Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Vil skape debatt med å lage park på parkeringsplasser

Del denne artikkelen

Urbanistene: Ole Vebjørn Bakken, Maria Nervik, Andrea Birch-Aune Marthinsen, Håkon Thorvaldsen, Iben Rohde, Øyvind Lægreid og Nikolas Røshol er noen av folkene bak arrangementet Parking weekend. Her griller de på parkeringsplasser ved Vår Frue kirke. Foto: Unni Skoglund

Arrangementet PARKing weekend transformerer parkeringsplasser til park, og erstatter brummende biler med grilling, hagespill og samtaler.

Tekst
Unni Skoglund

– Vi vil vise at det er flere bruksmuligheter for en del av byens arealer, sier Andrea Birch-Aune Marthinsen.

Det er tidlig torsdagskveld i Trondheim sentrum. Utenfor Mercursenteret, der det vanligvis står biler parkert, er det møbler og folk som breier seg. En glødende grill skaper stemning og varme, og blir et naturlig samlingspunkt. Her finner vi folk fra organisasjonen Urbanistene. De har som mål å gjøre byene bedre, ved hjelp av opplysning og debatt i tverrfaglige miljøer.

– Det er tredje år på rad at vi markerer den internasjonale Parking day her i Trondheim. Det første året lagde vi park på to parkeringsplasser på Bakklandet, andre året forvandlet vi elleve parkeringsplasser i Brattørgata om til park, og i år har vi utvidet til hele 14 parkeringsplasser, sier Marthinsen og tilføyer: – I tillegg har vi leid plassene helt fra torsdag til og med lørdag, slik at arrangementet varer en hel helg og ikke bare en dag. Vi ønsker at folk skal få en skikkelig opplevelse av hvordan det kunne vært å ha park her.

  • Før: Parkeringsplassene i Kongens gate, mellom Nordre gate og Apotekerveita, slik de vanligvis ser ut. Foto: Malene Unelsrød Larsen

  • Etter: Med en oase av grønne matter, møbler og folk, ville Urbanistene vise byens innbyggere at mulighetene for hvordan byen skal se ut, er flere. Parkering kan bli park, hvis kommunen og politikere vil. Foto: Andrea Birch-Aune Marthinsen

Verdensomspennende

PARKing Day oppsto i San Francisco i 2005, og har siden spredd seg til mange ulike land i verden. Fokuset har, fra starten av, vært å se på mulighetene for å skape grønne byrom der det ellers er parkering.

– En parkeringsplass er et enkelt sted å endre. Vi håper på å engasjere og stimulere til debatt om hvordan byen vår skal være. Byutvikling krever engasjement for å bli bra, sier Øyvind Lægreid, som er styreleder i Urbanistene. – Hva ønsker vi som bor i Trondheim? spør han retorisk.

Urbanistene ble startet av arkitektstudenter og studenter fra faget fysisk planlegging, som ønsket et sted for tverrfaglig diskusjon, utenfor NTNU. Urbanistene er i dag åpen for alle.

Mørket kryper ned over byen. På en kjølig høstkveld, som denne, er det få som er ute å går, men samtalene svirrer fritt rundt grillen i Trondheims nyeste park. Den søte lukten av stekte marshmallows sprer seg over området hvor det ellers kunne ha luktet bensin og eksos.

– Parkeringsvaktene var innom her tidligere i kveld. Da viste vi fram billetten. De var trivelige og nysgjerrige, jeg tror de syntes det var litt artigere å kontrollere vår parkeringsbillett, enn å sjekke bilene som vanligvis står her, sier Ole Vebjørn Bakken.

Lavterskeltilbud

Urbanistene håper de kan være med på å starte mange nye samtaler og tanker rundt byen og byutvikling i løpet av de kommende dagene. I tillegg legger de opp til hyggelige hageaktiviteter, for virkelig å ta i bruk parken som har ”poppet” opp. PARKing weekend skal være et lavterskeltilbud.

– Vi har mange gode samarbeidspartnere, blant annet Trondheim Camping som skal arrangere minigolf her i morra, sier Maria Nervik.

Andre samarbeidspartnere i PARKing weekend er Studentutvalget i Fortidsminneforeningen, Transit, Trondheim Studenthage og Havnehagen. Trondheim kommune har støttet arrangementet med 25 000 kroner gjennom Attraktiv-by-pengene.

– Byen angår alle som bor her, poengterer Nikolas Røshol.

PS: På grunn av mye regn og vind de aktuelle dagene, ble arrangementet PARKing weekend avsluttet tidligere enn planlagt.

 

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?