Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Bli med

Gratis bøker på Elgeseter

Del denne artikkelen
Døgnåpne bokkasser med gratis bøker på Elgeseter

Bokkasser: Fire kasser eller skap, som er bygd for å tåle å stå ute, fungerer både som døgnåpne tilbud om bokbytte og som reklame for Bøker & bylab. Du finner bokkasser vis-a-vis Samfunnet, på Finalebanen og mellom Teknobyen og Miljøbygget på Elgeseter.

Elgeseter har et tilbud de er alene om i Trondheim. Bydelen har fått et alternativt bibliotek, som ikke låner ut bøker, men som gir dem bort. Helt gratis.

Tekst
Guro Kulset Merakerås
Foto
Guro Kulset Merakerås

Hvis du ferdes på Elgeseter har du sikkert sett bokboksene med logoen til Bøker & bylab. Det finnes fire av dem, og de er plassert på ulike steder. Hvis du åpner skapdørene i boksen, finner du bøker. Som du kan forsyne deg av, aldeles gratis. «There´s no such thing as a free lunch», tenker du kanskje. Det kan stemme, men på Elgeseter finnes det i hvert fall gratis bøker. De kommer fra Trondheim folkebibliotek.

Berit Skillingsaas Nygård

Nytt liv: Berit Skillingsaas Nygård fra Trondheim kommunes bærekraftsenter, synes det er fantastisk hvis kasserte bøker fra biblioteket kan få nytt liv gjennom Bøker & bylab.

– Hvert år kjøper biblioteket inn 30 000 nye bøker. For at de skal få plass, må 30 000 bøker ut, forklarer Berit Skillingsaas Nygård, tidligere bibliotekssjef, nå rådgiver ved Trondheim kommunes bærekraftsenter.

Selv om noen bøker selges på bibliotekets bruktmarked, blir de aller fleste kassert, altså levert til resirkulering. Det er slike bøker du finne i bokboksene. Tar du med deg en hjem, redder du den fra papirkverna, så her kan du ta gratis bøker med den aller beste samvittighet. Hvis du vil, kan du sette fra deg bøker, slik at det blir en bokbytteboks, men dette er ikke et krav.

<Strong>Håper:</Strong> Hanna Malene Lindberg

Håper: Hanna Malene Lindberg fra Trondheim folkebibliotek har hatt ansvar for program og praktisk drift det første, koronapregede året. Hun håper på mer stabile forhold og gode besøkstall i 2021.

Glemte bøker – og bestselgere

– Det går flere bøker ut enn inn fra boksene, og vi fyller etter bøker med jevne mellomrom, forklarer Hanna Malene Lindberg fra Trondheim folkebibliotek. Hvis du ikke finner noe som frister i bokboksen, kan vi anbefale å ta turen til Bøker & bylab. Der er hyllene nemlig så velfylte at det minner om et lite bydelsbibliotek. Også her er bøkene gratis. Så kan man lure på om alt dette er ukurante bøker som det er lite interesse for?

– Ikke nødvendigvis, sier Hanna Malene, med et lurt smil.
– Av og til får biblioteket så lange ventelister på populære bøker, at vi må kjøpe inn ekstra mange eksemplarer. Så går det en stund, og ventelistene roer seg. Da trenger vi ikke å ha mange av akkurat den boka lenger, og så rydder vi ut en del eksemplarer, sammen med boktitler som ikke er blitt utlånt på lang tid.

– Følte oss nesten litt kriminelle

Inne på Bøker & bylab er bøkene sortert etter tema i en stor hylle som er forbeholdt faglitteratur. I et hjørne mot nord finner du skjønnlitteratur for voksne, og i kasser i vindukarmen står det bøker for barn og unge. Poesi, litt engelske bøker og fantasy har også fått hver sin hylle, plassert i et mer loungeaktig miljø i en annen del av lokalet.
Anna Berg Bragstad legger hodet på skakke og leser titler i hylla. Hun er en fast bruker av Bøker & bylab Elgeseter.

– Vi følte oss nesten litt kriminelle den første gangen vi var her, sier hun og ler bak munnbindet. «Hæ, kan vi bare TA bøker?!», liksom. Jeg tror det er litt typisk nordmenn, at vi blir litt flaue og i hvert fall ikke skal se grådige ut ved å ta for mye når noe er gratis.

Anna Berg Bragstad og Mathilde Lilleengen kikker etter bøker

Ulike sjangre: Bøkene er sortert etter sjanger. Her kikker Anna Berg Bragstad og Mathilde Lilleengen etter godbiter i hyllene for skjønnlitteratur og krim.

Fylte opp bokhyllene

Hanna Malene Lindberg kan bekrefte at folk blir både vantro over at det er gratis og litt flaue over å forsyne seg.

– Det virker som mange synes det er lettere å hente bøker ute i de ubetjente boksene. Det kan være fordi det tilbudet ikke er begrenset av åpningstid, men jeg tror også det handler om at folk synes det er lettere å forsyne seg fra bokser ute enn fra hyller inne. Det er nok mer uvant å gå inn i et lokale og forsyne seg fra bokhyller. Men på den annen side, vi har hatt folk som har kommet med banankasser for å fylle opp bokhyllene hjemme også, så her er det stor variasjon. Og alt er greit! Vi blir glad for alle bøker som finner et nytt hjem og fr en ny mulighet til å bli lest, sier hun.

Bøker & bylab Elgeseter er et tidsavgrenset prosjekt. Vinteren 2021 er åpningstidene tirsdag-onsdag-torsdag fra 15 -19. Du kan følge stedet på Facebook eller Instagram for å få informasjon om arrangement og eventuelle endringer i åpningstider.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?