Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Julemarkedet på flyttefot fra Torvet

Del denne artikkelen

Faste gjester: Ingrid Bjerkan og Marlene Hansen besøker julemarkedet for å kjøpe håndlaget julepynt og drikke kaffe i lavvoen. De synes julemarkedet hører til på Torvet, men har trua på at andre lokasjoner i nærheten kan fungere. Foto Kirsti Kringstad

Julemarkedet i Trondheim har alltid hatt byens viktigste byrom som lokasjon, men neste år blir tradisjonen brutt. Nå må det finne et annet sted å være.

Tekst
Kirsti Kringstad

Årsaken er den omfattende oppgraderingen av Torvet. Arbeidet startet i den vestlige delen av Kongens gate i høst, og i tiden fremover vil anleggsarbeiderne jobbe seg innover mot selve kjernen av byens storstue.

Planlegger: Midtbyen Management og prosjektkoordinator Line Holm begynte planleggingen av julemarkedet 2018 før 2017-utgaven hadde begynt. Foto: Kirsti Kringstad

– Torvet trenger en oppgradering, slik at det blir et sted tilpasset både hverdagshygge og store arrangementer. Resultatet blir nok svært bra, så vi må tåle å tenke nytt rundt julemarkedet i 2018.

Det sier Line Holm, prosjektkoordinator i Midtbyen Management som er ansvarlige for det årlige julemarkedet i Trondheim.

Fikk du med deg denne? Slik ble julemarkedet i Trondheim til

I 15 år har den kjære juletradisjonen funnet sted på nettopp Torvet, og det er ingen tvil om at julemarkedet kommer tilbake etter at opprustningen er ferdig sommeren 2019. Men hva skal skje i 2018?

Flere forslag på blokka

– Planleggingen av neste års julemarked startet allerede da vi fikk nyheten om oppussingen av Torvet. Nå jobber vi med å finne en arena med plass til like mange boder, i tillegg til stor scene og kafélavvo, sier Holm.

Hun røper noen av mulighetene som diskuteres:

  • Gateløpet i Kongens gate fra Torvet til Apotekerveita
  • Gateløpet i Nordre gate

– Det gjenstår en god del arbeid før vi kan gi et endelig svar. Men noe kan vi garantere, nemlig at det å droppe julemarkedet er og forblir helt uaktuelt, fastslår Holm.

Så nært Torvet som mulig

Det gleder mange av byens innbyggere, deriblant Ingrid Bjerkan.

– Julemarkedet er perfekt for meg som er opptatt av lokalproduserte varer. For min del spiller det ikke så stor rolle at julemarkedet skal flyttes, så lenge det kommer tilbake der det hører hjemme, sier Bjerkan.

Håpet hennes er at arrangørene finner en plass så nært Torvet som mulig, men som samtidig har lite støy.

– På Torvet er vi på sett og vis i en rolig boble, selv om det er høy puls her, sier hun.

  • Kommer tilbake: Jan Helge Helgesen fra Rirkula er blant utstillerne som har lengst fartstid på julemarkedet i Trondheim. Han skal også være med neste år, selv om det blir litt utenom det vanlige. Foto: Kirsti Kringstad

  • Positiv til opprustingen: – Utbedringen av Torvet vil nok gjøre julemarkedet bedre, sier Tom Nyhus fra Amfora Design og Tautra Mariakloster. Foto: Kirsti Kringstad

  • Andre generasjon: Juletreselger Eirik Strand Fjelnset fra Valsøyfjord har de siste ti årene stått på julemarkedet i Trondheim. Før det gjorde moren hans det samme. Foto: Kirsti Kringstad

Flere av utstillerne på årets julemarked har vært med siden starten for 15 år siden. Jan Helge Helgesen fra Rirkula er én av dem, og han legger ikke skjul på at han er spent på 2018-utgaven.

– Julemarkedet trenger nok ikke flytte særlig langt før folk begynner å grine på nesa. De fleste av oss misliker forandringer, særs når det gjelder juletradisjoner, smiler han.

– Innholdet er viktigst

Utstiller Tom Nyhus, som selger keramikk for Amfora Design og hudpleieprodukter for Tautra Mariakloster, er helt sikker på at innholdet på julemarkedet er langt viktigere enn lokasjonen.

– Utbedringen av Torvet vil nok gjøre julemarkedet bedre. Men det viktigste, både for den midlertidige plasseringen og videre fremtid, er at arrangørene fortsetter å rendyrke håndlagde kvalitetsprodukter og småskalaprodusenter. Vi ser med glede og spenning frem til det nye Torvet er ferdig!

Nyhus får støtte fra juletreselger Eirik Strand Fjelnset fra Valsøyfjord.

– De besøkende bryr seg neppe om et midlertidig skifte, så lenge kvaliteten på det de får her blir den samme. Jeg kommer i alle fall tilbake også neste år. For det blir ikke ordentlig jul uten julemarkedet i Trondheim, sier han.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?