Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Låner turutstyr – sparer penger og miljø

Del denne artikkelen
Klar for tur

Klar for tur: Annociatha Manzi har sekken pakket med utstyr lånt av utlånssentralen til Kolstad fotball.

Kajakker, telt, skøyter og bmx-sykler. Alt dette og mye mer finner vi i garasjen til Kolstad fotball. I 14 år har de sørget for at flere tusen trondhjemmere har kommet seg ut i naturen med lånt utstyr.

Tekst
Unni Skoglund
Foto
Unni Skoglund

Tett i tett står det. Det aller meste man trenger når man skal ut å nyte norsk natur. Å kunne låne utstyr senker dørstokkmila for alle som ikke har sportsboden fylt til randen.

− Det er kjempeenkelt å låne turutstyr fra utlånssentralen, sier Annociatha Manzi med et stort smil. Hun har flere ganger lånt utstyr i forbindelse med at ungene på 10 og 13 år har vært med på aktiviteter i regi av skolen.

Annociatha trenger å låne utstyr

Sjekker utstyret:Telt, liggeunderlag og ryggsekk er det Annociatha Manzi trenger å låne for å ta ungene med på overnattingstur. – Jeg gleder meg til sentralen får hengekøyer til utlån, for det har jeg så lyst til å prøve å overnatte i, sier hun.

− Ungene vokser så fort at hvis de skal ha utstyr som passer til enhver tid må man gjerne kjøpe nytt hvert år. Det er både dyrt og unødvendig. Særlig hvis det uansett bare bli brukt av sjelden gang. Det å låne utstyr et kjempebra alternativ, tilføyer Manzi.

For alle årstider

Kolstad fotball administrerer utlånssentralen sør i Trondheim. Den ble startet opp allerede i 2006 med tilskudd fra Trondheim kommune. De har siden selv spyttet i penger til oppgradering og vedlikehold av utstyret. Nå i år har de fått 100.000 friske kroner fra Trondheim kommune, til å fornye en del av utstyret. I klubbhuset til Fotballklubben på Saupstad har de blant annet sykler, telt, ryggsekker, liggeunderlag, kanoer, primus, ski, skøyter, pulk og akematter til utlån. Noe for enhver aktivitet og årstid med andre ord.

Utstyr i karantene

Annociatha Manzi bor på Risvollan. I og med at hun jobber i Åpen barnehage som holder til i samme hus som utlånssentralen, er det enkelt for henne å benytte tilbudet. Nå planlegger hun overnattingstur med ungene.

− Familien vår bruker Estenstadmarka mye. Vi liker å komme oss ut i skogen og tenne bål og slappe av. Nå vurderer vi en overnattingstur, men vi har verken telt eller hengekøye, så da er det praktisk å kunne låne med seg noe fra utlånssentralen. 

Hun inspiserer telt, liggeunderlag og sekk som er hentet fram fra det rikholdige utlånslageret. Alt ser ut til å være i skjønneste orden. − Jeg fikk vite at teltet og liggeunderlaget har vært 10 dager i karantene på grunn av koronasmitten i samfunnet, så det skal være helt trygt å låne dette utstyret, sier Annociatha Manzi fornøyd og pakker sekken.

Miljøgevinst

Frode Haugen, en av de som administrerer utlånet, forteller at tilbudet er populært.

BMX sykler lånes ut

BMX-sykler er noe av det som finnes til utlån hos Kolstad fotball. Her står Frode Haugen – en av de som administrerer utlånet – foran bygget de holder hus i.

I 2019 hadde sentralen 1000 utlån av ski og skøyter, 60 utlån av kano og kajakk, og 210 utlån av telt og annet turutstyr. I tillegg til å låne ut utstyr til mange enkeltpersoner, har de jevnlig også utlån til barnehager og skoler. 

Nyslipte skøyter lånes ut

Klargjort for vintersesongen: Nyslipte skøyter ligger klare til de som ønsker å begi seg ut på glattisen om noen måneder.

At mange låner framfor å kjøpe nytt, gir en stor miljøgevinst. Sentralen har ikke regnet på hvor mye CO2 de har bidratt til å spare miljø for, men at det er noen tonn er ikke usannsynlig.

Skattejakt i utstyrshyllene

− Antallet utlån har økt jevnt og trutt for hvert år som har gått og vi har kapasitet til å låne ut til enda flere, sier Haugen. Under bærekraftuka som arrangeres i bydelen fra 14. til 19. september inviterer utlånssentralen til skattejakt i lokalene sine. Da håper de enda flere får øynene opp for alt det fine utstyret som er mulig å låne derfra. 

Vannveien: Fargerike kanoer og kajakker er også til utlån hos sentralen på Kolstad fotball. – Vi kommer til å supplere med noen nye nå i høst, avslører Frode Haugen.

− Vi er stolte over utlånsentralen og ønsker alle velkommen hit, sier Frode Haugen.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?