Levende by
Finn din egen smittevennlige tur
Uteliv: Så lenge vi alle er bevisste og holder god avstand er det god nok plass til alle turfolk i byen. Foto: Merete Mauland
Alle har vi godt av å komme oss ut, men for å unngå covid-19 smitte bør vi spre oss i terrenget. Her er noen tips til løyper og turområder du kanskje ikke har gått før.
Nå er det lurt å gå nye veier. Her er turtips til deg som ofte går i turistløypa.
Vil du gå på bena finner du tips på nærtur.no. Her finner du turer som er alt fra tre til syv kilometer lange. Er du ekstra sprek kan du gå flere av dem på en og samme dag.
Brøyta turveier
Vil du gå på bena eller sykle i marka er disse turveiene brøytet. De strøs også regelmessig.
- Lian stasjon – Fjellseter (4 km)
- Diket P-plass (Vådan) – Storfurua – Stykket – Diket (7 km)
- Granåsen – Frøset – Vådan – Nilsbyen (4 km)
- Smistad – Rønningen (3 km)
- Ringvål – Vellikvatnet (2 km)
- Bekken – Estenstadhytta (2 km)
Utforsk ditt eget nabolag
Du trenger ikke å dra langt for å gå på tur. Du kan ta med nistepakke og kakao i sekken og gå veier du ikke har gått før og du kan starte hjemmefra. Kanskje finner du en benk eller en stubbe det går an å sette seg ned på og ta en spisepause før du utforsker mer.
Mange av stiene i marka fot-tråkkes. Prøv området Våttakammen og Geitfjellet eller stiene rundt Theisendammen, Lianvatnet eller Estenstaddammene.
Tur langs fjorden
Trondheim bydrift kan også melde om vår og barmark flere steder langs fjorden. La deg friste til å prøve en av de mange skogsstiene som går av fra Ladestien. Kanskje finner du et nytt favorittsted.
Jeg vil ut på skitur, men hvor bør jeg gå?
Det er fortsatt godt skiføre mange steder og hvis du er glad i å gå på ski vil vi gjerne utfordre deg til å prøve nye stier. Veldig mange reiser til Bymarka og Estenstadmarka for å gå på ski. Her finner du info om hvilke løyper som er kjørt opp i marka.
Hvis det er mulig må du gjerne starte skituren hjemmefra. Kjører du bil, vurder gjerne å parkere på en av de mindre brukte parkeringsplassene som Tømmerdalstorget, Kyvatnet, Haukvatnet, Nilsbyen, Smistad, Ringvål, Saupstad, Lohove, Bekken Sim eller Tjønnstuggu.
Tenk over når du går
Det er flest folk ute på tur om formiddagen. Nå når vi helst ikke skal gå så mange samtidig må du gjerne ta en tur i soloppgang eller i blåtimen, eller hva med en mørketur med hodelykt? Det kan være ekstra spennende for de litt større barna å bli med på.
Det er ekstra lurt å unngå formiddagsturen når sola skinner. Da vil nemlig alle ut.
Det kan være lurt å bruke de mindre løypetraseene og hvis du har lyst kan du gå opp dine egne spor og kanskje finne et nytt favorittsted. Hvis du er redd for å gå deg bort, kan du bare følge dine egne spor tilbake.
Skileik med ungene
Du kan også lage din egen skileik.
Tråkk opp løyper, bygg hopp, kuler og staup. Kanskje får dere til en orgeltramp også. Tips til hva dere kan gjøre finner dere i Norges skiforbund sitt hefte aktiviteter for barn og unge og i Aktivitetsbanken Skileik
Parkering med VIPPS i Bymarka
På de fleste parkeringsplassene vil det være folk ute som hjelper til med å organisere parkeringen. De vil stå på Henriksåsen, Fjellseter, Storsvingen, Granåsen, Smistad, Bekken, Saksvikvollen og Tanem skole.
Det er kun mulig å betale via ViPPS for å unngå fare for smittespredning. Vipps-kvitteringen vises frem i ruta, så slipper du å rulle ned vinduet av smittevernhensyn. Hvis P-plassene blir fulle, settes det opp informasjonsplakater i veikanten ved innkjørselen med beskjed til nye trafikanter om at plassen er full.
Ulovlig parkering på vei i tilknytning til parkeringsplassene håndteres av Trondheim Parkering.
Inntektene fra parkeringen fordeles mellom idrettslaget som står parkeringsvakt og kommunen. Kommunen benytter sin del av inntekten til vedlikehold av parkeringsplassene i marka (grusing, brøyting, strøing, etc.).
P-plasser i Klæbu og Bratsberg
Gjenvollhytta er en fin start for skiturer i preparerte skispor. Her er det mulig å gå østover til Saksvikvollen eller vestover og ned til Klæbu sentrum (bomveg kr 50).
Klæbuhallen er et fint utgangspunkt for den 6 km lange sentrumsrunden i Klæbu. Fra P-plassen kobles en på skiltet runde hundre meter sørøstover langs Tanemsbruvegen.
Bratsberg idrettsanlegg har utgang til skiløyper (50 kr).