Levende by
825 meter styrt boring under Nidelva
Fornøyd: En gjeng som er godt fornøyd med at et utfordrende prosjekt snart er i boks. Fra venstre Øystein Olimb fra Olimb, Jan Petter Dalåmo fra Solberg Maskin, Knut-Ivar Græsdal og Håkon Hofstad Hojem fra Kommunalteknikk i Trondheim kommune.
Femten meter under Nidelva legges nå et avløpsrør slik at avløpsvann fra Klæbu kan gå til renseanlegget på Høvringen i Trondheim. Det er litt av et prosjekt!
For 825 meter av strekningen er det ikke laget ei eneste grøft. Røret er kommet på plass gjennom styrt boring under elva.
– Det er det lengste strekket vi har boret og det lengste strekket som er boret på denne måten i Midt-Norge, konstaterer Øystein Olimb. Olimb er underentreprenør på prosjektet og har spesialisert seg på gravefrie løsninger.
Det er det lengste strekket vi har boret og det lengste strekket som er boret på denne måten i Midt-Norge
Langvarig samarbeidsprosjekt
Strekningen er den siste delen av et stort samarbeidsprosjekt som startet da Klæbu og Trondheim fremdeles var to kommuner. Håkon Hofstad Hojem er prosjektleder for Kommunalteknikk i Trondheim kommune for strekningen som går fra Kambrua til Eklestrøa:
– Vi knytter de to kommunene sammen med vann- og avløpsledninger. Prosjektet har pågått siden 2013 med forprosjekt og detaljprosjekt. Neste år vil den siste pumpestasjonen i Klæbu bli ferdig og alt blir knyttet sammen. På denne strekningen legger vi cirka 2,5 kilometer med rør og 825 meter av disse er styrt boring under Nidelva.
Utfordringer med kulestein og leire
Solberg maskin er entreprenør på prosjektet, men Olimb er innleid som underentreprenør på oppdraget med styrt boring.
– Det som skjer, er at det bores en pilot, en tynn streng i hele traseen. For at hullet skal bli stort nok til et rør, settes det på et borehode som borer tilbake. Dette må gjerne gjentas for å renske hullet og få det stort nok. Så trekkes røret inn.
Det har vært knyttet mye spenning til boringen under Nidelva. Enkelt var det ikke, men til tross for utfordringer med mye kulestein og leire på nordsiden, har det gått bra. Det har vært både helg- og nattarbeid, men når vi besøkte anlegget var de nesten i mål.
Billigere og mer miljøvennlig
Det er mange fordeler med styrt boring, en slipper å grave grøfter som fører til massehåndtering og transportbehov. Det gir lavere kostnader og bedre miljøregnskap. I tillegg blir det mindre skader på trær og planter og grunn. Å legge en avløpsledninger i elva, er heller ikke noe vi ønsker.