Levende by
Døde trær gir nytt liv
Et gammelt asketre måtte tas ned etter over 100 år. Men heldigvis forsetter treet å bidra til biologisk mangfold, også etter at det er felt.
Når trær dør og blir liggende i naturen, blir de til livgivende boliger for viktige småkryp. Derfor legger kommunen til rette for flere små urbane kollektiv for de minste dyrene i byen.
De er små, men veldig viktige i naturens kretsløp. Nå blir store trær bolig for insekter, biller, sopp, moser og lav. Når kommunen må felle trær, lar de noen av dem ligge igjen for å lage et slags kollektiv for de små dyrene våre. Litt vill natur for dyrene og plantene i byen. De døde trærne blir igjen fulle av liv!
Domkirkeparken som en unik oase i byen
Fuglekvitter og blomstereng finner du midt i byen, mellom Marinen og Nidarosdomen. Her får blomstene gro for å gi mat til insekter. De mange trærne gir husrom for både fugler og andre dyr.
Domkirkeparken er et viktig sted for det botaniske, men også dyrelivet. Her står vi ved siden av historiske bygg som Nidarosdomen og Erkebispegården. -Mange ser bygningene, men det naturlige livet her er viktig, sier Evelyne Gildemyn som er rådgiver i Klima- og miljøenheten.
Sammen med planlegger Jan Røising og arborist Martinius Slangen i bydrift skrur vi opp skilt som viser at de små dyrene i parken her skal få det enda bedre. Her skal det gamle asketreet fra 1800-tallet gi husrom for nytt liv.
De andre trestammene i biodeponiet er fra et tre som ble felt i Kjøpmannsgata. Det var også angrepet av skadelig sopp og ble helt hult inni. Det helte mot gangveien og ble etterhvert en sikkerhetsrisiko. Treet sto i bybildet i over 100 år og nå skal det bidra som bolig i Domkirkeparken.
Området er også fylt med blomster i mange farger. -Her klipper vi ikke bort blomstene i parken for at pollinatorene skal få forsyne seg, sier Jan Røising. Han viser frem ulike sorter med blomster som vokser vilt i parken. Her finner vi russeblåstjerne, engkarse, vårkål, hvitveis, gauksyre og tulipan i fri utfoldelse.
Mange av artene er rødlistet
Enkelte av de minste dyrene våre er helt avhengig av døde trær for å overleve. Noen av dem finner vi bare i større trær, mens andre er mer kresne på hvilken type døde trær de flytter inn i. Mange av de dyr og planter som lever av trær er rødlistet, blant annet flere hundre billetyper.
-Noen tenker kanskje ikke over at fluer og biller er viktige, men de er for eksempel mat for fugler, forklarer Martinus Slangen. De er en viktig del av kretsløpet. Insekter, sopp og planter skal nå få flere steder å leve, også i et mer urbant miljø.
Natur og nytt liv i Duedalen og Småbergan
Gamle trestokker gir grunnlag for liv også utenfor sentrumskjernen. I Duedalen finner vi et stort hult tre som er kraftig beskjært. Her står bare stammen igjen av en stor Platanlønn som hadde blitt angrepet av råtesopp. – Her er et fint hult sted for små dyr, sier Martinus Slangen. Han er en av fire arborister i Trondheim som jobber med trær i Trondheim bydrift.
Alm som rødlistet art
I krattet rundt treet som delvis er tatt ned, kommer det frem nye små trær av tresorten alm. -Alm er ikke lett å få kjøpt, forklarer Jan Røising. Når kommunen tar ned trær på offentlig grunn i Trondheim, replanter de ofte med et lignende tre. Skal de ha tak i alm til planting, må de hente alm som har frødd seg selv, for den har ikke vært tilgjengelig handelsvare på planteskolene på grunn av sykdomsproblematikk.
-Men her kommer det alm, og den skal få lov til å vokse, sier Røising. Alm er også rødlistet som sterkt truet art, så da er det positivt at den vokser opp her.
Vi beveger oss videre langs turstien langs festningen hvor det er mye grønt og mange trær av ulike slag. Røising forteller at mangfold også er postivt når det gjelder trær. I Småbergan er det plantet en del lerketrær, men du finner også skogsområde med stor variasjon av tresorter. Mangfoldet av trær er også veldig viktig ettersom de ulike artene lever av forskjellige typer død ved.
I skogholtet ligger det også trestammer som smådyr og planter kan leve av. Stokkene har blitt liggende etter en runde med hogst i området.
Lag et lite rotete hjørne i hagen
Evelyne Gildemyn kommer en oppfordring av til alle med hage: -Lag et lite rotete hjørne i hagen! Der kan naturen få utfolde seg og de viktige små dyrene får gode levekår. Natur liker kaos, sier hun.
Kommunen lar også gresset gro fritt i perioder for å gi dyra litt natur og boltre seg i.