Levende by
Best, mest og flest – slik bruker vi byrommene i Trondheim
Best likte byrom: Bakklandstorget er i år, som i fjor, best likt i byromsundersøkelsen. Carl-Erik Eriksson
Her er årets resultater fra byromsundersøkelsene i Trondheim sentrum der over 2000 forbipasserende ble intervjuet.
Hundre NTNU-studenter undersøkte 27 byrom en hel dag 4. september i år. Studentene observerte hvordan folk brukte byrommene fra klokka åtte om morgenen til ti på kvelden.
Beste omgivelser: Bakklandstorget
I år som i fjor er det Bakklandstorget som er aller best likt av Trondheims befolkning. Studentene intervjuet forbipasserende på Bakklandet om hvor godt de liker omgivelsene rundt seg. I snitt fikk Bakklandstorget 8,8 av 10 mulige poeng. Folk oppgir at de setter pris på den bevarte bebyggelsen, kafeene og stemningen. På andreplass finner vi Finalebanen på St. Olavs hospital med et snitt på 8,4. Det folk savner aller mest her er tilgang på drikkevann og toaletter. Bybroparken på andre siden av Gamle Bybro er det tredje best likte byrommet med 8,3 poeng i gjennomsnitt.
Flest folk: Torvet
Av alle byrommene som er undersøkt er det ingen som er i nærheten av å ha like mye besøk som Torvet. Over 35 000 syklet eller gikk gjennom byrommet på registreringsdagen. Alle inngangene til Torvet er registrert og mest trafikk er det fra Kongens gate og fra inngangen til Trondheim Torg. Årets undersøkelser er gjort før opprustingen av Torvet startet og danner et godt grunnlag for å kunne se om oppgraderingen har hatt effekt når byrommet står ferdig i 2020.
Flest syklister: Studentersamfundet
Plassen foran Studentersamfundet yrer også av folk og spesielt syklister. Om lag 7 000 passerer byrommet med sykkelen, og over halvparten av dem reiser via Elgeseter bro. Byrommet er ellers ikke veldig godt likt. Forbipasserende som er intervjuet setter pris på Studentersamfundet og parken i nærheten, men gir i snitt 5,9 poeng av 10 mulige. Forbedringsforslagene folk har er flere serveringssteder, mindre trafikk og mer grønt.
Mest barnevennlig: Vestfrontplassen (Nidarosdomen)
I alle byrommene er folk spurt om de ville latt barn på seks år leke fritt i byrommet. Det kan for eksempel være samtidig med at foreldrene sitter på en kafé i nærheten eller gjør ærend i en butikk. 85 prosent av de som ble intervjuet foran Nidarosdomen mente dette var i orden her. Mange svarte også ja på dette spørsmålet i Høgskoleparken og Museumsparken på Kalvskinnet. Byrommet hvor det ble observert mest lek denne dagen var likevel Finalebanen.
Mest brukt: Studentersamfundet
Byrommet hvor flest har oppholdt seg er Studentersamfundet med 35 personer i snitt. Måten dette er registrert på er at studentene hvert 20. minutt har talt hvor mange som står, sitter, leker, trener og venter akkurat da. Når de har gjort dette hele dagen danner dette et godt bilde på hvor mange som oppholder seg i byrommet. Av de 35 personene på Studentersamfundet var det 24 som oppholdt seg der fordi de ventet enten på bussen eller på lyskrysset. Det byrommet hvor flest oppholdt seg uten av ren nødvendighet er Torvet. Her satt det i snitt 19 personer til enhver tid mellom klokka åtte om morgenen og klokka ti på kvelden. Andre byrom hvor mange oppholder seg er Vestfrontplassen foran Nidarosdomen og på Bakklandstorget.
Alle resultatene fra årets byromsundersøkelse er samlet i rapporten Folk i byen 2017, der kan du lese resultatene for hvert enkelt byrom. En tilsvarende undersøkelse ble gjennomført i 2016 og kan leses her: Folk i byen 2016.