Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

KRAMBUGATA 2 VANT BYGGESKIKKPRISEN 2020!

Del denne artikkelen
Ut mot Petter Egges plass ligger en cafe som snart også får en uteservering mot byrommet.

Ut mot Petter Egges plass ligger en cafe som snart også får en uteservering mot byrommet. Interiørfoto.no

Du har kanskje vært på kafeen DIGS, besøkt utstillingen for Klemenskirken eller kommet ut av Folkebiblioteket og lagt merke til et nytt bygg med et litt uvant utseende?

Tekst
Ellen Aga Kildal

Da har du sett vinneren av årets Byggeskikkpris fra Trondheim kommune, Krambugata 2 av Pir II AS og Key Arkitekter AS. 

Trondheim kommunes byggeskikkpris 2020

Byggeskikkprisen er en hederspris som deles ut til forbilledlige bygg. Bygget skal bidra til å heve og utvikle allmenn byggeskikk. Det skal ha høy kvalitet, være knytta til folks dagligliv og ta hensyn til Trondheims egenart. 

Byggeskikkprisen for 2020 gikk til Krambugata 2, hvor arbeidskollektivet DIGS holder til. Her finnes det flotte kontorlokaler, en kafé og et spennende utstillingsareal for den historiske Klemenskirken som ligger godt under dagens gatenivå. Bygget er av tegl. Et godt eksempel på at et moderne formspråk fungerer godt i Midtbyens historiske skala og uttrykk, skriver juryen i sin begrunnelse

“Krambugata 2 er et  formsterkt og moderne bygg med nærmest ikonisk uttrykk, som likevel fungerer godt i en historisk viktig kontekst.” Juryens begrunnelse. 

Krambugata 2 er flott og moderne bygg som likevel passer godt inn i Midtbyen

Krambugata 2 er flott og moderne bygg som likevel passer godt inn i Midtbyen. Foto: Pir 2

Gjev anerkjennelse

Ola Hoem er arkitekt hos arkitektkontoret Pir II og har hatt hovedansvaret for arbeidet med bygget. Firmaet mottar prisen sammen med Koteng Eiendom og Key Arkitekter som har hatt ansvaret for utstillingslokalet. 

Hva betyr det for Pir II å vinne Trondheim kommunes byggeskikkpris? 

– Når vi bygger på en så viktig tomt i Midtbyen så er det klart vi ønsker å bygge noe som blir satt pris på og lagt merke til. Det er derfor en flott anerkjennelse – og utrolig gjevt – å kunne motta byggeskikkprisen sammen med Koteng Eiendom og Key Arkitekter for Krambugata 2, sier Hoem.

En historisk viktig gate

Krambugata sammenfaller delvis med en av middelalderens tre viktige langstreter. Kaupmannastretet er antakeligvis Trondheims eldste gate. Gaten var et senter for byliv og handel frem til slutten av 1600-tallet.

Krambugata har historisk sett alltid vært en kronglete gate. Dette gjenspeiles i den østlige fasaden på bygget som har en tydelig knekk. Dette er et fint grep som gjør gata mer spennende å vandre i. I tillegg viser viser det at stedet har en historie som er viktig også i dag, påpeker juryen. 

Denne rare knekken har altså vært helt bevisst fra arkitektenes side. En av tingene arkitektene er aller mest fornøyd med er at det nye bygget gjør at Krambugata og Peter Egges plass defineres enda bedre. Områdets middelalderbystruktur med kantete gater og plasser fremheves tydelig.

– Det er en påminnelse om Trondheims historie som middelalderby – som ellers ikke er veldig synlig i Midtbyen. Samtidig som det skaper et spennende byrom i seg selv! sier Hoem entusiastisk.

Sensasjonelle arkeologiske funn

Antikvariske utgravninger på tomta ble utført samtidig som bygget var på tegnebrettet. Planene måtte underveis endres for å tilpasse seg de sensasjonelle funnene som dukket opp i grunnen! Her fant man nemlig det som høyst sannsynlig er Olav Haraldssons Klemenskirke, reist rundt år 1015. Det var i denne kirken Olav den Hellige lå begravet før han ble flyttet til Nidarosdomen. 

