Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Drikkevannskilde- bli med å ta vare på Jonsvatnet

Del denne artikkelen
Skuer utover: – For å ta best mulig vare på vannet som fungerer som drikkevannskilde for over 200.000 mennesker, fokuserer vi nå på å minimere friluftslivsaktiviteten ved Jonsvatnet. Ulovlige campere blir bortvist, sier Ole Martin Fæster i Trondheim bydrift.

Skuer utover: – For å ta best mulig vare på vannet som fungerer som drikkevannskilde for over 200.000 mennesker, fokuserer vi nå på å minimere friluftslivsaktiviteten ved Jonsvatnet. Ulovlige campere blir bortvist, sier Ole Martin Fæster i Trondheim bydrift.

Jonsvatnet glitrer forførende i vårsola. Det kan være fristende å slå leir langs bredden. Men for å verne om drikkevannet er det forbudt å campe nærmere vannet enn 100 meter.

Tekst
Unni Skoglund
Foto
Unni Skoglund

– Vi opplever at mange flere slår opp telt og hengekøyer for overnatting ved Jonsvatnet i 2020 enn tidligere år. Sannsynligvis er det koronaen som slår inn. Folk søker ut i naturen når tilbud de ellers benytter seg av er stengt, sier Ole Martin Fæster i Trondheim kommune.

Etter kalde og våte dager skinner endelig sola igjen. Sammen med Trondheim Bydrift er vi på inspeksjon ved Jonsvatnet. Vi er på utkikk etter folk som camper ulovlig rundt drikkevannskilden. Det glitrer innbydende i de små bølgene på vannet. Vi passerer en turgåer som har funnet seg en plass i sola. Han nyter en kopp kaffe fra termosen.

– Det er ikke noe stort problem at folk tar småturer i området. Jonsvatnet er en perle som jeg har full forståelse for at folk ønsker å besøke, sier Fæster og tilføyer: – Men restriksjonene som er knyttet til vannet må overholdes, slik at vi også i framtida kan tilby innbyggerne godt og rent drikkevann.

Sårbar vegetasjon: for å skåne vegetasjonen rundt vannet er det også forbudt å brenne bål her. Dessverre brytes forbudet jevnlig

Sårbar vegetasjon: for å skåne vegetasjonen rundt vannet er det også forbudt å brenne bål her. Dessverre brytes forbudet jevnlig

Inspeksjonsrunder for å verne om kilden

Ole Martin jobber ved Vikelvdalen vannbehandlingsanlegg, og sammen med kollegaene arbeider han for å hindre forurensning av Jonsvatnet. Inspeksjonsrundene er trappet opp for å møte utfordringen som Trondheim bydrift opplever, med økt trafikk med mange overnattingsgjester rundt vannet. En enkelt dag i mai måtte de bortvise over 30 personer som campet ulovlig bare noen få meter fra drikkevannet.

– Det er både ungdommer som fester, familier som vil oppleve friluftslivet og pensjonister som sover i hengekøyer under åpen himmel.

De aller fleste er skikkelig folk som rydder opp etter seg, men vi opplever også at det ligger igjen engangsgriller, hermetikkbokser og annet søppel.

I tillegg sier det seg selv at folk som er på overnattingstur må gjøre noen nødvendig ærend i løpet av turen, og tarmbakterier er noe vi absolutt ikke ønsker å få i drikkevannet vårt, poengterer Fæster.

Kan bøtelegges

På tross av mange opplysningsskilt rundt vannet er det fortsatt folk som ikke er klar over de forbudene som gjelder i området. Det hender også at folk kjenner til reglementet, men ignorerer det. Reglene som gjelder rundt drikkevannskilden slår fast at:

 • det ikke er lov å campe nærmere enn 100 meter fra vannet.
 • Bading i Jonsvatnet er forbudt.
 • Det samme er ridning utenfor offentlig vei, og bruk av bensin- eller dieselmotor på vannet.
 • Alle hunder er underlagt båndtvang når de er mindre enn 50 meter fra vannet.
 • Tømming av avfall her er selvsagt også forbudt.
Tydelig skilting: En rekke store, og mindre skilter, er plassert rundt Jonsvatnet og varsler om restriksjonene som gjelder her.

