Levende by
Ny arkitekturstrategi på trappene. Endelig!
Ønsker innspill: Byarkitekt Are Risto Øyasæter ønsker innspill til ny arkitekturstrategi for Trondheim. Her fra Petter Egges plass, et av byens gode byrom. Foto: Mari Vold
Trondheim får snart sin første arkitekturstrategi, men først vil byarkitekten høre din mening! En arkitektur som virker er nemlig viktig for at folk fortsatt vil bo, leve og jobbe i byen vår.
Byarkitekten har i samarbeid med fagmiljøene innen byutvikling ferdigstilt utkastet til ny strategi for byens arkitektur. Den er på høring fram til 23. juni.
Hva er en arkitekturstrategi?
– Arkitekturstrategien er et faglig verktøy som skal bidra til felles forståelse og begrepsbruk gjennom samarbeid og i dialog, sier byarkitekt Are Risto Øyasæter.
Arkitekturstrategien favner alle våre bygde miljø. Gater, torg, parker, gårdsrom, trapper, bussholdeplasser og veianlegg er også arkitektur. De er alle resultatet av en rekke vurderinger og verdivalg. Sammen med landskapet de bygges i, former de våre omgivelser og dammer rammene for våre liv.
– Strategien peker ut kursen for hvordan byen skal utvikles videre og gir oss noen knagger for å forstå hva som menes med arkitektonisk kvalitet. Det vil si god arkitektur i et trondhjemsk perspektiv, sier Øyasæter.
Arkitektur med sosialt ansvar
Alle byggverk rundt oss vil påvirke livene våre på et eller annet vis, på godt eller vondt. Vi ser dem i hverdagen vår, vi får følelsen av å være hjemme, de påvirker våre opplevelser og mulighetene til å leve ulike liv. Lederen av Helseundersøkelsen i Trøndelag, lege Steinar Krogstad uttrykte dette så godt:
Stedsplanlegging er samfunnsmedisin. Godt utformede steder kan gi deg sosiale relasjoner. Arkitekturen må invitere til å være aktiv, gjøre noe sammen, gjøre noe meningsfylt.
– Arkitektur som fag berører oss emosjonelt. Derfor må omgivelsene være interessante nok til å gi oss impulser i hverdagen, forteller Øyasæter. God arkitektur skal tilrettelegge for positive sanseinntrykk og opplevelser av steder. Får vi til det, blir byen enda bedre for flere, sier han.
Byrommene er stedene vi møter når vi går ut døra, steder hvor vi går, leker, venter og treffer hverandre. Snarveier, broer, stier, gang- og sykkelveger og gater knytter byen sammen og brukes jevnlig. Utformingen av byens gateplan, kantsoner og førsteetasjer er dermed avgjørende for hvordan vi opplever omgivelsene. Enten vi går langs gata, forbi nærbutikken eller gjennom bakgården hvor vi bor.
Fire mål for byen
Arkitekturstrategien lanserer fire mål for byen: Trondheim skal være en vakker, karakterfull, menneskevennlig og varig by.
Til hvert mål følger to prinsipper som er illustrert med gode eksempler og henvisninger til plan- og bygningsloven og kommuneplanens arealdel. På denne måten kan strategien fungere som en forutsigbar felles plattform for utvikling, diskusjon og vurdering av framtidens arkitektur. De to prinsippene for hvert mål er beskrevet i bildekarusellen under.
Våre særegne bydeler
Det å fortsatt videreutvikle Trondheim til en vakker, karakterfull, menneskevennlig og varig by krever kunnskap og interesse for byens hovedtrekk, men også bydelenes lokale egenart. Unike bydeler skal, hver med sin karakter, bidra til lokal identitet og egenart slik at du som bor der, kan kalle det din bydel. I bildekarusellen under får du et innblikk i Trondheims varierte bydeler.
Hva skjer videre?
Nå er strategien på høring, så dette er tiden for å sjekke ut strategien og gi dine innspill innen 23. juni. Her kan du lese høringsutkast til Arkitekturstrategi for Trondheim.
– Vi er interessert i både ris og ros, sier Øyasæter, og setter ekstra pris på innspill til hvordan strategien kan fungere som dialogverktøy. Hvordan kan du bruke rapporten i ditt arbeid eller som innbygger i Trondheim?
Etter høringsfristen vil endelig forslag til Arkitekturstrategi bli sendt til politisk beslutning.