Litt smarter
Pimper studenthyblene med brukt
Gjenbruk - billig og kult: Tina Wedmark, Jenny Pedersen og Sara Torgersen Stølen slapper av med en gitar i studentstuen de har skapt med gjenbrukte møbler.
– Ved å velge gjenbruk kan du handle med god samvittighet, både med tanke på miljøet og lommeboken, sier gjenbruksentusiastene Tina, Sara og Jenny. Her deler de sine beste innredningstips.
– Det finnes så mye kult i Trondheims gjenbruksbutikker til en billig penge, sier venninnene Tina Wedmark, Sara Torgersen Stølen og Jenny Pedersen.
Deres første tips til andre som har lyst til å innrede hybelen med gjenbruk er å starte med de største gjenstandene og bygge på derfra.
– Let på bruktbutikker eller søk på Finn.no etter de største elementene du trenger. Om du skal ha en sofa, for eksempel, så finn den først. De store tingene er nemlig vanskeligst å finne i etterkant, tipser de tre gjenbruksentusiastene da vi møtte dem på BrukOm sitt lager på Nyhavna der de deltok i konkurransen Pimp Up Kollektivet.
Gjenbrukskonkurranse
I konkurransen, arrangert av Framtiden i våre hender og BrukOm, samarbeidet venninnene om å skape Trondheims feteste studentstue med gjenbruksmøbler.
– Vi har tatt utgangspunkt i albumcover til musikk vi liker, fra 1960- og 70-tallet, og prøvd å gjenskape den estetikken, forteller jentene og viser fram plater av The Beatles, The Beach Boys og Talking Heads.
– Det er mye gult, grønt, rødt og blått på coverne. Vi har holdt oss til disse fargene, og funnet ting som matcher. De møblene som ble for lyse til å passe inn har vi beiset, forteller Sara.
Deltakerne fikk et lite budsjett til å pusse opp eller redesigne møblene om de hadde behov for det.
– Den krakken der var kjempestygg og skeiv, så den beiset vi og limte noen mynter under for å få stabil. Nå er den god som gull, sier Tina.
Mye å spare
En av fordelene med å innrede hybelen med gjenbruk er at det åpenbart er mye penger å spare.
– Det skapet vi kjøpte, for eksempel, kostet 100 kroner. Om vi skulle handlet et nytt hadde vi fort måttet betale 800 kroner, sier Jenny.
De tre venninnene har også innredet kollektivet de bor i med gjenbrukte møbler, funnet på Finn, Fretex og Transit.
– Det meste har vi fått gratis på Finn, eller betalt kun noen hundrelapper for. Unntaket er en IKEA-sofa vi kjøpte fordi savnet etter en skikkelig komfortabel sofakrok ble for stor, forteller de.
Dette er første gang de er på BrukOm, men ikke siste.
– Definitivt ikke! Vi visste ikke om denne butikken før, men nå som vi har oppdaget den kommer vi til å dra hit ofte. Her får de inn nye ting hver dag, sier Tina med store øyne.
– Om du er student og trenger nye møbler til en billig penge kan vi virkelig anbefale gjenbruk, sier Tina.
– Spesielt i et kollektiv hvor man ofte må kombinere stiler uansett, føyer Sara til.
Bærekraftig
I tillegg til estetikk og pris er jentene opptatt av at det er bærekraftig med gjenbruk.
– Vi nordmenn er kjempestore forbrukere. Derfor må vi bli flinkere til å bruke det som kan fikses. Den krakken vi redesignet, for eksempel, trengte bare litt beis, superlim og noen mynter. Nå er den god som ny, om ikke bedre, sier Sara.
– En manns søppel kan være en annen manns gull, skyter Jenny inn.
Venninnene synes det er fint å se at stadig flere forstår viktigheten av gjenbruk.
– Og når det er litt brukt, så føles det dessuten mer hjemmekoselig, sier Tina.
– Hvor tilfredsstillende er det å finne ting som passer?
– Veldig tilfredsstillende. Når man finner mange små ting og klarer å kombinere de er det ekstremt deilig, sier jentene, som synes det er artig å lete etter skatter.
Mange er flinke til å handle brukt
Prosjektleder i BrukOm Kristin Ottesen forteller at studentene som handler hos dem er ute etter veldig mye forskjellig, men størst etterspørsel er det etter «små-møbler», kjøkkenutstyr og utstyr til å innrede hybler og kollektiv.
– I tillegg er det ofte spørsmål etter sportsutstyr og sykler. Mange er blitt flinke til å oppdage hvilke muligheter som finnes og hvordan redesigne det som trenger en oppussing, forteller hun.
– Hva er dine beste tips til hvordan innrede en hybel med mest av alt brukte ting?
– Start gjerne med å lage en liste over hva du trenger, og vær bevisst plassen du disponerer. Ta gjerne noen mål av rommet i forkant og ta med målebånd eller tommestokk når du skal ut på brukt-jakt.
Kristin Ottesen tipser om at enkelte gjenbruksbutikker tilbyr hjemtransport, så det kan være lurt å sjekke opp dette i forkant dersom du ikke har tilgang på bil.
– Tenk gjerne levetid og kvalitet. Det meste kan kjøpes brukt, men vær gjerne litt forsiktig med madrasser til seng. Kjøper du det, så sørg for at du får tatt en skikkelig vask på trekket til overmadrassen. Har du lite plass, tenk gjerne flerbruk og kombinasjonsmuligheter, sier Ottesen.
Sirkulær økonomi er viktig
Framtiden i våre hender tok initiativ til konkurransen Pimp Up Kollektivet i håp om å få flere studenter til å se potensialet i gjenbruk.
– Vi jobber mye med sirkulær økonomi, og det er viktig for oss å få med innbyggerne på aktiviteter som gjør at folk skjønner hva dette handler om i praksis. For at vi skal få på plass en sirkulær økonomi er ombruk, reparasjon og redesign helt essensielt, sier regionleder Marte Fordal Meland.
Sirkulær økonomi er en nødvendighet for å få redusert klimagassutslippene tilstrekkelig.
– Nordmenn er på verdenstoppen når det kommer til oppussing og nyinnkjøp av møbler og annet interiør til hjemmet. Det er viktig å tenke på miljø og klima i alle valg vi tar, også når vi handler møbler, sier Meland.
Hun anbefaler å spørre om noen i slekta har brukbare møbler stående, det kan føre til at man finner kule skatter.
– Da jeg var student arvet jeg et respatexbord fra foreldrene mine, rørstoler og sofa fra besteforeldrene mine, samt en nydelig lenestol fra en onkel, forteller Meland.