Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Her kickstartes sykkelsesongen

Del denne artikkelen
Syklister i kø

Populært: Det var lang kø da bibliotekets mobile sykkelverksted ble arrangert på avdelingen på Moholt.

Bibliotekets pop-up verksted gjør syklene klare for våren – helt gratis.

Tekst
Håvard Egge
Foto
Håvard Egge

For fjerde året på rad arrangerer Trondheim folkebibliotek og Miljøenheten i Trondheim kommune sykkelverksteder på alle bibliotekets avdelinger. I løpet av et par uker reiser to til tre mekanikere rundt for å gjøre de besøkendes sykler klare for våren – helt gratis.

sykkelreprarasjon

Fikk hjelp: Md Abu Jafar Sujan setter stor pris på servicen han fikk av sykkelmekanikerne.

– For en fantastisk service. Dette fungerer som en kickstart på sykkelsesongen min, smiler Md Abu Jafar Sujan, etter å ha fått hjelp med sykkelen sin da pop-up verkstedet besøkte biblioteket på Moholt.

Superfornøyd med tilbudet

– Jeg har kjøpt sykkelen brukt, så den er ikke i toppstand, og trenger litt stell, sier Jafar.

Sykkelmekanikerne hjalp han å justere bremser og gir, fylle luft i dekkene og med en skvett olje på kjedet. Så nå er sykkelen klar for våren.

– Nesten alle har sykler her i Trondheim, men mange trenger nok litt hjelp til å fikse på dem. Da er det fantastisk flott med et slikt tilbud. Når mekanikerne i tillegg til å være hjelpsomme er kjempehyggelige, gjør det opplevelsen enda bedre.

syklist

Brukt sykkel – ny service: Md Abu Jafar Sujan fra Bangladesh har bodd i Trondheim i snart tre år, og har tatt master i molekylær medisin. Sykkelen har han kjøpt brukt, og med en service ble den tipp topp igjen.

Jafar er opprinnelig fra Bangladesh, men har bodd i Trondheim i snart tre år. Her har han tatt master i molekylær medisin. Nå jobber han som forsker for NTNU i påvente av å begynne på doktorgradstudier.

– Jeg sykler mye i sommerhalvåret. Til jobb, og ellers hvis jeg skal et sted tar jeg alltid med sykkelen. I tillegg sykler jeg turer titt og ofte, blant annet til marka for å kikke på fugler. Sykkel er et fantastisk framkomstmiddel som gir meg frihet.

Godt å få hjelp

Da Maria Strand Ryssdal tilfeldigvis oppdaget den lange sykkelkøen utenfor biblioteket på Moholt var hun rask med å hente sykkelen sin ut fra boden.

– Jeg er student, og har ikke med utstyr til å gjøre sykkelen klar for våren, så dette var perfekt, smiler hun.

Sykkelen viste seg var i god stand, men Maria var glad for å få den sjekket av ekspertisen.

student for hjelp med sykkelen

Glad for eksperthjelp: Maria Strand Ryssdal har ikke utstyr eller ekspertise til å mekke sykkel, så hun var strålende fornøyd med å få hjelp.

– Det var veldig greit å få den oljet, sjekket lufttrykket og justert på bremsene. Jeg har ikke lært meg å gjøre sånt selv ennå, forteller Maria, som sykler mye når det er føre til det.

– Det er veldig praktisk og billig å kunne sykle, og fint å komme seg raskt fra dør til dør. Også får man samtidig litt trim.

Måtte kalle inn ekstra mekaniker

I løpet av drøye to timer på Moholt rekker de tre sykkelmekanikerne å klargjøre omkring 45 sykler for våren.

– Det er ny rekord. Vi er naturligvis kjempefornøyde med oppmøte, sier Inge Formo fra Trondheim folkebibliotek.

syklist med el-lastesykkel

Fornøyd: Inge Formo er kjempefornøyd med de rekordstore oppmøtene på sykkelverkstedene. Her viser han fram el-lastesykkelen biblioteket på Moholt låner ut.

De tre dagene før, på Bøker og bylab i Elgsetergate, Hovedbiblioteket og Risvollan, var det også rekordstort oppmøte på sykkelverkstedene.

– Erfaringsmessig vet vi at det pleier å være mest trykk rundt Moholt på grunn av alle studentene som bor her, derfor hadde vi kalt inn en ekstra sykkelmekaniker til i dag, forteller Formo. 

Legger til rette for klimavennlige valg

Sykkelverkstedene er en del av et større prosjekt Trondheim folkebibliotek har i samarbeid med Miljøenheten i Trondheim kommune. 

– Et av hovedmålene våre, som ligger i kommunens klimaplan, er å legge til rette for at innbyggerne i byen skal kunne ta klimavennlige valg. Derfor har vi etablert og finansiert et samarbeid med bibliotekene der de blir en møteplass for folk, hvor man kan låne verktøy og elektriske transportsykler. I tillegg har vi arrangert flere fikseverksted, både med elektronikk, klær og sykler, sier rådgiver i Miljøenheten Hanne Aaserud. 

portrettbilde

Rådgiver i Miljøenheten Hanne Aaserud.

Tanken er å legge til rette for mer deling og lære bort enkle fiksetips slik at folk kan ta vare på det de har. 

– Et lite dytt i retning av mindre kast og mer bruk, om du vil, sier Aaserud.

Ett av kommunens klima-bidrag

Samarbeidet mellom Trondheim folkebibliotek og Miljøenheten startet i 2016 med verktøyutlån etter et initiativ fra Framtiden i våre hender, forteller Tove Rudi Tanem fra Trondheim folkebibliotek. 

– Samarbeidet ble først utvidet med tre dagers gratis utlån av ellastesykler, og siden 2018 en rekke arrangementer, blant dem dette sykkelverkstedet, sier Tanem.

portrettbilde

Bibliotekar: Tove Rudi Tanem, Trondheim folkebibliotek.

Hun beskriver dette som bibliotekets bidrag til å bekjempe klimautfordringene.

– Målet er å begrense forbruk og stimulere til gjenbruk ombruk og reparasjon. Samtidig som sykkelverkstedet fører til at færre sykler blir kastet ønsker vi også å bidra til en holdningsendring ved å formidle at ting kan repareres og brukes om igjen, sier Tanem.

Har du lest disse sakene?