Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Bli med

Hvis VI fikk bestemme!

Del denne artikkelen
Dette er juryen som skal velge ut de beste forslagene: Fra venstre: Annika Lund Eikrem (Ila barneskole), Annikki Lbova (Thora Storm vgs), Ariel Pedersen (Thora Storm vgs), Gunhild Kleppen (Rosenborg ungdomsskole), Brahim Helland (Rosenborg ungdomsskole) og Vegard Skjervold (Ungdommens bystyre). Foran med skateboard: Leo Glein (Ila barneskole)

Dette er juryen som skal velge ut de beste forslagene: Fra venstre: Annika Lund Eikrem (Ila barneskole), Annikki Lbova (Thora Storm vgs), Ariel Pedersen (Thora Storm vgs), Gunhild Kleppen (Rosenborg ungdomsskole), Brahim Helland (Rosenborg ungdomsskole) og Vegard Skjervold (Ungdommens bystyre). Foran med skateboard: Leo Glein (Ila barneskole) Anne Lise Aakervik

Trondheim skal være en by det er godt å vokse opp i. Om vi skal få til det, må vi sette barn i sentrum, og ta meningene til barn og unge på alvor.

Tekst
Anne-Lise Aakervik
Foto
Anne-Lise Aakervik/Trondheim kommune

Det mangler ikke på ideer og ønsker når barn og unge blir bedt om innspill.  Enten skriftlig, muntlig eller ved å tegne og bygge modeller. Gratis møteplasser med aktiviteter, hvor barn og unge kan bruke kreativiteten sin. Skate-steder i midtbyen og lekeplasser for de minste.

Dette har også Trondheim kommune merket seg, og inviterer til idékonkurranse om byutforming med en jury bestående av barn og ungdom. Og helt spesifikt tar de utgangspunkt i Kongens Gate øst, samt plassene Cicignons Plass og Skipakrok.

Mange muligheter og flater

Tonje Rønneberg Devik er byplanlegger i Trondheim kommune og leder for prosjektet. Hun sier:

– Vi har et ønske om å teste ut ulike metoder og få barn i tale

Både i 2018 og 2019 har barn og unge vært invitert til å komme med innspill til disse områdene på ulike vis. Med tegninger, bilder og modellbygging skal de få vise hva de mener. I tillegg til samtaler og tekster om det som de synes er viktig å ha med.

Trondheim kommune deltok under skaperfestivalen Maker Faire 2018. Her var det blant annet mulighet til å gi innspill gjennom bygging i fysisk modell av Kongens gate, skrive ønskelapper og notere i et digitalt innspillskart.

I tillegg har det vært stand på Trondheim folkebibliotek hvor barna hadde mulighet til å tegne sine innspill direkte på gatefoto av Kongens gate.

“Barn skal bestemme” var ett av ønskene skrevet på en lapp og hengt opp på ønsketreet under Big Challenge-utstillingen i Trondheim denne sommeren

“Barn skal bestemme” var ett av ønskene skrevet på en lapp og hengt opp på ønsketreet under Big Challenge-utstillingen i Trondheim denne sommeren.

Snakk med barn og unge om byutvikling

-Vi har erfart at det er viktig å snakke med barna. Det er ikke alltid de vil tegne. Så hvis vi klarer å snakke med barnet uten å ende opp med ja og nei spørsmål får vi mye informasjon, sier Silje Meslo Lien fra byplankontoret.

Det som kanskje overrasker, er at denne gruppen har klare meninger og innspill til hvordan byrommet kan fungere bedre for dem.

Samtidig er de opptatt av at det som bygges skal være tilgjengelig, og noe for alle som er i byen. Det er uansett utrolig lærerikt å jobbe med denne gruppen, sier Rønneberg Devik.

Innspillene fra disse workshopene er grunnlaget for denne idékonkurransen. Det må deltageren forholde seg til. Konkurransen henvender seg først og fremst til arkitektstudenter og unge arkitekter under 35 år fra hele landet.

Ungdomsjury

Juryen består av barn og unge mellom 12-18 år. De kommer fra forskjellige skoler i Trondheim. I påvente av at forslagene skal komme inn, har juryen benyttet tiden til å bli bedre kjent. Ikke bare med hverandre, men også med stedene som er med i konkurransen. I september møttes de på Trondheim Folkebibliotek for å snakke og drømme om hva de ønsker når barna skal i fokus.

Trondheim kommune Jurymøte i forkant av konkurranseutlysningen. Foto: Trondheim kommune

Konsentrerte jurymedlemmer i møte i forkant av konkurranseutlysningen. Foto: Trondheim kommune.

For det første er de ikke særlig imponerte over sentrum som det er i dag. «Det er merkelig at alt som lages for unge skal være langt utenfor byen. Spesielt når man snakker om at det må satses på Midtbyen» sier Gunnhild Kleppen fra Rosenborg ungdomsskole.

