Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Slik testes ulike skiferdekker til Torvet

Del denne artikkelen
Marit tester kule

Stålkuletesten: Skiferdekkene tåler mye kan prosjektleder for Torvet, Marit Solum, slå fast.

Røff kjøring med brannbil og dropping av stålkule fra 15 meters høyde. Det nye skiferdekket som skal pryde Torvet må tåle mye!

Tekst
Tine Nilsen
Foto
Trondheim kommune

Torvet i Trondheim skal fornyes, og steindekket som skal legges er det mest sentrale elementet i ombyggingen. Tanken er at det nye bygolvet skal kunne ligge i flere generasjoner og det skal være både solid, robust og vakkert.

For å finne den rette kombinasjonen av naturstein og underlag som kan fylle disse kravene, har Trondheim kommune sammen med Sintef bygd et testfelt på Nyhavna hvor forskjellige typer skifer, underlag og leggemetoder testes ut.

Stålkule i fritt fall

9. mai ble testfeltet utsatt for den tøffeste belastningen så langt i prosjektet.

Nøyaktig: Stålkulen skal treffe akkurat der Sintef-forskerne Lisbeth Alnæs og Stein Olav Christensen ønsker slik at de kan måle skiferdekkets styrke og holdbarhet.

Det ble gjennomført vridningspåkjenninger med tung bil i tillegg til at ei stålkule på fire kg ble droppet ned på skiferdekkene fra fire til 15 meters høyde.

– Vi ønsker å finne ut hvor høy påkjenning det nye dekke må tåle. På Torvet skal det blant annet rigges til store konserter, og dette krever mye tungt utstyr og tung transport, sier prosjektleder for Torvet, Marit Solum.

En brannbil fra Trøndelag brann- og redningstjeneste sørget for vridningsbelastning, og ved hjelp av stigebilen ble seniorforsker Stein Christensen fra Sintef løftet opp over bakken for deretter å slippe stålkula ned fra ulike høyder og rett ned på skiferdekkene. På det høyeste ble den sluppet fra 15 meter.

– Vi slipper kula fra ulike høyder for å se skader som oppstår. Blir skiferen ødelagt er det underlaget som er for dårlig, forklarer Solum.

Det ble også gjort såkalte heftforsøk. Da blir det boret kjerner gjennom dekket for å registrere heft mellom skifer og settelag.

Se illustrasjonene av nye Torvet

Rapport før sommeren

Testfeltet på Nyhavna har vært i bruk siden høsten 2016. Tunge kjøretøy fra brannvesenet og Norsk Stål har daglig kjørt over feltet, som er blir utsatt for høy belastning og skiftende årstider med variert temperatur.

Erfaringene fra testfeltet blir presentert i en rapport som skal være ferdig før sommeren. Hvem som skal levere skifer til det nye bygolvet på Torvet blir klart i løpet av året.

Testfeltet på Nyhavna er en av flere fullskala tester Torvet-prosjektet gjennomfører i forbindelse med fornyingen av byens viktigste byrom. 1:1-tester er tidligere i planleggingen benyttet for å undersøke hvordan møbler, sitteplasser og omlegging av gangbaner vil fungere. Slike tester er med på å gi verdifull informasjon om hvordan planlagte tiltak vil virke inn på bruken av byrommet.

Les også: Planlegging av byrom med fullskala tester

Last ned Veilederen for byrom (pdf)

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?