Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Flott å ha julemarkedet tilbake på Torvet

Del denne artikkelen
Inngangen til julemarkedet

Julestemning: Mange er glade over at julemarkedet er tilbake på Torvet. Den første uka kom det også nysnø som la seg på trærne og virkelig understreket julestemningen hos alle besøkende. (Foto: Ingunn Grøtte)

– Julemarkedet er det første arrangementet på Torvet etter at anleggsmaskinene er borte – og folk er så fornøyd!

Tekst
Ingunn Grøtte

Kirsten Schultz som er daglig leder i Midtbyen Management er svært fornøyd med at julemarkedet er tilbake på Torvet etter at markedet har vært på flyttefot på grunn av byggearbeidene.

– Nå har vi fått en flott arena for julemarkedet med fjernvarme i grunnen som gjør at gulvet er snøfritt. Folk elsker det!

Schultz forteller begeistret at de har fått mange gode tilbakemeldinger etter starten på årets julemarked. I tillegg til en utrolig åpningshelg med rekordomsetning, er det mange som også roser organiseringen.
– Det handler om hvordan vi har utnyttet plassen og utformet markedet. Kafélavvoen er i år utvidet fra seks til ti telt og vi har mange flere sitteplasser enn tidligere. Trebodene er plassert på Torvet, snøteltene og juletresalg i Kongens gate mellom Torvet og Prinsens gate og Bondens Marked på den andre siden av Torvet.

jernvarme i grunnen gjør at gulvet på Torvet er fritt for både snø og is. Det setter både utstillere og besøkende pris på

Snøfritt: Fjernvarme i grunnen gjør at gulvet på Torvet er fritt for både snø og is. Det setter både utstillere og besøkende pris på. (Foto: Ingunn Grøtte)

100 utstillere og 130 kulturarrangement

Julemarkedet byr på 100 utstillere med håndverksprodukter og smaksopplevelser og rundt 130 kulturelle gratis opplevelser både for store og små. Både gamle og nye utstillere er på plass, men det er ikke hvem som helst som får plass på julemarkedet.
– Det er viktig for oss å passe på profilen. Vi ønsker håndverk og kortreist mat, men også noen internasjonale produkt som er populære og øker mangfoldet. Samtidig passer vi på at det ikke er for mange like produkt som konkurrerer med hverandre, forteller Schultz.

I år er det en egen “lillelavvo” hvor de minste kan få oppleve julestemning fra hele verden. Helt nytt av året er også utekino som arrangeres i samarbeid med Kosmorama. Grytekonserter med dyktige artister til inntekt for Frelsesarmeen arrangeres hver dag som tidligere og båltrubadurene skaper stemning i kafélavvoen. I tillegg er det barneteater og korkonserter og andre arrangement.
– I år har vi i tillegg utvidet Julemarkedet slik at det for første gang går over 16 dager, og vi får med oss tre helger.

kirsten Schultz fra midtbyen management

16 dager: I år er julemarkedet utvidet til 16 dager, og Kirsten Schultz fra Midtbyen Management er svært fornøyd med at julemarkedet er tilbake på Torvet.( Foto: Ingunn Grøtte)

Hele 130 frivillige er med som vertskap og sørger for at julemarkedet blir ekstra trivelig både for publikum, utstillere og artister.
– De gjør en kjempeviktig jobb og de representerer hele 25 ulike nasjonaliteter. Så julemarkedet bidrar også til at mange lærer seg mye om norsk kultur, og det fremmer inkludering og mestring.

Hele byen omfavner julemarkedet

Schultz tror mellom 250 og 300.000 mennesker kommer til å besøke julemarkedet i år. De har satset mye på markedsføring utenfor byen i hele november gjennom ”Julebyen Trondheim”.
– Vi ser nå at hele byen har omfavnet julemarkedet. Det betyr mye for hele Midtbyen, men også hele regionen. Vi fremmer de lokale produktene og bygger stolthet rundt mat fra hele Trøndelag. Vi fremmer kortreist i alle ledd, både i salgsboder og i kafélavvoen.

  • Russiske dukker på Julemarkedet
  • Pinnevafler på Julemarkedet
  • Juletrepynt på julemarkedet
  • Hest på julemarkedet
  • Saueskinn og garn på julemarkedet
  • Ost på julemarkedet
  • Nisse og krans på julemarkedet
  • Brente mandler på julemarkedet
  • Brød på julemarkedet

Den ene dagen var Torvet fullt av anleggsmaskiner og steinleggere, og det var vanskelig å se for seg at det skulle bli plass til julemarked her. Men så var plutselig alt borte og hele plassen var ryddet. Hadde prosjektledelse og entreprenør virkelig slik kontroll?
– Ja, etter sommerferien har vi faktisk hatt veldig god kontroll, forteller prosjektleder Marit Solum. Entreprenøren har sagt at det er vanskelig å vite før det er en måned eller to igjen av arbeidet, om en kommer i mål som planlagt, men denne gangen gikk det fint. Ofte står det igjen småting, et hull her og der, men ikke på Torvet. Vi har noen mindre feil på dekket, men oppretting av dette er utsatt til våren.

Som mange andre syntes også Kirsten Schultz at det var godt å se hele Torvet igjen:
– Det er var en skikkelig wow-følelse å stå på den store åpne plassen! Det var flott å kjenne på en slags følelse av romslighet, sier Schultz som legger til at hun nå har stor tro på Torvet som arena.
– Det blir utrolig deilig å kunne planlegge julemarkedet også de neste årene her. Å bare kunne justere i stedet for å finne alternative areal og opplegg. Vi er så fornøyd med det nye Torvet!

Offisiell åpning i juni

Den offisielle åpningen av Torvet blir først i juni. Hva er det som står igjen før prosjektet er ferdig?
– Vi mangler fortsatt planter og alle fontene er ennå uten vann. Fontenen rundt Olav Tryggvason er heller ennå ikke helt ferdig bygget. Ellers er automasjon, styring av ulike anlegg, ikke helt ferdige ennå. Sommerveita og Presidentveita står også igjen, de var ikke med i det opprinnelige prosjektet, men er en tilleggsbestilling til entreprenøren Søbstad. 1. juni skal dette også være klart, forteller Marit Solum.

Det kan se ut som også næringslivet gleder seg til åpningen av Torvet til sommeren med nye muligheter for byliv og uteservering.
– Det er fint å se at vi får nyetableringer. Kontakten mellom byggene rundt og selve Torvet har vært et delprosjekt i det store Torvet-prosjektet. Her har vi jobbet med å få til en god dialog, og flere har vært interessert i å få hjelp og gode eksempler på hvordan fasadeendringer kan gjøre kontakten mellom bygget og torget bedre og hvordan skilt og belysning kan være med og skape en helhet, avslutter Solum.

Har du lest disse sakene?