Levende by
Startskudd for Nyhavna
Hendelser på Nyhavna: Mange nysgjerrige kom til Nyhavna 11. juni. Da var 55 ulike kulturaktiviteter som teater, konserter, kunstutstillinger, marked og foredrag var spredd ut over hele Nyhavna. For å vise byen kulturlivet i bydelen og delta i debatten om hvordan Nyhavna bør utvikle seg. Turid Helle
For en dag! Folk strømmet til Nyhavna i strålende sol for å se, høre og delta. Starten for en involverende utviklingsprosess er i gang.
Alle Nyhavnas ”innbyggere” viste seg fram denne dagen i juni, åpnet opp dører, arrangerte arbeidsverksted, teater, fotokunst, klesdesign, dans, musikk med mer.
– Vi må fylle byrommene våre med mer kultur, sier Brit Dyrnes, en av kunstnerne som holder til på Strandveikaia. Da kommer folk – bare se hva vi kan få til! sier den entusiastiske kunstneren.
På verkstedet til trekunstner Erlend Leirdal var det hektisk aktivitet hele dagen.
– Hadde jeg tatt betalt for hver båt – hadde jeg vært en rik mann i dag, flirer han. Det har gått i ett kjør med båtproduksjon. Verkstedet har vært fullt av små og store barn i full aksjon med å bygge båter.
Fantastisk gateteater
Det var noe ekstra i lufta på Nyhavna denne dagen. Fyringsbunkeren der Cirka Teater holder hus var omskapt til en diger scenefabrikk. Hele plassen foran og veggen blir tatt i bruk når Cirka Teater inviterer til fest. Makan har vel Trondheim ikke sett før. En hel dag med forestillinger og aktiviteter for barn og voksne – helt gratis.
I over 30 år har Cirka Teater holdt til i Nyhavna i Trondheim og de var de som hadde ideen om at barnetater kan bidra til god byutvikling.
– Da vi flyttet hit var Nyhavna et rent industriområde utenfor byen, men nå har byen kommet nærmere. Trondheim trenger flere boliger, og nå står denne bydelen for tur. Derfor ville vi vise hvilken rolle vi og andre kunstnere kan spille i den nye bydelen, sier daglig leder Monica Stendahl Rokne. – Håpet er at vi kan bidra til at Nyhavna kan være en mangfoldig og en litt annerledes bydel der det også er plass for små bedrifter, verksteder og rare butikker.
En annerledes bydel?
Mange er opptatt av utviklingen av Nyhavna. I tunellen gjennom Dora 1 var det utstilt mange ideer og planer for områder. Her var blant annet:
- Europan-forslaget for Nyhavna
- den nye kommunedelplanen for Nyhavna
- studentperspektiver gjennom ulike masteroppgaver
- forslaget til arkitekt Ole Wiig – Nyhavna 50|50
- oversikt over virksomheter og deres ønsker for Nyhavna
Trondheim kommune har nylig vedtatt kommunedelplan for Nyhavna. Trondheim Havn som eier av området skal nå ta fatt i videre utvikling av denne sentrums- og sjønære bydelen. Vil kulturlivet og havnevirksomhet få noen plass her i framtiden er de store spørsmålene som stilles.
– Det er mange utfordringer i forhold til byutviklingen på Nyhavna, blant annet at mange leietakere har lange leieavtaler, men vi fokuserer mest på mulighetsrommet, sier Ingrid Sætherø, påtroppende leder for byutvikling i Trondheim Havn. Hun tilføyer: – Akkurat nå bemanner vi oss opp for å kunne være med å utvikle Nyhavna til et nytt og litt annerledes tilskudd til byen.
Mer samspill i byutvikingen
Levende, attraktive og mangfoldige byer oppstår i et samspill mellom byen og dens innbyggere, og midlertidige aktiviteter er en måte å få til byliv og eierskap – allerede før det skal bygges. I Danmark har Realdania By høstet god erfaring med dette fenomenet de siste 10-15 år. Det som var tenkt midlertidig – er i stigende grad blitt en langsiktig strategi.
– I Trondheim har vi selv erfart at midlertidighet skaper nye initiativ i tidligere ”døde” byrom og skaper byliv på ny måte. Derfor ønsker vi å teste ut denne måten å jobbe på flere steder i byen vår, sier byplanlegger Nadja Sahbegovic. Og legger til: – Vi ønsker mer samspill mellom innbyggerne og byplanlegging tidlig. Det gir en bedre by å bo i.
Nyhavna har 100 kulturarbeidere og bidrar til å gjøre bydelen levende for barn, unge, voksne og gamle. Gjennom samarbeid vender vi innsiden av bydelen ut og vi inviterte store og små i Trondheim til felles oppdagelse av kvalitetene her. De kom!
Trondheim kommune arbeider tett med NTNU og studentene på Fakultet for arkitektur og billedkunst. I vår jobbet flere masterkurs og masteroppgaver med Nyhavna, både overordnet, med installasjoner og med brukerinvolvering. Byplanleggeren forteller om gode erfaringer med å arbeide med studenter.
– Studentene kommer med gode ideer og nye måter å jobbe på, de er flinke, arbeidssomme og engasjerte. På den måten får vi de unge sitt blikk inn i byplanleggingen og kan prøve ut tiltak tidlig i utviklingsprosessene, sier Nadja Sahbegovic. En vinn-vinn situasjon for både studentene i en utdanningssituasjon og for å teste ut midlertidige tiltak og engasjere folk i byutviklingen i en tidlig fase.
Vi går spennende tider i møte!