Tydelig skilting: En rekke store, og mindre skilter, er plassert rundt Jonsvatnet og varsler om restriksjonene som gjelder her.

Fæster forklarer at vi skal se etter biler parkert i veikanten. Finner vi noen kan det være snakk om ulovlig campere. Men alt vi ser er syklister som suser av gårde i kondomdress. Det er rundt de indre delene av det en mil lange vannet de fleste velger å slå leir. Vi stopper bilen og går ned på et av nesene som er populært å besøke. Her ser vi forkullete rester fra flere bål, men det er ingen folk i sikte. Fester skuer utover, han ser etter tegn på campere ute på øyene i Jonsvatnet. Bydrift disponerer båt og utfører kontroller også til vanns.

– I enkelte tilfeller blir folk som bryter regelverket rundt vannet bøtelagt, sier Fæster.

Anbefaler å legge turen andre steder

Han forteller at tre av kollegaen hans snart har fullført Basiskurs i naturoppsyn ved universitetet Nord. Målet er at bydrifts egne folk skal få hjemmel til å dele ut bøter.

Vi trasker vider. Gjennom gress og buskas. Hele tiden med det glitrende vannet innenfor synsfeltet.

– Det kan bli en del gåing i løpet av en vakt. Men vi er ikke redde for å komme i bedre form, sier Fæster med et smil.

Inspiserer: Ole Martin Fæster, er en av flere fra Trondheim bydrift som går inspeksjon runder rundt Jonsvatnet, både sent og tidlig, for å sjekke at forbudene som gjelder her overholdes.

Inspiserer: Ole Martin Fæster, er en av flere fra Trondheim bydrift som går inspeksjon runder rundt Jonsvatnet, både sent og tidlig, for å sjekke at forbudene som gjelder her overholdes.

En halvtime senere har vi enda ikke funnet noen campere. Vakta hans er snart over, og nestemann står klar til å ta sin runde. Denne dagen er det stille og rolig rundt vannet. Men helga nærmer seg og værmeldinga frister nok mange solhungrige trøndere til å ta turen ut i skog og mark. Trondheim Bydrift håper de legger turen til andre steder enn til området ved og rundt Jonsvatnet.

– Når vi går rundene våre og finner campere innenfor 100 meters grensen, ber vi dem pakke sammen og finne seg et annet sted. Vi ser jo at folk koser seg her, og selv om vi har loven på vår side er det ikke kjekt å måtte be folk forlater når de først har slått opp leir. Men det er en del av jobben vår. Å ha godt og rent vann i springen er ingen selvfølge.

Det gode drikkevannet som kommer fra Jonsvatnet er gull verdt! Hjelp oss å verne om drikkevannskilden, oppfordrer Ole Martin Fæster fra Trondheim bydrift.

Her er det fint å campe

I Trondheim er vi så heldige at vi har mange flotte områder hvor vi kan campe, uten at det berører drikkevannet vårt. Knut Erling Flataker, daglig leder i Trondheimsregionens friluftsråd deler her sine beste tips til hvor du kan dra:

 • Leirsjøen og Haukvatnet er flotte områder i Bymarka med nærhet til vann.
 • Estenstadmarka og områdene ved for eksempel Kvernhusfossen naturlekeplass er ikke langt unna Estenstaddammene.
 • Svean friluftsområde i gamle Klæbu ved Nidelva er også fint.
 • Moodden friluftsområde i Klæbu ved Nidelva er vel verdt et besøk.
 • Brøttem i Klæbu ved Selbusjøen og ved Børsjøen er andre lokale perler.
 • Fra Brøttem er det også tilgang på Brungmarka, dette er vårt nærmeste villmarkspregede område.
 • Nordmarka i Klæbu, er et flott område, men uten store vann. Men det finnes en del mindre vann i området. Ankomst både fra Klæbu og Saksvikvollen.
 • Vassfjellet, enkel tilgang fra parkeringsplass på Sjøla, det går også buss hit. Like bortenfor Vassfjellkapellet finner du Damtjønna.
 • Fra Ranheim er det enkelt opp i Aunvåttan/Solemsvåttan, grenseområder mellom Trondheim og Malvik er velegnet for både dagsturer og overnatting.

# Benytt gjerne hashtaggen #utitrøndelag når du legger ut bilder fra dine turer

Har du lest disse sakene?