Et visningsrom for ruinene ligger nå noen trappetrinn ned fra første etasje og er åpent tilgjengelig for alle. Rommet er stemningsfullt og vandringen bidrar til å skape en følelse av å gå tilbake i tid. En spennende opplevelse som er åpen og tilgjengelig for alle! 

Bygningen gir mye til Midtbyen

Krambugata 2 kan sies å være et byreparasjonsprosjekt. Bygget har fylt en viktig tomt i Midtbyen som tidligere stod tom. Også byrommet utenfor har fått et flott løft. Peter Egges plass er definert som «barnas plass» i Trondheim. I prosessen var barna selv involvert, nettopp for å utforme et godt byrom for dem.

I første etasje ligger en hyggelig kafe ut mot Peter Egges plass. Snart skal det åpnes en uteservering  og det gleder Ola Hoem seg til. Han tror dette vil gjøre at plassen tas mer i bruk og at flere også tar turen inn i bygget.

– Koblingen fra nye Peter Egges plass og inn til kafeen og videre ned i visningsrommet for kirkeruinene, har vært viktig for oss i planleggingen. Både kafeen og visningsrommet skal være noe som beriker Midtbyen og som oppleves som tilgjengelig for alle. Derfor håper vi også at byens befolkning vil ta i bruk både bygget og plassen, og nyte en levende Midtby! sier Hoem. 

 • Krambugata 2 er flott og moderne bygg som likevel passer godt inn i Midtbyen

  Krambugata 2 er flott og moderne bygg som likevel passer godt inn i Midtbyen

 • Østfasaden på Krambugata 2 har en knekk som viser hvordan gata historisk sett har sett ut.

  Østfasaden på Krambugata 2 har en knekk som viser hvordan gata historisk sett har sett ut.

 • Klemenskirken er et viktig arkeologisk funn og det nye visningsrommet formidler historien på en spennende måte

  Klemenskirken er et viktig arkeologisk funn og det nye visningsrommet formidler historien på en spennende måte

 • Klemenskirken er et viktig arkeologisk funn og det nye visningsrommet formidler historien på en spennende måte

  Klemenskirken er et viktig arkeologisk funn og det nye visningsrommet formidler historien på en spennende måte

 • Arbeidskollektivet DIGS holder til i de øverste etasjene og har flotte, men røffe kontorlokaler med gode fellesrom

  Arbeidskollektivet DIGS holder til i de øverste etasjene og har flotte, men røffe kontorlokaler med gode fellesrom

 • Arbeidskollektivet DIGS holder til i de øverste etasjene og har flotte, men røffe kontorlokaler med gode fellesrom

  Arbeidskollektivet DIGS holder til i de øverste etasjene og har flotte, men røffe kontorlokaler med gode fellesrom

 

Hedrende omtale til boliger på Ila

Boligene i Mellomila 55-57 av Odd Thommesen Arkitekter og med Agraff Arkitekter som ansvarlige for landskap, fikk hedrende omtale under utdelingen. Prosjektet består av seks nye rekkehus og et leilighetsbygg. Juryen trekker særlig fram hvor godt de nye rekkehusene møter den historiske bebyggelsen i Ilsvikøra. Videre berømmer juryen arkitektene for fokuset på å utforme en god og aktiv første etasje. Her ligger for eksempel rekkehusenes førsteetasje med inngang og en liten hage direkte ut mot gata. På hjørnet av leilighetsbygget ligger et bakeri. Dette bidrar til å skape et hyggelig gatemiljø. En berikelse ikke bare for de som bor der, men også for alle de som bruker gata.

 • Rekkehusene i Mellomila ha r fått inngangsparti og forhage ut mot gata. Dette gir en god gate også for de som går forbi, påpeker juryen.

  Rekkehusene i Mellomila ha r fått inngangsparti og forhage ut mot gata. Dette gir en god gate også for de som går forbi, påpeker juryen.

Tidligere vinner og nominasjon av kandidater for 2021

Du kan kan lese hele juryens begrunnelse for valg av vinner og hedrende omtale i 2020 her. E du nysgjerrig på hvilke andre bygg som har fått utmerkelsen Byggeskikkprisen? Her kan du se listen over tidligere vinnere helt tilbake til 2006.

Nå er det på tide å løfte frem bygg eller anlegg som kan være kandidater til Byggeskikkprisen 2021. Frist for nominasjon er 15.mai 2021, og du kan komme med dine forslag ved å følge denne linken. 

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?