Flere tilbud for alle

Ordstyrer Vegard Skjervold fra Ungdommens Bystyre starter med å spørre hvorfor de egentlig drar til Midtbyen. – Hva frister, og hva liker dere å gjøre når dere er der, spør han.

De aller fleste sier at de liker å gå på kafe og handle, men det koster jo penger. Så hvis det skal være noe for ungdom så må det være kjempebillig eller gratis. Flere lavterskeltilbud som absolutt alle kan bruke. – Vi mangler steder som ikke serverer alkohol etter klokka 20, sier Ariel Pedersen fra Thora Storm vgs.  Og da kommer vi ikke inn for å gå på do engang!

Her er de unge jurymedlemmene oppstartsseminaret. Foto: Trondheim kommune

Her er de unge jurymedlemmene oppstartsseminaret. Foto: Trondheim kommune.

Spenstige forslag

De har mange ideer og kommentarer som er verdt å få med seg, ikke minst av politikerne og de som er med og former byen vår.

For hva med gratis svømmetrening i sjøen på sommeren. På Gjøvik finnes det et utendørs svømmebasseng som er gratis for alle. – Det vil vi ha, sier Gunnhild.
– Vi ønsker oss mer lys i veitene og lyslenker og dekorasjoner som gjør det flott og trygt å gå gjennom der. Akkurat som Rockheim, sier Annikki Lbova (Thora Storm vgs) og Brahim Helland (Rosenborg ungdomsskole).

Modellbygging av Kongens gate under skaperfestivalen Maker Faire 2018

Modellbygging av Kongens gate under skaperfestivalen Maker Faire 2018.

Ønsker mer liv i byen

De vil gjerne at det skal være flere food-trucks (matvogner) rundt omkring. I dag har vi en is-kiosk på Brattøra. Hva er det liksom? Vi vil ha flere boder, som bondens marked eller andre boder som selger ting. Det skaper liv.

– Det sier jo litt at vi unge synes det er artig å være i Midtbyen når der fullt med valgboder på Nordre, kommenterer Annikki og ler.  Forslagene hagler, og byplanfolkene noterer for harde livet. Brahim Helland, Rosenborg Ungdomsskole ønsker utendørskino:

-Utendørskino er kult. Det kan alle komme å se på! Sammen med matboder. Og det bør være kulturnatt en gang i uka, i alle fall en gang i måneden! 

Befaring med juryen

Ungdommene har tatt på ytterklærne og er på tur ut i den våte Trondheims ettermiddagen. De skal på befaring. Kongens gate er kjempekjedelig synes de. Lyktestolpene ser ikke bra ut, det er lite farger og liv. De savner benker og lys. Men 22. juli-parken er bra. At fortauet er så bredt er pluss, og så er det fint om det kan komme flere sykkelparkeringer. Og aller helst færre biler i gata også.

På Cicignons plass får den enorme sandkassa skryt, men er det mange nok som vet av den? Hva med å ha en lavvoplass her da, sier en når de får høre at her fant det første landsmøtet for samene sted i 1917. En skatepark kunne godt være her – og på vinteren må vi ha skøytebane med lys og musikk.

Gjengen klumper seg sammen under taket til utestedet Trondheim camping. Twistposen går rundt. – Et sånt sted for oss under 18 hadde vært kult, sier Ariel.

Takutstikket til Trondheim Camping var godt å ha under befaringen. Cicignons plass og Skipakrok deles av Krambugata – men her kan det både være skateramper og kanskje en lavvoplass? Gunhild Kleppen midt på bildet er klar på at byen trenger et løft med hensyn til å inkludere barn og unge i større grad.

Takutstikket til Trondheim Camping var godt å ha under befaringen. Cicignons plass og Skipakrok deles av Krambugata – men her kan det både være skateramper og kanskje en lavvoplass? Gunhild Kleppen midt på bildet er klar på at byen trenger et løft med hensyn til å inkludere barn og unge i større grad.

Å bli valgt ut til å sitte i juryen for denne konkurransen er spennende er alle enige om. Nå gleder de seg til å se alle forslagene, og deretter velge ut de beste.

-Vi skal i tillegg ha en publikumsavstemning over forslagene som skal stilles ut på biblioteket

Det sier Tonje Rønneberg Devik som håper at metodene de har brukt blir tatt videre når ny kunnskap og nye innspill skal hentes inn. Det handler om å treffe de unge med riktig metode.

Maker Faire samler mange barn og unge, og det er lett å få de til å engasjere seg i byutvikling. Foto: Trondheim kommune.

Maker Faire samler mange barn og unge, og det er lett å få de til å engasjere seg i byutvikling. Foto: Trondheim kommune.

Har du lest disse sakene?