Bydel & bygg

Nytt og gammelt forenes i byutviklingsforslag for Strandveikaia

Del denne artikkelen
Italienske arkitekter

Kultur og bolig: – Slik vi ser for oss Strandveikaia, skal det være et område med boliger kulturfasiliteter, kreativ virksomheter og spisesteder. En urban og utadvendt bydel, sier de seks italienske arkitektene bak vinnerforslaget The false mirror. Fra venstre bakerst: Filippo Fanciotti, Andrea Anselmo, Guya Di Bella, Gloria Castellini. Foran: Gloria Castellini og Boris Hamzeian. Unni Skoglund

Vinnerforslaget fremhever Trondheims historie gjennom arkitekturen, samtidig som bygningene og Strandveikaia på Nyhavna får moderne fasiliteter.

Tekst
Unni Skoglund

De seks italienske arkitektene Andrea Anselmo, Gloria Castellini, Guya Di Bella, Filippo Fanciotti, Giovanni Glorialanza og Boris Hamzeian er i Trondheim for å ha møter med kommunen og Trondheim Havn om sitt forslag til byutvikling på en sentral del av Nyhavna, nærmere bestemt området Strandveikaia. Forslaget deres, The false mirror, gikk til topps i den internasjonale arkitekt- og byutviklingskonkurransen Europan 13.

Trondheims kanalbydel: Slik vil arkitektene bak vinnerforslaget utvikle Strandveikaia. Dora 1 til høyre i illustrasjonen. Kanskje kan kanalbåter være et kommunikasjonsmiddel mellom Nyhavna og Midtbyen slik arkitektene har visjoner om? Illustrasjon: fra The False Mirror

Trondheims kanalbydel: Slik vil arkitektene bak vinnerforslaget utvikle Strandveikaia. Dora 1 til høyre i illustrasjonen. Kanskje kan kanalbåter være et kommunikasjonsmiddel mellom Nyhavna og Midtbyen slik arkitektene har visjoner om? Illustrasjon: fra The False Mirror.

– Vi ser for oss en myldrende og kreativ bydel som beholder atmosfæren i havneområdet samtidig som det bygges boliger her. Vi ønsker blant annet at Strandveien skal bli tilbakeført til opprinnelsen sin med å være tett på sjøen. Det kan gjøres ved at man graver ut en kanal og på den måten gjenforener bydelen med vannet, sier Gloria Castellini.

Illustrasjon

Denne dagen syder det på Nyhavna. Bydelen som er arena for Trondheims neste, storstilte utviklingsprosjekt har invitert inn byens innbyggere gjennom arrangementet Hendelser på Nyhavna. Både for å vise fram noe av det som allerede finnes her, men også for å fortelle litt om hva området kan bli for byen når det nå skal utvikles.

Enormt potensial
– Med alle kvaliteter som Nyhavna allerede har: beliggenheten, gode solforhold, nærhet til vannet, unike kulturminner og en rik kulturvirksomhet, burde alt ligge til rette for å skape en spesiell og mangfoldig bydel. Vi må kartlegge kvalitetene, synliggjøre dem og utvikle dem. Her ligger det stort potensial i forhold til verneverdig bygningsmasse og fremtidig identitet. Og så må vi tørre å utforske, sier Nadja Sahbegovic, byplanlegger i Trondheim kommune.

Hun forteller at Strandveikaia er unik på grunn av stor konsentrasjonen av verneverdig bebyggelse og kulturproduksjon, nærhet til ølbryggeriet og Ringnes samt meget god tilknytting til resten av byen.

– Her er også Trondheim Havn eier av bygningsmassen med nokså korte leiekontrakter. Alle disse faktorene gjør Strandveikaia til et meget spennende område å utvikle, sier Sahbegovic.

Hun fremhever at prosessen med å bygge ut Nyhavna vil ta tid, og den tiden bør brukes godt av kommunen og Trondheim Havn.

– Verden over har havneareal blitt utviklet fra havn og industri til by, og altfor mange ganger er resultatet ikke blitt den mangfoldige og levende byen man hadde ønsket seg, sier Sahbegovic.

  • Illustrasjonsfoto fra Strandveikaia

    Strandveikaia: Slik er havnemiljøet ved Strandveikaia i dag. Foto: Turid Helle

  • Illustrasjonsfoto fra Strandveikaia

    Sjøen nærmeste nabo: Fra Strandveikaia er det godt utsyn mot Munkholmen og Trondheimsfjorden. Foto: Turid Helle

  • Illustrasjonsfoto fra Strandveikaia

    Krigsminne: Den vernede ubåtbunkeren Dora 1 fra andre verdenskrig ligger lengst sør i havnebassenget og grenser til Strandveikaia. Foto: Turid Helle

Utforsker mulighetene
– Det er mange utfordringer i forhold til byutviklingen på Nyhavna, blant annet at mange leietakere har lange leieavtaler, men vi fokuserer mest på mulighetsrommet, sier Ingrid Sætherø, påtroppende leder for byutvikling i Trondheim Havn. Hun tilføyer: – Akkurat nå bemanner vi oss opp for å kunne være med å styre utviklingen. Et så sentralt område er viktig for Trondheim å få ferdigstilt. Trondheim Havns mål er at det skal bli et nytt og litt annerledes tilskudd til byen.

Hun synes The false mirror er et artig og annerledes innspill.

– Kommunedelplanen avklarer at Nyhavna kan byutvikles. Vedtaket og planen gir store muligheter som ennå ikke er ikke utforsket. Det er er helt klart mange elementer i forslaget The false mirror som vi kan ta tak i og utforskes videre. Om det er realiserbart er foreløpig usikkert. Men vi vil ha det med oss i den videre prosessen, sier Sætherø.

I gangen som går tvers gjennom Dora 1 er de unge arkitektene godt i gang med å vise fram og forteller om forslaget sitt til alle interesserte. De to foregående dagene har de brukt i møter med Trondheim Havn, Trondheim kommune og Trondhjems Arkitektforening. Når de er tilbake i Italia skal de jobbe videre med områdeplanen ut fra innspill og inntrykk de har samlet under besøket.

– Trondheim er en fascinerende by, og det er veldig god atmosfære og spennende muligheter på Nyhavna. Vi håper veldig sterkt at vi får være med på å utvikle denne biten av byen videre, sier Andrea Anselmo og arkitektkollegene.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?