Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Min bydel

Den beste idéen fra Climathon utvikles videre

Del denne artikkelen

Glade vinnere: Gruppen DBP (Digital Bolig Perm) jubler over førsteplassen. Laget består av Arne Jenssen fra Norge, Merina Zabrodina fra Russland, Kerli Ostrov fra Estland og Daan Boonstra fra Nederland. Foto: Carl-Erik Eriksson

Nå skal idéen utvikles i et gründermiljø. Kanskje vil resultatet bli en app som gir råd til eier og beboer om hva som er lurt å gjøre i historiske bygg? Tiltak som både tar vare på historisk verdi og gjør bygget mer energieffektivt.

Tekst
Turid Helle

– Idéen vår er å lage en Digital Bolig Perm for folk som eier eller bor i gamle kulturhistoriske bygg. Tanken er å samle offentlig informasjon om gamle bygg og energidata fra ulike aktører som Byantikvaren, Trønderenergi og Enova forteller Arne Jenssen, en av deltakerne på vinnerlaget.

– Jeg har vært med på tilsvarende arrangementer tidligere og syntes det var gøy. Derfor valgte jeg å bli med i år også og havnet på gruppe med en rådgiver fra Norconsult, en forsker og en student fra NTNU, forteller Jenssen som selv driver eget firma. Ingen av oss kjente hverandre fra før.

Watts Up – Technoport next

Nå får gruppen mulighet til å jobbe videre med idéen sammen med rådgivere som bistår gründere og kommersialisering av nye produkter/tjenester. Vinnerlaget får tre måneders opphold hos Watts Up, en inkubatortjeneste som kommersialiseringsselskapet NTNU Accel tilbyr.

– Vi har alle studier og jobber å skjøtte, så vi er enige om at vi skal bruke noen timer på WattsUp kontoret pr uke de neste månedene. Så får vi se om vår idé er liv laget og kan settes ut i livet, sier en inspirert Arne Jenssen.

Hele seks gode forslag kom ut av dugnaden. De to andre premierte tiltakene var: BatteryParks – som handler om å bruke elbiler som energilagring. Charging Ahead – som vil revitalisere gårdsrom ved bl.a. å introdusere energiutveksling.

Også disse to lagene får veiledningsmøter i de samme lokalene. Alle tre lag får presentere sin videreutviklede idé på Technoport-konferansen i 2018.

Årets tema: Energiløsninger i kulturhistoriske bygg

Hvordan de som eier og bor i verneverdige bygninger kan ta i bruk moderne energi- og klimaløsninger, ble årets tema i Trondheim. Løsninger som skal redusere energibehovet uten at det er nødvendig å gjøre for store endringer i byggene. En skikkelig nøtt – med andre ord!

Byantikvaren stod bak årets utfordring. Med på laget var NTNU Bærekraft, NTNU Accel, TrønderEnergi og Technoport.

Byvandring: Byantikvar Mette Bye tok deltakerne med på en omvisning i Nerbyen og Brattørveita. Området er en del av prosjektet Vitalisering av veiter og gårdsrom der vedlikehold og oppgradering av gamle boliger er en sentral problemstilling. Foto: Carl-Erik Eriksson.

Et intenst og givende døgn

På arrangementet kom det 26 deltakere, mange med kobling til NTNU. Etter en runde med introduksjon ble de oppfordret til å danne sitt eget lag.

Innledningsvis fikk lagene mulighet til å snakke med faglige mentorer fra kulturminnebevaring, smarte energisystemer og forretningsutvikling.

Da arbeidet for alvor tok av utover kvelden, ble mange slitne.

– Det er viktig med energigivende pauser innimellom, forteller Chin-Yu Lee, ansvarlig for Climaton Trondheim.

– Så vi arrangerte avkobling med yoga for å gi ny energi til deltakerne før lagene presenterte sin idé med en “pitch” rundt midnatt. De fikk fem minutter – ikke mer! Akkurat som på finalen.


Foto: Carl-Erik Eriksson og Chin-Yu Lee.

Hva som skjedde etterpå er en gåte for Lee. Lagene ble overlatt til seg selv. De fleste jobbet og jobbet…

Juryen i Climathon Trondheim bestod av byplansjef Hilde Bøkestad, Trondheim kommune, Haakon Skar, NTNU Accel, Gøril Forbord, TrønderEnergi, Astrid Opsal, Statsbygg og Arild Gustavsen, NTNU ZEN. De fikk en tøff jobb!

Fornøyd med årets arrangement

Et intenst døgn ga uttelling. Både byantikvar og ansvarlig arrangør er veldig fornøyde. Tverrfagligheten fungerte, og intenst arbeid er givende! – oppsummerte byantikvar Mette Bye etter arrangementet.

<Strong>Internasjonal gjeng:</Strong> 26 unge deltakere fra 10 forskjellige land var representert på arrangementet. En fornøyd ansvarlig Chin-Yu Lee fremst til venstre. Foto: Carl-Erik Eriksson

Internasjonal gjeng: 26 unge deltakere fra 10 forskjellige land var representert på arrangementet. En fornøyd ansvarlig Chin-Yu Lee fremst til venstre. Foto: Carl-Erik Eriksson

Chin-Yu Lee er ansvarlig for gjennomføringen av Climathon Trondheim 2017. Hun hadde hovedansvar i fjor også, og var meget begeistret for erfaringene fra 2016.

– Dette må vi bare fortsette å bli med på, sa hun da, gjennom et slikt arrangement kan vi belyse viktige problemstillinger og det er god markedsføring av Trondheim som teknologiby.

Så derfor var Trondheim tidlig ute i 2017. Årets Climathon ble lansert under innovasjonsfestivalen Trondheim Playground allerede i august. –  Og vi satser på et nytt arrangement i 2018, sier hun fornøyd.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?