Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Min bydel

Nabolaget deler verktøy og matrester

Del denne artikkelen

Nabodeling i praksis: både vegger og tak er godt utnyttet for å romme alt verktøyet som lånes ut gjennom Ila nærverksted.

Skrutrekkere, koppnøkler, elektriske sager, sveiseapparat og veldig mye mer: Alt er til gratis utlån i Ila nærverksted.

Tekst
Unni Skoglund
Foto
Unni Skoglund

– Det er ingen grunn til at alle skal eie sitt eget, av slikt man bare trenger en sjelden gang, sier Øystein Digre.

Det er seks-syv år siden han gjorde om portrommet i gården han eier på Ila, til et utlånsverksted. Siden den gangen har hundrevis av lån blitt gjort. Nye bekjentskaper har blitt stiftet, og selve bydelen har blitt rikere ved å ha fått en møteplass de ikke hadde fra før.

Mangfoldig utvalg: Verktøyutlånet er innholdsrikt. Her finnes verktøy både til trearbeid, metallarbeid og til å mekke på biler.

– Alle slags folk kommer innom for å låne verksted. En del nyinnflyttede studenter og naboer og en gang kom en bonde som trengte å få sveiset noe på traktoren. Mange kommer tilbake flere ganger. Det er veldig trivelig å bli kjent med så mange, samtidig som man slår et slag for miljøet, sier Digre.

Han er steinhugger og jobber som restaureringstekniker ved Nidarosdomen. Han viser fram det rikholdige portrommet. Her har høvelbenk og verktøy for både trearbeid, metallarbeid og biler, fått plass.

Tillitsbasert

– Godt verktøy koster penger, og derfor kjøper mange billig og dårlig verktøy som så ender opp som søppel. Da blir det et miljøproblem, og jeg tenker at utlånet her er et lokalt tiltak som bidrar til å motvirke bruk-og-kast-mentaliteten, sier han.

  • Sportsutstyr: I tillegg til verktøy byr Ila nærverksted også på utstyr til deg som vil ha en aktiv livsstil. Her er blant annet rockeringer, skøyter, ski og turutstyr.

  • Orden: Å sortere og finne plass til alt er viktig når man har mye verktøy. Her finner du lett det du trenger.

  • Fuglekasseverksted: Et av verkstedene som Digre arrangerer i forbindelse med det gratis verktøyutlånet er fuglekasseverksted. Det er populært blant både barn og voksne. (Foto: Øystein Digre)

Han fører ingen statistikk på hvor mange som har vært innom og lånt verktøy, men anslår at det er rundt fire utlån per uke. Å registrere hvem som låner hva, synes han ikke er nødvendig.

– Jeg stoler på at de som låner noe, bringer det tilbake når de ikke trenger det mer. Litt svinn blir det innimellom, men det hører med, sier Digre.

Hjelper folk å fikse ting

Han mener flere av oss må bli obs på verdien det er i å ta vare på tingene vi har, framfor å kjøpe nytt. Derfor låner han ikke bare ut verktøy, han arrangerer også fiksefester og workshops hvor folk lærer å bygge og reparere.

– Fiksefestene har jeg hatt i samarbeid med Naturvernforbundet, og da har folk fått hjelp til å reparere sykkelen sin og liknende. Så har jeg hvert år fuglekasseverksted, og det ser jeg resultater av når jeg går rundt i Ila – mange fuglekasser er hengt opp i bydelen, sier Digre og tilføyer: – En gang hadde vi til og med en psykolog på fiksefest. Han skulle hjelpe folk å fikse seg selv, sier Øystein Digre med et stort smil.

Fem meters benken

Utenfor verkstedet, på forsiden av huset, har han bygd en fem meter lang benk og et par bord, og her er det fritt fram for å sette seg ned.

Sosial mulighet:Den langstrakte benken skal være et møtested og hjelpe menneskene til samvær. – Her er det bare å slå seg ned, sier Øystein Digre som har bygget benken.

– Mange av de gamle møtestedene i lokalsamfunnet, som småbutikker og forretninger, har forsvunnet de siste tiårene. Folk trenger flere uformelle møteplasser, så benken er et av mine små tiltak, sier han.

Mens vi sitter på benken er det flere som kommer forbi og slår av en prat. Og sånn skal det også være i en lokal bydel, synes Digre. Det blir hyggeligere når folk kjenner naboen.

Gratiskjøleskap

I tillegg til verktøyutlån har også Digre et kjøleskap stående på gata utenfor huset sitt. Maten i kjøleskapet, og i kurven oppå det, kan hvem som helst forsyne seg av. Kjøleskapet er et tiltak for å redusere matsvinn.

Gratiskjøleskapet: Å redusere matsvinn er noe alle kan bidra til. Free fridge er en internasjonal bevegelse, og i Ila står et av kjøleskapene med gratismat.

– Ila skole er en av flere faste, lokale bidragsytere til kjøleskapet. Når de har skolemelk eller frukt til overs legger de det i kjøleskapet. Også restauranter og kafeer i nabolaget bruker kjøleskapet til å gi bort overskuddsmat, forklarer han.

Kjøleskap med 2400 følgere

Digre har opprettet en egen Facebook-side til kjøleskapet og hele 2460 personer følger siden. Når skapet bugner av mat annonseres det på siden. Frukt og grønnsaker, krydder, brød og kaffe er blant matvarene som ofte er å finne her. Men den dagen vi er på besøk er kjøleskapet tomt. Det er vanlig, for ordningen er svært populær.

– Det skjer ofte at det ikke tar mer enn to-tre timer fra kjøleskapet er fylt opp, til det er tømt igjen, sier Øystein Digre og tilføyer: – Min opplevelse er at mange er positive til å dele ting og overta overskuddsmat. Utfordringen er å finne gode deleløsninger, i enda større grad, slik at mange flere bidrar til å forbruke mindre.

Det er fritt fram å la seg inspirere av tiltakene i Ila. Kanskje får snart flere bydeler i Trondheim ordninger som dette? For det er vel litt smarter?

Har du lest disse sakene?