Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Unik utsmykking av benkene på Torvet

Del denne artikkelen

Steinhugger Espen Sørburø ved NDR har laget en modell av en skulptur som passer til benkene på Torvet. Under Steinhuggerfestivalen blir det konkurranse om å lage de sju skulpturene som skal få evig liv på byens nye festplass! (Foto: Henning Grøtt/NDR)

Steinhuggere fra hele verden skal konkurrere om å bidra til utsmykkingen av Torvet. Du kan være med å bestemme hvilken skulptur som skal få evig liv på byens nye festplass!

Tekst
Tine Nilsen
Foto
Trondheim kommune/ NDR

21.-23. juni kommer over hundre steinhuggere fra hele verden til Trondheim for å delta på Europeisk steinhuggerfestival. Festivalen arrangeres av Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) som i år feirer 150-årsjubileum. I løpet av den tre dager lange festivalen, vil folk i Trondheim på nært hold kunne følge med på hvordan steinhuggerne forvandler blokker med kleberstein til uttrykksfulle skulpturer i ulike fasonger.

Stor stas å få bidra

Sju av skulpturene som lages denne helgen vil bli en del av utsmykkingen på det nye Torvet. En jury vil velge ut seks skulpturer, mens byens befolkning får være med å stemme fram folkets favoritt.

Ideen ble skapt da Torvet-prosjektet ønsket utsmykking på noe av de nye benkene, og tok kontakt med Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider for inspirasjon.

– Å koble Steinhuggerfestivalen og utsmykking av benkene på Torvet er et spennende samarbeidsprosjekt. Vi gleder oss til å se hvilke skulpturer vi vil får å velge mellom, sier prosjektleder for Torvet, Marit Solum.

For NDR er det stor stas å få være med å bidra til utsmykkingen av byens nye festplass.

– Noen av de beste steinhuggerne fra hele verden kommer til festivalen i juni. Jeg er overbevist om at det vil bli laget mange fine og morsomme skulpturer som vil bidra positivt til utsmykkingen av Torvet, sier Rune Langås, avdelingsdirektør ved NDR og prosjektleder for steinhuggerfestivalen.

  • Noen av benkene på Torvet har utsparinger som dette. Under Steinhuggerfestivalen 21.-23. juni skal det lages og deretter velges ut sju skulpturer som skal monteres i benkene som en del av utsmykkingen på Torvet.

  • Steinhuggere fra hele verden skal konkurrere om å lage skulpturene som får evig liv på Torvet. Tema for utsmykkingen er «Games». Publikum får velge sin favoritt, mens en jury velger de seks andre.

  • Folkelivet er på vei tilbake til Torvet! Mange har allerede tatt i bruk de nye benkene, selv om mye gjenstår før alt er helt ferdig. (Foto: Mathias Midtbøe)

  • Torvet får mange og gode offentlige sitteplasser, både langs husveggene og under trær i utkanten av torgflata. Mange har kommet med innspill og ønsker om flere sitteplasser på Torvet, og det er nå tatt høyde for rundt 1000 plasser utenom serveringsstedene (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

  • Uteservering: Stort potensiale for uteservering langs Sommergården og Kongensgate 16-18. Illustrasjon fra Kongens gate øst mot nordre del av Torvet (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

    Uteservering: Stort potensiale for uteservering langs Sommergården og Kongensgate 16-18. Illustrasjon fra Kongens gate øst mot nordre del av Torvet (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

Skulpturjakt på Torvet

Torvet får i alt 21 benker i granitt. Noen av benkene er laget med utsparinger, og det er i disse åpningene skulpturene skal plasseres når de er ferdige.

Ved å invitere til skulpturjakt, kombinerer vi både kunst og lek, sier Solum

– Dette blir et spennende estetisk element. I tillegg har vi også lett etter muligheter for lek på Torvet uten å plassere ut tradisjonelle lekeapparater. Vi håper barna ikke forlater Torvet før de har sjekket alle benkene og funnet alle skulpturene!

Les også: Arkeologifunn skal pryde Torvet
Les mer: Torvet bygges smart og fremtidsrettet

Stem fram din favoritt-skulptur!

Tema for årets festival er «Games». Steinhuggerne står fritt til å velge motiv og uttrykk som de mener passer til temaet. En jury bestående av seks personer skal bedømme og velge ut seks av de sju skulpturene som skal få evig liv på Torvet.

Den siste steinen skal stemmes fram av publikum, og blir folkets favoritt-skulptur. Hele byens befolkning inviteres derfor til Borggården søndag 23. juni. Avstemningen vil foregå mellom kl. 12-15.

– Vi håper at mange tar turen til Borggården for å finne sin favoritt-skulptur. Den som får flest stemmer vil plasseres i en av benkene og for alltid være en del av utsmykkingen av byens nye festplass, sier Solum.

Ønsker du nyhetsbrev fra Torvet for å holde deg oppdatert om hva som skjer? Meld deg på via nettsiden www.torvetitrondheim.no

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?