Lademoen
Hvordan kan vi få flere barnefamilier til å bo i sentrum?
Barn som leker på ny lekeplass på Marinen Marianne Skaar (SINTEF)
Hvordan kan vi få flere barnefamilier til å bosette seg og bli boende i sentrum? Dette store spørsmålet ønsket Byplankontoret i Trondheim kommune å finne ut mer om.
De søkte derfor om midler hos Program for storbyforskning for å gjennomføre et forskningsprosjekt på barn i sentrum. Etter en åpen anbudsrunde med tre tilbydere fikk forskningsstiftelsen Sintef oppdraget.
Målet med prosjektet var å identifisere forutsetninger og verktøy for å få flere barnefamilier til å bo og bli boende i sentrum av Trondheim. Samtidig ønsket Byplankontoret å få konkrete innspill til utarbeidelsen av den nye kommuneplanens arealdel (KPA) som er ventet å være politisk vedtatt i løpet av 2023.
Hvorfor ønsker kommunen barnefamilier i sentrum?
Byene våre kan være en god arena for å få til et mer bærekraftig samfunn. I dag bruker vi alt for mye av planetens ressurser på å frakte oss rundt. Et viktig tiltak for et mer bærekraftig hverdagsliv er avhengig av at folk går og sykler mer enn i dag.
Skal vi lykkes med det må vi bo tettere og i kortere avstand til alle dagens gjøremål. Skal vi bo tettere må vi skape byer hvor både unge og gamle kan trives og leve gode liv sammen. Vi har ikke råd til å la byen bare tilhøre noen få. Så hvordan kommer vi oss dit?
– Et steg på vegen er at vi må legge til rette for mangfoldige bomiljøer med varierte boligtyper i alle bydeler. Dette er noe vi særlig må jobbe med i Trondheim sentrum, ettersom vi i dag har mange små leiligheter, en lav andel barnefamilier og en høy flytteandel, sier Silje Meslo Lien, byplanlegger i Trondheim kommune. – Målet er å få til tryggere bomiljøer og mer stabile nabolag i sentrumsbydelene, og da spiller barnefamiliene er nøkkelrolle.
Internasjonal kunnskap
Forskningsprosjektet starta med å lage en oppsummering av eksisterende internasjonal kunnskap om barn i by. Hva er det som får barnefamilier til å ville bo i byen og hva er egentlig en god barndom i en storby?
Gjennomgangen viser at en viktig forutsetning for en god barndom i byen er en følelse av tilhørighet til boligområdet, og tilgang til grønne områder og gater som er trygge å bevege seg i for barn. Intervjuene som Sintef-forskerne gjennomførte med barnefamilier i Trondheim bekrefter funnene fra den internasjonale forskinga.
Konkrete innspill til kommunens videre arbeid
Basert på forskinga som ble gjennomført i prosjektet er det utarbeidet flere konkrete innspill til kommunen på hvilke tiltak vi kan sette inn for å få flere barnefamilier til å bosette seg i sentrum. Her er en liste over noen av tiltakene rapporten foreslår:
- I KPA bør det legges tydelige føringer for hvor Trondheim kommune prioriterer satsing på boliger for barnefamilier.
- Sørge for lave byggehøyder, menneskelig skala, taktil materialbruk og ulike typologier, eksempelvis ulike former for byhus, rekkehus og ulike boformer.
- Ved planlegging av nye skoler og utvidelse av eksisterende skoleanlegg kan skolen med fordel samlokaliseres med andre offentlige funksjoner og på den måten være med på å danne et sentralt knutepunkt og møteplass i nærmiljøet. Sambruk av arealer ute og inne er ønskelig. Det bør være minimum 25 m2 uteareal avsatt til lek per elev. Godt opparbeidede uteareal på skoler er spesielt viktig i byområder med begrenset tilgang til friarealer
- Bedre vedlikehold av de mindre parkene på Møllenberg. Kombinert med kort vei til Festningen og grøntområdene der gir disse grønne oasene viktige kvaliteter til flere bymiljøer
- Sammenhengende grønnstrukturer anses som viktig og trekkes frem i intervjuene som svært viktig og positivt. Nye Lilleby har på en forbilledlig måte greid å etablere en grønnstruktur i hele det nye området. Dette er bra og bør ses til ved nye utbygginger.
- Sintef støtter bygningsrådets forslag til alternativ størrelse på uteoppholdsareal på 30m2 per boenhet i byggesone 1 utenfor elveslyngen. Det er ofte hardt press på arealer i sentrale bydeler. Det er derfor nødvendig å lete etter sambruksfunksjoner med skoler, barnehager og velferdssenter der uteområder kan oppgraderes og også fungere som åpne byparker tilgjengelig hele døgnet.
Rapporten foreslår også at kommunen bør samarbeide med og støtte en profesjonell og stabil utleiesektor. For eksempel ved at kommunen selger tomter med en klausul om at deler av prosjektet skal øremerkes en tredje boligsektor.
Videreutvikle sentrumsområder hvor det bor barn fra før
Rapporten anbefaler at man videreutvikler de områdene hvor det allerede bor relativt mange barn sentrumsnært i dag. For eksempel områder som Ila, Møllenberg og Tempe.
Med bakgrunn i funnene anbefaler vi å styrke og videreutvikle eksisterende byområder hvor det allerede bor barn i dag. Sentrumsområder som oppleves som gode oppvekstmiljøer av beboerne, som Ila, Møllenberg og Tempe i Trondheim, bør suppleres med flere tilbud og kvaliteter. Særlig de litt større barna opplever at det er få tilbud for dem, sier Bø.
Her er det flere tiltak kommunen kan gjøre; gjøre de fysiske uterommene tryggere og mer tilrettelagt for barn, og styrke nærmiljøtiltak som gir tilhørighet; som skoler, barnehager, møteplasser og andre felles aktiviteter.
Tiltak for å begrense hyblifisering i deler av sentrum
I flere av de områdene hvor det bor relativt mange barnefamilier sentrumsnært i dag er det en utfordring med hyblifisering. Flere studenter i et område gjør det vanskeligere å være barnefamilier. Man kan også få en dominoeffekt hvis noen barnefamilier flytter på seg er det vanskeligere for resten å bli boende.
Tydeligere prioritering av hvor ulike grupper skal bo, bør defineres nærmere av kommunen. Å bygge flere studentboliger nær campus vil kunne lette på presset der det bor barnefamilier i dag. Det er vanskelig å tilrettelegge for alle over alt, og noen av de aller mest sentrale byområdene må ikke nødvendigvis tilrettelegges for barnefamilier, understreker Bø.
For å motvirke hyblifisering foreslår rapporten å sikre variert boligsammensetning når det bygges nytt. Rapporten foreslår også større grøntområder, trygge steder å leke og god skoletilgang. Men også å begrense den pågående hyblifiseringen i områder som Møllenberg, Øya Lerkendal, Singsaker og nedre del av Byåsen. De har også levert et innspill til ny KPA som vi nå har lagt ut på høring om å utvide hyblifiseringsbestemmelsen til å gjelde flere områder enn tidligere.