Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Elgeseter

Klimafotavtrykket til NTNU skal kraftig ned!

Del denne artikkelen
Årets deltakere på Climathon

Positiv energi: Aktive personer fra 19 nasjoner motiverte hverandre til å komme opp med gode løsninger for NTNU og Trondheim. Et døgn med intenst arbeid ble en opplevelse for deltakere, jury og arrangør. Foto: Kjetil Groven

Det er konklusjonen etter årets Climathon. Seks team konkurrerte om å finne smarte løsninger for flerbruk – ombruk – gjenbruk av innkjøpte produkter ved NTNU.

Tekst
Turid Helle

– Climathon i Trondheim var et flott arrangement og det gir oss verdifulle idéer til eget arbeid. Spesielt takket være aktive studenter fra mange land og førsteklasses tilrettelegging, sier Helge Brattebø, professor og direktør for NTNU Bærekraft. Han var både innleder og juryleder for årets tema om Sirkulær campus ved NTNU.

24 deltakere i seks team leverte løsninger på oppgaven på tampen av det lange døgnet med intenst idéarbeid. Hele 19 nasjonaliteter var representert blant deltakerne av årets Climathon. Tre team ble premiert for innsatsen. Best ut kom Equipp, etterfulgt av InventBASE og Musketeam.

  • Team Equipp: Deres forslag handlet om delingssystem for lab- og teknisk utstyr. Fra venstre Troels Gregersen, Oliver Fjellander, Nora Joos, Arne Jenssen og Amir Hosein Babakhani. Juryen i bakgrunnen. Foto: Kjetil Groven.

  • Team InventBASE: Deres forslag var å utvikle en database for møbler og utstyr med gamifisering. Fra venstre Sanjoy Kumar Saha, Valentin Gentile, Raquel Alonso, Rabeya Khatun Kazi og Krishnan Kavungal Anat. Foto: Kjetil Groven,

  • Team Musketeam: Deres forslag var en app for deling oppkalt etter Harry Potters “Room of Requirement”. Fra venstre: Christopher Breitner, Matteo Magnani og Baptiste Giroux. Foto: Kjetil Groven.

Innovasjon Norge deltok som mentor og jurymedlem for første gang. Bergny Dahl oppsummerer erfaringen med at arrangementet var både inspirerende og interessant.

– Dette er en ny måte for Innovasjon Norge å få kontakt med studentene på – i en kreativ setting, sier hun.

Vinner for tredje gang

Equipp nådde helt til topps med ideen sin om en app der du kan søke etter og bestille lab- og teknisk utstyr. Det betyr at eksisterende utstyr og verktøy kan bli bedre utnyttet og delt, framfor at mange anskaffer det samme utstyret. Teamet var sammensatt av fem personer med ulike fagbakgrunner. En av deltakerne, Arne Jenssen, deltar for tredje gang på Climathon Trondheim og har vært på vinnerlaget alle år.

– Jeg deltar fordi jeg synes det er morsomt med hackathons. Det er en fin anledning til å treffe og bli kjent med bra folk, og til å lære noe nytt. Climathon er spesielt bra fordi jeg ønsker å bidra til løsninger på klimautfordringen, forteller han.

Liker rollen: Jurymedlemmene som også var mentorer lar seg imponere av teamenes framføringer. Foto: Kjetil Groven

Gode mentorer og bra program er viktig og gode prosesser rundt team-danning og ideutvikling. I år samarbeidet også arrangementet med Designhjelpen, et studentinitiativ fra NTNU.

– Jeg synes utfordringen var mer åpen i fjor. Begge årene brukte laget mitt lang tid på å komme fram til løsningen, og det er bra, for da fikk vi diskutert mange idéer før vi landet, forteller Jenssen.

– Vi fikk god hjelp fra mentorene. Årets utfordring var ganske godt definert og flere av lagene kom naturlig nok fram til løsninger som hadde ting til felles. Jeg håper NTNU får nytte av løsningene fra lagene, tilføyer han og avslutter spørrende: Får jeg lov å være med i 2019? Jeg blir gjerne med!

Krishnan Kavungal Anat fra InventBASE deltok på Climathon/Hackathon for første gang og trivdes godt med sitt tverrfaglige team. De mener løsningen de kom fram til var gjennomførbar og har planer om å møtes igjen for å diskutere videre oppfølging.

Intensive og inspirerende 24 timer

En av deltakerne i Musketeam, Matteo Magnani, dokumenterte hendelsene gjennom døgnet. Videoen viser god stemning, intenst arbeid og en lykkelig Matteo da det blir kunngjort at teamet fikk tredjeplassen.

Prosjektleder Chin-Yu Lee er veldig fornøyd med det gode samarbeidsklimaet som preger ekstremøvelsen. 24 produktive timer fra start til slutt. Mye hardt arbeid, preget av positiv energi, god vilje og vennskap.

– Jeg hadde en drømmedag på jobb. Det er fantastisk å oppleve den energien som utløses i løpet av et slikt intensivt døgn, forteller hun. Utrolig kult!

Christian Solli, miljørådgiver ved NTNU – og problemeier og jurymedlem – bekrefter det samme.

– Årets Climathon var inspirerende og morsomt å oppleve. De gode idéene, kreativiteten og driven til teamene gav veldig interessante konsepter og idéer til nye tjenester. Det er tydelig at det å utnytte ressursene bedre gjennom løsninger som fasiliterer deling på tvers innad (og kanskje utad) i organisasjonen, er noe vi må utforske.

Han oppsummerer døgnet slik: NTNU vil ta erfaringene fra arrangementet videre med seg i arbeidet med å redusere klimafotavtrykket fra innkjøpte produkter. Tusen takk til deltakerne, bidragsyterne og arrangør!

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?