i-rør i plastledninger, som kobles på med en vannavstikker i kum.
-Om dette er gjort med din private vannledning er risikoen for lekkasje mye mindre. Plastrør og kobberrør varer vesentlig lengre enn de galvaniserte stålrørene som ble lagt før, sier Fjellås.
Vann fra bakken eller suselyd
Trondheims vannett består av kommunale rør med en total lengde som tilsvarer strekningen Trondheim – Kristiansand. Det er også omkring samme lengde med private stikkledninger, så det er mye å passe på.
-Om folk oppdager at det kommer vann opp fra bakken eller hører høy suselyd, spesielt fra vaskerom i kjelleren der hovedkrana står, så ber vi om at de tar kontakt. Da er det ofte lekkasje et sted. Folk er heldigvis flinke til dette. Det er lurt å ta tak i lekkasjen før man mister vannet, sier Arntzen. Han legger til at det noen ganger, vel og merke, bare er et toalett som lager suselyden.
Slik finner de lekkasjene
Vannett har oppdelt Trondheim i omkring 70 soner. Hver enkelt sones nattforbruk overvåkes. Hvis det minimale forbruket om natten er høyere enn normalt, undersøker de det nærmere. Det gjør de ved å lytte seg frem til lekkasjene. Det plasseres ut utstyr i kummer som lokaliserer lekkasjen helt ned til 10 cm nøyaktighet. Disse registrerer lyd i mindre områder i hver sone. Lyden fra lekkasjen sprer seg i røret og de fanges opp av utstyret i kummene.
En av metodene er lydloggere. Her kan vi plassere ut flere loggere i vannkummer for å skrenke inn, og til slutt få utslag, forteller Arntzen. Kort fortalt setter man ut mikrofoner som lytter på natten for å finne lekkasjene.
Det siste lekkasjesøk-gruppa gjør er å lytte inne fra huset de tror har en lekkasje på vannledningen, for å kunne lytte etter lekkasjer skrus innvendig stoppekranen av. Om suselyden ikke forsvinner er det stor sannsynlighet for at det er en lekkasje.
Slik kan stoppekranene se ut.
Det finnes flere måter å finne lekkasjer på. Vi må bruke ulikt utstyr for å lokalisere lekkasje i rør laget i ulikt materiale. Noen rør er laget i stål, mens det også er plast og kobber. Det er også ulike dimensjoner på rørene, alt fra et par cm til 1, 2 meter i diameter.
-Det er steder der vi sliter med å finne lekkasjen. Det kan for eksempel være rør i lydsvake materialer som plast, må vi bruke utstyr som lytter i vannstrømmen, sier Marius.
NRK ble med vannett ut på oppdrag for å søke etter lekkasjer
Om uhellet er ute
Det er Trondheim bydrift som oftest forteller huseiere om en lekkasje og hva som er huseiers ansvar.
-Får du melding om dette er det lurt å ringe forsikringsselskapet, og så anbefaler vi å ta kontakt med et rørleggerfirma som har erfaring med lekkasjesøk og graving, sier Arntzen.
Det er de private firmaene som må grave ned og finne lekkasjen, som i prinsippet kan være hvor som helst på rørledningen, til og med åpningen, som er laget i det kommunale vannrøret.