Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Diskolys på Torvet i Trondheim

Del denne artikkelen
Festlys på Torvet i Trondheim

Diskolys: Ved spesielle arrangement kan en sette på festbelysning med diskolys som beveger seg litt på torvflata. Det kan være aktuelt hvis det er arrangement som ikke stiller med egne lys.

Ja visst er det mulig å få diskolys på Torvet i Trondheim! Samtidig med den store ombyggingen av Torvet, var også bruken av lys et viktig element.

Tekst
Ingunn Grøtte
Foto
Glen Musk

Nå kan lyset på Torvet bidra med farger og bevegelse ved spesielle anledninger, men det aller viktigste er at lyssettingen på hverdagene fungerer.

Lys gir liv og skaper trygghet

Torvet brukes hver dag og det kan være folk her døgnet rundt. Derfor er det viktig at den åpne plassen oppleves trygg og oversiktlig også etter mørkets frembrudd.
– Belysningsplanen for det nye Torvet legger til rette for dette, og målet har vært å skape trygge rammer som inviterer til aktivitet og opphold også på kveldstid, forteller Marit Solum som var prosjektleder for nye Torvet.

– De runde lyktene som er plassert inntil granittbenkene skaper en ramme av sammenhengende lys rundt selve torvflata. Disse gir lys både til sitteplassene og til de naturlige gangveiene.

Lysmønster som skaper stemning

Det er LightBureau som har vært lysdesigner på Torvet, men Trond Heggem fra Agraff arkitektur har blant annet bidratt med beskrivelser av ulike scenarier for lyssetting av Torvet og testing av lyset.
– Med lyset har vi mulighet til å markere når det skjer noe spesielt. Det kan være litt mørkt og trist på vinteren, og med lyset kan vi få inn noe positivt i mørketida forteller Heggem.

Målet har vært å skape trygge rammer som inviterer til aktivitet og opphold også på kveldstid.

På Torvet skjer det nemlig ulike ting etter kalenderen. Advent, jul og nyttår markeres med egne design med farger og bevegelse. I adventstiden er det lilla, til jul er det rødt og til nyttår er det “raketter”! Ved spesielle arrangement kan en sette på festbelysning med diskolys eller “raketter”, og en kan dempe all belysning hvis det er konserter med eget lys.

Trond Heggem

Skaper stemning: Med lyset har vi mulighet til å markere når det skjer noe spesielt, forteller Trond Heggem fra Agraff arkitektur.

– Det høres kanskje voldsomt ut, men vi har lagt vekt på at det ikke skal være for prangende. Det skal ikke være tivoli. Lysplanen følger tankene som ligger til grunn for hele Torvet om at det skal være stramt, verdig og varig samtidig som det skal være fleksibelt.

Happening fire ganger i døgnet

Prosjektører er plassert på taket på noen av bygningene rundt Torvet. Disse dekker deler av torvflata og fremhever mønstret i skiferdekket som er inspirert av trøndersk åkletradisjon.
– Det er litt utfordrende å få passe lys på bakken. Vi ser at lyset fra prosjektørene reflekterer mye lys på snøen, men veldig lite på våt skifer. Samtidig gir det variasjon, så det er kanskje ikke så farlig, sier Heggem.

Fire ganger i døgnet skjer det en liten lyshappening på torvflata med cirka ett minutts varighet. Det er ved midnatt, klokka seks på morgenen, klokka tolv og seks på ettermiddagen. Vær til stede og se selv når det er mørkt!

Statuen av Olav Tryggvason og kompassrosen har fått ny belysning. Når det er mørkt ser du flere små fiberlyspunkt som skaper en funklende effekt rundt søylen.

Fiberlyspunkt: Statuen av Olav Tryggvason og kompassrosen har fått ny belysning. Når det er mørkt ser du flere små fiberlyspunkt som skaper en funklende effekt rundt søylen.

Olav Tryggvason i nytt lys

Mange har nok lagt merke til at Torvets midtpunkt, statuen av Olav Tryggvason og kompassrosen, har fått ny belysning. Når det er mørkt ser du flere små fiberlyspunkt som skaper en funklende effekt rundt søylen.

Selve statuen har også fått en permanent belysning med smale lysstråler med fargefilter fra prosjektører på takene. Søylen lyssettes av armaturer nedsenket i sokkelen. I tillegg har fontenen i sokkelen lys som gjør at vannsøylene stråler og blinker i ulike farger i mørket.

– Torvscenen har et sirkelrundt tak med lysende skjerm. Lyssettingen her er nå samkjørt med den øvrige lyssettingen på Torvet. I tillegg er det også montert lys i blant plantene i granittbenkene. Disse lyser opp trærne fra undersiden og gjør at de framstår som skulpturelle elementer også om høsten og vinteren, avslutter Marit Solum.

Sokkelen på statuen av Olav Tryggvason med blå belysning

Blått lys: Fontenen i sokkelen på Statuene av Olav Tryggvason har lys som gjør at vannsøylene stråler og blinker i ulike farger i mørket.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?