Levende by
Ferista barnehage tester underlag av kork
Miljøvennlig: Barnehender i en pose med korkbiter. Fallunderlaget som nå legges i Ferista barnehage lages av overskuddsmateriale fra produksjon av vinkorker. Disse lages av barken fra korkeik. Foto: Trigonor/SandvikPlay
Gummimatter har lenge blitt brukt som fallunderlag der barn leker. Nå tester kommunen fallunderlag laget av kork for å minske belastningen på miljøet.
Trondheim kommune er blant de første i landet til å prøve dette alternativet til gummi, og Ferista barnehage er først ut. Der er fallunderlag av kork lagt under klatrestativ, huske og sklie. Og enn så lenge er erfaringene gode forteller Arnhild Heggemslid Harstad, baseleder for storbarnsavdelingen.
– Korken blir litt glattere enn gummiunderlaget nå når det er kaldt, forteller hun. – Ellers fungerer det på samme måte som det underlaget vi hadde før.
Gummigranulat finner du vanligvis på kunstgressbaner, eller som støpt underlag på lekeplasser, i skolegårder eller parker. Det har lenge vært etterspørsel etter et alternativ til gummi, og kanskje kan kork fungere som en erstatning.
– Nå gjelder det å få testet hvordan dette underlaget fungerer, og hvor lang levetid det har. Vi prøver å være i forkant med å prøve ut alternativer i liten skala, forklarer prosjektleder for vedlikehold ved Trondheim eiendom, Per Vidar Melkvik.
Bark fra eiketrær
Fallunderlaget som nå legges i Ferista barnehage lages av overskuddsmateriale fra produksjon av vinkorker. Disse lages av barken fra korkeik, som er det eneste treet der barken hele tiden vokser ut igjen. Man kan høste bark fra korkeik i snitt 17 ganger i løpet av treets levetid.
Naturmaterialet kork er gunstig for miljø og klima på flere måter. I utgangspunktet fanger korkeik opp store mengder karbondioksid, og når barken høstes øker kapasiteten ytterligere. Rundt korkeika blomstrer dessuten et unikt biologisk mangfold, også dette bidrar til at bruken av kork er bærekraftig. På dette stadiet er kork litt mer kostbart enn gummi, men prosjektlederen ved Trondheim eiendom mener at det finnes gode argumenter for å teste materialet likevel.
– Vi må ta sjansen på å prøve noe nytt, sier Per Vidar Melkvik. – For oss er det viktig å ha flere bein å stå på med tanke på alternativer som ikke har like negativ effekt på miljøet, avslutter han.