Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Lar gresset gro for dyras skyld

Del denne artikkelen
Humler trives godt i eng med kløver, geitrams og andre arter som finnes i Trondheim.

Humler trives godt i eng med kløver, geitrams og andre arter som finnes i Trondheim. Merete Mauland

I sommer vil Trondheim Bydrift la være å klippe gress på utvalgte plasser, det er for å hjelpe små dyr og insekter som trives i litt mer ukjemmet landskap.

Tekst
Ola Flatøy Lysberg
Foto
Ola Flatøy Lysberg

Bevarer artsmangfoldet

Trondheim bydrift og Miljøenheten i Trondheim kommune har blitt enige om å la gresset gro fritt noen plasser i Trondheim. Det er for å bedre ivareta artsmangfoldet.

Artsmangfold betyr alle artene som finnes i et område, det kan være insekter, dyr, planter og trær.

Evelyne Gildemyn er naturforvalter i Miljøenheten, hun forteller at det er viktig å gi plass til naturen.

– Naturen trives med kaos, for at dyr og insekter skal klare seg i byen er det bedre desto villere det er, sier hun.

– Vi får flere og flere strigla områder der vi bor, og mange er opptatte av å ha det pent. Når man er nøye med å holde det ryddig i hagen forsvinner alle kriker og kroker som er perfekte habitat for dyr og planter som liker litt mer rotete områder. Så grunnen til at vi skal la gresset gro noen steder er å ta vare på dyr og insekter som trenger disse områdene, sier Gildemyn.

Nedenfor elvepromenaden fra Bakklandet til Trondheim Spektrum skal gresset gro fritt.

Nedenfor elvepromenaden fra Bakklandet til Trondheim Spektrum skal gresset gro fritt, det skal klippes kun langs med stien.

Langs Nidelven mellom fra Bakklandet til spektrum er en av plassene gresset skal gro fritt. Det eneste som klippes jevnlig er en meter langs med stien. Først på slutten av sommeren blir gresset klipt, rakt sammen og kjørt bort.

– Det er ingen tvil om at det er viktig å ta vare på det biologiske mangfoldet, og det har vi hatt mer fokus på i bydrift, sier driftsleder i Trondheim bydrift Pål Bjørset.

Passer på dyra av eget initiativ

Bjørset påpeker at det er med tanke på det estetiske hvor de lar gresset gro. Han sier at et slikt prosjekt ikke kunne ha blitt gjennomført i Midtbyen hvor parkene skal være mer striglet, og på Marinen som blir mye brukt om sommeren.

-Mye av det vi gjør nå er med tanke på å ivareta artsmangfoldet. Mye av det vi planter og setter ut er for å hjelpe pollinerende insekt, som bær- og frukttrær og blomster vi vet de liker, sier han.  

Trondheim bydrift pynter byen med blomster, mange av disse er godt likt av pollinerende arter.

Trondheim bydrift pynter byen med blomster, mange av disse er godt likt av pollinerende arter.

Evelyn Gildemyn ved Miljøenheten jobber med Bydrift for å finne løsninger til å bedre bevare naturen i byen. Hun påpeker at bydrift er veldig bevisst på problemet med at flere arter av humler og bier er truet. – De planter blomster og trær som er godt egnet for pollinerende insekter, sier Gildemyn.

Rom for dyr og mennesker

Artsmangfold innebærer mer enn pollinerende insekt som humler og bier. Hensikten med å la gresset gro er også for å ivareta dyr som blant annet smågnagere og pinnsvin. Gildemyn ønsker at flere skal bidra til å gi rom for naturen.

– En klipt gressplen og et tre i en asfaltjungel er ikke natur. Natur er kaos og når vi klipper plenen fjerner vi mye som insekter og dyr liker, sier hun.

Tipsene fra Gildemyn er enkle, bare la gresset gro.

Evelyne Gildemyn ønsker at flere hjelper Trondheims dyr og insekter.

Evelyne Gildemyn ønsker at flere hjelper Trondheims dyr og insekter.

– Jeg forstår at det er greit med en hage som gir plass for å sparke ball eller å slappe av, men hvis alle som har hage dedikerer en liten bit av den til dyrene så vil nok det hjelpe stort. For eksempel la et hjørne stå urørt, sier hun.

Bra for dyra, sunt for oss

Internasjonale forskning har vist at generelt så går insektbestanden ned. I Norge ser vi at flere humle- og villbie-arter er truet. Det betyr at de kanskje kan dø ut. Mange av disse insektene er viktige pollinatorer og har en kjempeviktig rolle i matproduksjon. Ikke bare for grønnsaker og frukt men også i vekster som blir brukt i dyrefor. 

– Det er naturen som er livsgrunnlaget vårt, og vi mennesker tar mer og mer av de grønne arealene i bruk. Hvis vi fortsatt vil ha en god og fungerende natur framover så må vi passe litt på den, sier Gildemyn.

Kan være godt for helsa

Vill natur i byen kan også ha helsebringende effekter, særlig i nærheten av sykehus.

– Enkelt sagt har forskning vist at de som ligger på sykehus og har utsikt mot grønne arealer kan bli raskere frisk. Og når vi går ut i naturlige områder, som en park, hvor man opplever grønt, trær og fuglesang senkes blodtrykket, da blir vi roligere. Så det er bevist helsefordeler med grønne områder i byen, og da er det viktig å ta vare på disse områdene, sier hun.

Les mer om fordelene med vill natur i byen her: https://www.naob.no/ordbok/helsebringende

Har du lest disse sakene?