Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Ferista barnehage tester underlag av kork

Del denne artikkelen
Barnehender i en pose med korkbiter

Miljøvennlig: Barnehender i en pose med korkbiter. Fallunderlaget som nå legges i Ferista barnehage lages av overskuddsmateriale fra produksjon av vinkorker. Disse lages av barken fra korkeik. Foto: Trigonor/SandvikPlay

Gummimatter har lenge blitt brukt som fallunderlag der barn leker. Nå tester kommunen fallunderlag laget av kork for å minske belastningen på miljøet.

Tekst
Gry Kvarme-Joakimsen

Trondheim kommune er blant de første i landet til å prøve dette alternativet til gummi, og Ferista barnehage er først ut. Der er fallunderlag av kork lagt under klatrestativ, huske og sklie. Og enn så lenge er erfaringene gode forteller Arnhild Heggemslid Harstad, baseleder for storbarnsavdelingen.

– Korken blir litt glattere enn gummiunderlaget nå når det er kaldt, forteller hun. – Ellers fungerer det på samme måte som det underlaget vi hadde før.

Sklie med korkunderlag

Tester miljøvennlig underlag: Baseleder ved Ferista barnehage har så langt bare gode erfaringer med korkunderlag på lekeplassen. Her sammen med  representanter fra Trondheim eiendom. Foto: Gry Kvarme-Joakimsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gummigranulat finner du vanligvis på kunstgressbaner, eller som støpt underlag på lekeplasser, i skolegårder eller parker. Det har lenge vært etterspørsel etter et alternativ til gummi, og kanskje kan kork fungere som en erstatning.

– Nå gjelder det å få testet hvordan dette underlaget fungerer, og hvor lang levetid det har. Vi prøver å være i forkant med å prøve ut alternativer i liten skala, forklarer prosjektleder for vedlikehold ved Trondheim eiendom, Per Vidar Melkvik.

Bark fra eiketrær

Fallunderlaget som nå legges i Ferista barnehage lages av overskuddsmateriale fra produksjon av vinkorker. Disse lages av barken fra korkeik, som er det eneste treet der barken hele tiden vokser ut igjen. Man kan høste bark fra korkeik i snitt 17 ganger i løpet av treets levetid.

  • Korkeik

    Korkeiken må bli 25 år gammel før barken kan høstes. Foto: Trigonor/SandvikPlay

  • Bark på korkeiketrær

    Korken høstes fra portugisiske korkeiketrær. Barken vokser ut igjen og kan høstes i snitt 17 ganger i løpet av treets levetid. Foto: Trigonor/SandvikPlay

Naturmaterialet kork er gunstig for miljø og klima på flere måter. I utgangspunktet fanger korkeik opp store mengder karbondioksid, og når barken høstes øker kapasiteten ytterligere. Rundt korkeika blomstrer dessuten et unikt biologisk mangfold, også dette bidrar til at bruken av kork er bærekraftig. På dette stadiet er kork litt mer kostbart enn gummi, men prosjektlederen ved Trondheim eiendom mener at det finnes gode argumenter for å teste materialet likevel.

– Vi må ta sjansen på å prøve noe nytt, sier Per Vidar Melkvik. – For oss er det viktig å ha flere bein å stå på med tanke på alternativer som ikke har like negativ effekt på miljøet, avslutter han.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?