Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Kommunens brukte møbler får forlenget liv

Del denne artikkelen
Illustrasjonsfoto av bord

Mye å velge i: Gjenbrukssentralen boltrer seg over 1400 kvadratmeter og rommer møbler og inventar for enhver smak. Det var stor aktivitet da sentralen gjenåpnet på ny plass.

Kommunalt ansatte speider ivrig etter møbler og inventar inne i Gjenbruksentralens lokaler i Granåsen. Her skifter møbler brukere uten at en eneste krone betales.

Tekst
Unni Skoglund
Foto
Unni Skoglund

Med 1400 m² boltreplass har den kommunale Gjenbruksentralen plass til litt av hvert: Et konferansebord, en sofa til personalrommet, et kjøleskap eller en gyngehest til barnehagen? Det meste av møbler finnes her.

Det er nemlig slik at når enheter flytter eller endrer på innredningsløsningene sine, så blir store mengder inventar ledig. I stedet for å kaste blir det nå tilgjengelig for andre enheter som kanskje trenger nettopp det som andre ikke trenger.

Møbler på døra

De kommunale avdelingene og enhetene har førsteprioritet på å velge fra det som finnes i overskuddslageret. Når de har plukket sitt, så får veldedige organisasjoner, idrettslag og fritidsklubber forsyne seg – helt gratis. Gjenbruksentralen leverer til og med møblene på døra.

– Det er veldig bra at brukte møbler som en enhet ikke lengre trenger, kan få nytt liv hos noen som har nytte av dem, sier Toril Vikhammermo, i Byåsen bo- og aktivitetssenter.

Hun forteller at alt de har av møbler på dagsenteret er fra den kommunale Gjenbruksentralen. Snart skal dagsenteret flytte inn i nye lokaler på Østmarka. Der er behovene litt annerledes og dagsenteret trenger å skifte ut en del møbler. Sammen med bruker av dagsenteret, Markus Isdal Pedersen, har hun funnet to fargeglade, myke lenestoler som de gjerne vil ha.

Nye lenestoler

Fargerikt: Toril Vikhammermo, i Byåsen bo- og aktivitetssenter, sammen med bruker av dagsenteret Markus Isdal Pedersen, har funnet to fargeglade, nye lenestoler som de har ”tinget” på.

– Denne ordningen er gull verdt! Fargerikt blir det også når vi skaffer møbler med levd liv,  sier Vikhammermo fornøyd.

Mange vil gjerne ha brukt

Gjenbruksentralen holdt i mange år til på Heimdal, men ble stengt rundt nyttår. Nå har de altså fått nytt tilholdssted. Mange har savnet sentralen de fem-seks månedene den har holdt stengt, og de er ivrige etter å finne nyttige og praktiske møbler.

– Å benytte Gjenbruksentralen handler både om miljø og lommebok. Det er ikke bærekraftig å kjøpe alt nytt, og vi er en Grønt Flagg-sertifisert barnehage, så for vår del er det midt i blinken å kunne hente brukt inventar her, sier Anita Åsvang, avdelingsleder på Hårstadmarka barnehager.

Sammen med et par kollegaer har hun funnet en lite lass med barnemøbler, gym-matter og leker som de ser nytte i. Gul-lapper plasseres på møblene som har blitt valgt.

– Gjenbruket går forresten begge veier. Når vi har noe i barnehagene som vi ikke trenger mer, så det leverer vi inn her, kommenterer hun.

I forbindelse med reåpningen serveres det pølser og brus ved inngangen. Bård Leite, som er prosjektleder i Rådmannens fagstab er for anledningen grillmester.

Mann forsyner seg med pølse fra grillen

Grønt i tiden: – Å tenke grønt er i tida, og vi håper så mange som mulig benytter seg av den smarte muligheten som Gjenbruksentralen gir, sier prosjektleder Bård Leite i Rådmannens fagstab.

– Å tenke grønt er i tida, og vi håper så mange som mulig benytter seg av den smarte muligheten som Gjenbruksentralen gir, sier Leite.

Penger spart

Gjenbruksentralen har tre ansatte fra kommunen, samt to stykker på varig tilretteleggingsplass. 

– For noen år siden registrerte vi alt av møbler som gikk ut fra oss og fant ut at vi leverte bruktmøbler tilsvarende 12 millioner i året. Det er med andre ord mange kommunale kroner som spares på Gjenbruksentralen, i tillegg til at miljøet spares for belastningen med å produsere nytt.

Det sier Karl Helge Skavdal, sosionom og ansvarlig for tiltaket Gjenbruksentralen.

Bygger også om

Han forteller at sentralens straks skal levere 25 heve-senke-pulter til Trondheim bydrift. Alle pultene er ombygd og oppdaterte av sentralens egne folk.

– Det var en del jobb med å bygge om heve-senkebordene, men resultatet ble bra. Vi gjør også enklere prosjekt, for eksempel hvis vi får inn et slitt furubord, så høvler vi det ned og lager noe nytt av det.  Han opplever at spesielt skoler og barnehager god til å bruke sentralen.

– Nå håper vi enda flere kan få øynene opp for hva vi kan tilby, sier Skavdal.

Trio: Karl Helge Skavdal, sosionom og ansvarlig for tiltaket er her flankert av Lill Sjaastad som er enhetsleder på Byåsen bo og aktivitetssenter og Vigdis Husvik som er avdelingsleder på Gjenbruksentralen. Bak dem ser vi heve-senke-pulter, kart og tavler som venter på nye brukere.

Skavdal forteller at det det brukte inventaret snart skal gjøres tilgjengelig og logges i e-handelsløsningen til Trondheim kommune. Det vil si at både nye og gamle møbler vil kunne bestilles i samme løsning.

– Det håper vi skal øke gjenbruket, tilføyer han. I tillegg skal Gjenbruksentralen starte utlån av utstyr til andre enheter slik at alle enheter kan ha tilgang til turutstyr og liknende, uten at de trenger å skaffe det selv. 

Sparer klimaet for utslipp

Hanne Aaserud, rådgiver i Miljøenheten, klima og samfunn, framhever at hvis Trondheim kommune klarer å gjenbruke møblene sine mer effektivt vil kommunen sparer både penger og miljø.

– Når vi tar i bruk et brukt produkt lar vi samtidig være å kjøpe tilsvarende nytt, og vi unngår utslippene forbundet med produksjon av det nye produktet. Vi unngår også utslipp knyttet til avfallshåndteringen av produktene, ettersom de brukes videre, sier Aaserud. Hun forteller at avhengig av typen møbel kan produksjon av møbler medføre alt fra relativt små klimagassutslipp til ganske store utslipp. En lett stol som gjerne brukes i forsamlingslokaler har ofte lave utslipp, men til gjengjeld er det mange av dem, slik at det summerer seg. For et stort møbel, som en sofa, kan utslippene være på flere hundre kg for hvert møbel. Beregninger viser at møbler kan medføre utslipp på rundt 19-500 kg CO2, avhengig av type møbel.

Illustrasjonsfoto

Fikk med seg åpningen: Sonja Larsen som jobber på byens største bofellesskap på Hallset, tok turen til Gjenbruksentralen for å se hva de hadde. – Dette er et kjempebra tilbud og jeg har sett en god del møbler som er aktuelle for oss.

– Vi ønsker at alle enheter som trenger nytt inventar skal ha Gjenbruksentralen som sitt første stopp på leting etter det de trenger, og på det viset bidrar til lavere klimautslipp. At vi i tillegg kan gi møbler som vi ikke klarer å gjenbruke internt, videre til lag og organisasjoner, er også positivt for hele byen, sier Hanne Aaserud.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?