Levende by
Holstvollen – Nytt turmål i Bymarka
Holstvollen anno 2019: Området er åpnet opp og blitt et attraktivt turmål med benker, gapahuk og bålplass (dronefoto: Øystein Brujordet, Trondheim kommune).
Plutselig er vi der; en lysning i skogen. Med benker, gapahuk og bålplass. Stedet hvor Holstvollen gård ble drevet i flere generasjoner har entret en ny epoke. Nå er gårdstuftene tilrettelagt som turmål.
Vi er i Bymarka, nærmere bestemt i Trollamarka. En knapp kilometer fra Olavsspranget. Vi står på tomtegrunnen til Holstvollen gård som ble revet i 2017.
– Jeg trodde det skulle bli trasig å komme til Holstvollen etter at bygningene ble revet, men det har gått bra. Det har blitt så fint her, sier Aud Danielsen (88).
Hun ser seg rundt. Betrakter de nyslåtte jordene. Trærne som hun har sett vokse seg store. Hun ble født på gården i 1931, mens besteforeldrene hennes drev den. Siden tok onkelen hennes over, og hun fortsatte å besøke gården hyppig. Nå håper hun mange andre tar turen hit, til det som kommunen har lagt til rette for at skal bli et nytt turmål i Trollamarka.
– Gården var så forfallen at kommunen endte opp med å rive. De siste årene var det rett og slett farlig å bevege seg nært gårdsbygningene. Når det først ble slik var vi bevisst på at vi ønsket å gjøre dette til et utfartssted, sier Åge Singsaas i Eierskapsenheten i Trondheim kommune.
Tilrettelagt for hele byen
Det er fortsatt glør i den oppmurte utepeisen, og en mengde fotspor vitner om nylige gjester.
– Det er elever fra Ugla ungdomsskole som har vært her på overnatting. De hadde med seg lavvoer og har vært her flere netter denne uka, sier Per Andreas Hareide i Trondheim eiendom-utbygging. Han har vært prosjektleder for nye Holstvollen og er glad turmålet blir brukt.
Holstvollen ligger litt over en kilometer fra øverst i Trolla. Det er en god vei innover for å gå eller sykle på.
– Vi håper området nå vil være en berikelse, både for de som bor i nærheten og for byens øvrige innbyggere, sier Hareide.
Se oversikt over flere turmål i Trondheim.
Ny start for Holstvollen
Kommunen har også samarbeidet med Trolla IL, og idrettslaget har bidratt med informasjon, plakater, servering og fasiliteter knyttet til infomøte i forkant av riving, samt rydding og dugnad underveis i prosjektet.
– Mange i Trolla husker godt da det var drift der. Blant disse er det litt blandede følelser rundt det som har vært og det som gården har blitt til, sier Arild Mork, formann Trolla IL.
Selv er han blant Trollas nyere beboere og han opplever at de som har flyttet til bydelen de siste 10-15 årene, og ikke har et forhold til den gamle gården, omfavner Holstvollen som et flott turmål.
– Nå er stedet blitt tatt frem i lyset igjen, gresset slås, skogen rundt er ryddet og området ser mer iøynefallende fint ut. En åpen plass i marka slik som Holstvollen byr på nå, gir rom for masse aktivitet og turglede for mange fra hele Trondheim framover. Historien vil vises for fremtidige generasjoner på den fine infotavlen. Stedet har fått en ny start og en ny tidsregning, sier Mork.
Les mer om historien til Holstvollen (tekst på informasjonstavla)
Salamanderdam
En liten dam hører også med til gården, og i den lever salamanderne livets glade dager i sommerhalvåret. I vinterhalvåret trekker de, i følge eksperter, inn i skogen.
Aud Danielsen har egne minner fra salamanderdammen; som da hun som 6-åring falt ut i den og ble berget av oldefaren. Det endte godt og hun smiler når hun forteller. Hun har allerede vært på Holstvollen flere ganger etter at stedet ble gjenåpnet og tilrettelagt som turmål. Hun har hatt med seg både døtrene og andre slektninger. Minnene fra gården er mange.
– Jeg setter stor pris på at Holstvollen ikke går i glemmeboka. Nå er det et sted å gå til, og gårdens historie er fint formidlet i tekst og bilder. Jeg håper mange tar turen inn hit og skaper sine egne minner fra stedet, sier 88-åringen.