Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Her kan du gå på skøyter i vinter

Del denne artikkelen

Populært: De islagte banene er populære, her fra helgeaktivitet på Nidarvoll skole. Foto: Carl-Erik Eriksson

Mange ønsker å tilbringe kalde vinterdager på is. I Trondheim vanner kommunen mange isbaner rundt i hele byen og oppdaterer status fortløpende i kartet.

Tekst
Merete Mauland
Foto
Trondheim kommune

Hver vinter islegges rundt 55 balløkker over hele Trondheim. Hvis du vil se status på den banen som ligger nærmest deg kan du gå inn å finne info i isbanekartet.

 

Informasjon om status på skøytebaner finner du på nettsidene til Trondheim kommune

Informasjon om status på skøytebaner finner du på nettsidene til Trondheim kommune

Kartet oppdateres av ansatte i Trondheim bydrift som brøyter og vanner banene. De legger inn oppdatering når de har vært innom banen. Har det kommet snø eller værforholdene har endret seg siden sist de var der, kan status på banen som står i kartet være feil. Dette er fordi informasjon kun oppdateres når det gjøres noe på banen.

Hvor islegges det først

Når vinteren kommer med lengre kuldeperioder er det Trondheim bydrift som drar ut for å brøyte, skrape og vanne banene. Men de kan ikke lage is på alle de drøye femti banene samtidig.

– Vi starter der vi vet av erfaring det er enkelt å få til god is fort, sier planlegger Kjersti Myhr. Hun og driftsleder Odd Arne Nilsen forteller at de prøver å starte på litt ulike steder i byen for å spre tilbudet rundt i bydelene.

Det er enkelte steder der forholdene ligger mer til rette for å lage is tidlig. De stedene du finner is på balløkkene først er i Duedalen, Myra, Rosenborg, Utleira og Tonstad.

  • Trondheim bydrift vanner balløkker i hele byen for å bygge opp god skøyteis i vinter.

    Trondheim bydrift vanner balløkker i hele byen for å bygge opp god skøyteis i vinter.

  • dheim bydrift brøyter isbaner før vanning

    Trondheim bydrift brøyter isbaner før vanning

Planlegger Kjersti Myhr forteller at de prioriterer noen få baner først slik at de får en ordentlig såle på noen få. Det er bedre at noen kan brukes enn at mange står halvferdig. Det er viktig å ta utgangspunkt i de som bruker isen også. De banene som brukes mest prioriteres også først. Sesongstart for naturisbanene avhenger av været.

Hvordan lage is

Det tar litt tid å få bygget opp en god såle og vanningsbilen må kjøre en del runder på banene før de kan brukes. Det avhenger litt av været, men ved kaldt klart vær er isen brukbar etter en liten uke med vanning. Kaldt vær er bra når de skal lage isbaner ute. Snø og slaps forsinker fremdriften, for da må banen brøytes.

Det er enklere å få til god såle i høyden og på de store og slette banene, sier driftsleder Nilsen. Han forteller også at det er en fordel å starte med store baner, for der kan vanningsbilen kjøre rundt i sirkler og slipper å rygge og snu.

En isbane vannes flere ganger daglig i kalde perioder for å få en god issåle.

En isbane vannes flere ganger daglig i kalde perioder for å få en god issåle. Foto: Fredrik Klungervik

Etter hvert når det har gått litt tid med kaldt vær og de har fått jobbet på plass en god såle går de over med pusseskjær og duk bak for å rette ut isen for å få den slak. Det er også viktig at folk går bort fra isen mens de vanner og ta hensyn.

Lys og islek for alle

Det er lys på alle løkkene som islegges, med noen få unntak. Lyset kommer på kl 15.00 og slukkes kl 22.00. Både Myhr og Nilsen påpeker at isbanene er for alle.

– Disse banene er laget for islek. Du kan bruke skøyter, spark, akebrett eller sko. Det er åpent for alle! sier Nilsen.

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger om isbaner i byen kan du skrive til Trondheim bydrift i dette innmeldingsskjema.

Utebaner og ishaller

På Leangen finner du en 400 meter skøytebane ute, med en bandybane i midten. Denne banen brukes mye av skøytekretsen og organisert idrett, men er også åpen for alle til satte tider. Her er det også to ishaller inne. Mer om når disse banene er tilgjengelig finner du her. På Leangen er det også curlinghall der alle kan komme å prøve seg.

På Dalgård finner du også en ishall innendørs. For å finne informasjon om åpningstider og ledig tid for frigåing her kan du gå inn på nettsidene til Trondheim kommune.

Skøyteis i marka

I vinter kan ikke skøyteglade trondhjemmere bruke to populære dammer i Bymarka. Theisendammen ble tappet ned i høst på grunn av vedlikehold og Kyvannet har utrygg is fordi vannstanden er senket med én meter på grunn av byggearbeid.

Theisendammen

Høsten 2017 ble Theisendammen tappet ned på grunn av nødvendig vedlikehold på slusene i demningen. Vanligvis er dammen mye brukt som skøyteis vinterstid, og det er ofte yrende liv med store og små på isen.

I år er det derfor lite vann i Theisendammen og Blyberget frileik, som vanligvis er aktive her, har måttet tenke alternativt. De flyttet blant annet flyttet iskarusellen sin opp til Blomstertjønna ved Skistua i Bymarka. Det jobbes også med klargjøre Baklidammen for skøyteaktivitet i vinter.

Kyvannet

På grunn av nedtapping og byggeaktivtet er det ikke anbefalt å gå ut på Kyvannet i vinter.

På grunn av nedtapping og byggeaktivtet er det ikke anbefalt å gå ut på Kyvannet vinteren 2017/18.

Isen på Kyvannet vil være utrygg fordi vannstanden senkes med ca. én meter på grunn av bygging av vannhopp.

– Trondheim kommune fraråder ferdsel på Kyvannet i vinter, sier prosjektleder Mona Åsgård.

Hun forteller at det er arbeid med fundamentering som pågår nå, slik at selve byggingen kan starte til våren. Det er hengt opp informasjonsplakater rundt Kyvannet og sperrebånd er satt opp for å hindre at folk går ut på utrygg is. Skoler og barnehager i området er også varslet.

Prosjektlederen forteller at det er spesielt langs vannkanten isen vil være utrygg. Der det er brådypt kan isen bli hengende igjen med luftlommer under. Nedtappingen fører også til flere sprekker i isen på grunn av mer bevegelse enn vanlig. Isen kan derfor lettere knekke. Derfor anbefales alle til å stå på skøyter og leke på isen andre steder i år.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?