Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Prispenger gir mer liv og røre i byen

Del denne artikkelen

Samlingssted: Arenaen på Svartlamon skal brukes til basse, konserter og som uformelt samlingssted. I september arrangeres finalen i Basse-VM på den nybygde arenaen. Fra venstre: Trond, Tommy (delvis skjult), Truls, Ida Olivia, Svein Bertil og Olav som spiller basse. Foto: Unni Skoglund

Parkeringsplasser omgjort til park, gatekunstfestival og basseturneringer: De neste månedene vil Trondheim nyte godt av tiltakene som vant konkurransen om Attraktiv By penger.

Tekst
Unni Skoglund

Det var i fjor vår at Byplankontoret etterlyste bidrag fra innbyggerne på forslag til tiltak som kunne gjøre Trondheim til en triveligere og mer attraktiv by. 16 forslag kom inn, og etter at en fagjury og byens befolkning hadde stemt, var det tre forslag som kom på pallen. Vinnerne fikk midler til å gjennomføre planene sine.

Resultatet av pengene kommer som perler på en snor nå i sommer. Først ut med realiseringen var bassearena på Svartlamon. De fikk 100 000 kroner i støtte. I tillegg har de bidratt med egeninnsats og penger fra Svartlamon kultur- og næringsstiftelse og Svartlamon boligstiftelse. De har bygd tosidig amfi, og markert basseringer utenfor konsertlokalet Lobbyen i Strandveien. Til høsten kommer lys og strømpunkter på plass. Den nybygde arenaen ble offisielt tatt i bruk med en åpningsturnering 26. mai, under Svartlamodagen.

Lang benk: På baksiden av arenaen er det bygd en lang benk. Her er det god plass for forbipasserende til å ta seg en hvil. Foto: Unni Skoglund

– Vi er kjempefornøyde med hvordan bassearenaen ble og takknemlige for at kommunen utlyste disse midlene. Dette er en fin måte å skape engasjement på, når innbyggerne selv kan være med på å skape byen vi bor i. At grasrotengasjementet vekkes tror jeg bidrar til bedre utnyttelse av midlene, sier Kathrine Standal i Svartlamon boligstiftelse. Hun søkte om midler etter forslag fra beboere på Svartlamon.

Hun forteller at arenaen ikke kunne blitt realisert uten pengene fra attraktiv by-prosjektet. Det sto tidligere biler parkert på tomta for arenaen. Ved å få bort bilene har det lille torget blitt et sosialt og attraktivt byrom for både beboere, besøkende i området og for turgåere på vei til eller fra Ladestien.

Kunst for alle

Det neste prosjektet ser dagens lys er Gatekunstfestival på Ilsvikøra. De ble tildelt 125 000 kroner og skal samle nasjonale og internasjonale gatekunstnere som skal bidra til å sette farge på Trondheim. Gatekunstnere skal rett og slett dekorere grå vegger og fasader i Ila og Ilsvika, og på det viset bringe kunst ut i det offentlige rom.

– Realisering av prosjektet nærmer seg og vi har lagt ned mange dugnadstimer det siste halvåret. Organisering har tatt tid, blant annet for å få alle tillatelser på plass slik at kunstnerne kan bruke de husveggene vi ønsker, som lerret. I tillegg skal smuget mellom Spikerfabrikken og industribygget Smith Stål bli et gategalleri, sier Andrea Rakela, festivalsjef i Trondheim gatekunstfestival. Initiativet til festivalen kom fra Rakela og hennes samboer Thanh Pierre Doan, i samarbeid med Atelier Ilsvika.

Rakela forteller at gatekunstnerne vil arbeide med prosjektene sine mellom 20. – 24. august. Lørdag 25. august inviteres byens befolkning til en begivenhetsrik og gratis åpningsutstilling, rettet mot både små og store.

– Vi ønsker at festivalen skal tilgjengeliggjøre kunsten ved å la den leve utenfor galleriene, og at den kan snakke til alle, uansett kjønn eller alder. Forhåpentligvis vil dette arrangementet være med på å forvandle andre tomme områder i det offentlige rom til aktive steder, og på det viset gjenopplive “glemte” steder, sier Rakela.

Gatekunstfestivalen ble positivt overrasket da de vant førstepremien i konkurransen om attraktiv by-pengene. Rakela synes det er både bra, og viktig, at Trondheim kommune åpner opp for den kunstformen som gatekunst representerer. I tillegg har festivalen fått sponsing fra flere bedrifter.

– Dette er en populær kunstnerisk bevegelse, som alt har slått rot flere andre steder i Norge. Vi ser det som en fornyelsesstrategi som beriker byen og tiltrekker nasjonale- og internasjonale gatekunstnere, i tillegg til lokalbefolkningen og turister.

Parkering erstattes av park

Det siste av de premierte prosjektene går av stabelen fra torsdag 20. september til søndag 23. september.

Prosjektet PARKing Week ble foreslått av Tenketanken Urbanistene og fikk 25 000 kroner i støtte. PARKing Day er et internasjonalt årlig arrangement som setter fokus på behovet for grønne områder i urbane miljø. Det gjør de ved å legge gress på parkeringsplasser og så fylle de nye grønne arealene med blomster, aktiviteter og sitteplasser. Arrangementet, som oppsto i San Francisco i 2005, har inspirert Urbanistene til å lage en utvidet versjon av PARKing Day i Trondheim.

Finalist Attraktive bytiltak: PARKing week

– Vi skal forvandle rundt 14 parkeringsplasser i Kongens gate, utenfor Mercursenteret, til grønne oaser, sier Andrea Birch-Aune Marthinsen, styremedlem i Tenketanken Urbanistene.

Hun forteller at de nå jobber for å få med flere samarbeidspartnere. De inviterer både privatpersoner og organisasjoner til å «overta» en parkeringsplass eller to, og gjøre den til sin egen.

– Vi håper selvfølgelig å skape engasjement! I tillegg ønsker vi å vise muligheter for en alternativ bruk av det arealet parkeringsplasser beslaglegger, sier Marthinsen.

Positiv energi

Trondheim kommune gleder seg over at pengene skaper ekstra aktivitet og liv i Trondheim.

– Det skjer mye i Trondheim for tida og disse tiltakene forsterker den positive energien. Vi ser for oss at prosjektene tilfører byen noe som vi ikke har fra før. Alle tiltakene er gratis og tilgjengelig for alle. De favner ulike aldersgrupper og bidrar til at det skjer enda mer i byen, og i enda større bredde, enn før. Vi gleder oss, sier Trine Gjessen, Byplankontorets kontaktperson for attraktiv by-konkurransen.

Å støtte initiativ som kommer fra kommunens egne innbyggere er en bevisst politikk fra både kommunen og politikernes side, noe som prismottakerne synes er svært positivt.

– Det er lett å tenke at man har de beste ideene selv, men ofte har de som bor i, og bruker et område, ideer som kan være annerledes og enda bedre enn ideene til politikere og byplanleggere, mener Kathrine Standal i Svartlamon boligstiftelse. Hun tilføyer: – Det er positivt at flere får slippe til i utformingen av byen og byutviklingen. Jo, flere som får lov til å være delaktig, jo bedre by får man!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?