Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Bakklandstorget er byens best likte byrom

Del denne artikkelen
Bakklandstorget har helt unike omgivelser, og det setter besøkende pris på.

Beste byrom: Bakklandstorget har helt unike omgivelser, og det setter besøkende pris på. Mathias Midbøe/Trondheim kommune

Det kom fram i en omfattende undersøkelse av hvordan folk bruker byrommene i Trondheim sentrum.

Tekst
Grete Kristin Hennissen
Foto
Trondheim kommune

Til sammen intervjuet 80 studenter 680 personer i 25 ulike byrom i sentrum av Trondheim.

Studentene fra fakultet for arkitektur og design ved NTNU talte også fotgjengere, syklister, sittende, stående og lekende i de utvalgte byrommene.

Ønsker bedre kunnskapsgrunnlag

Det er første gang Trondheim kommune, i samarbeid med NTNU, gjennomfører en så omfattende byromsundersøkelse.

Hvorfor gjør dere dette?

– Vi gjør det for å få et bedre kunnskapsgrunnlag om hvordan byrommene fungerer og brukes. Denne kunnskapen kan brukes til forbedre og utvikle byrommene videre. Vi ønsker også å se om tiltakene vi gjør har den effekten vi ønsker, forteller byplanlegger Mathias Midbøe, som har vært koordinator for byromstellingene.

Midbøe forteller videre at registreringene er et av tiltakene kommunen gjør for å følge opp byromsstrategien for Trondheim sentrum.

Les mer om strategien Byrom i sentrum og hvordan Trondheim kommune skal nå visjonen ”bra byrom for bruk”.

<strong>Barn i by: </strong>I byromsstrategien har Peter Egges plass visjonen "Barnas torg". Sommeren 2016 testet kommunen i samarbeid med Remida og barnehagebarn ulike muligheter for hvordan man kan skape et slikt torg for barn. Foto: Dag-Arve Forsbergskog

Barn i by: I byromsstrategien har Peter Egges plass visjonen «Barnas torg». Sommeren 2016 testet kommunen i samarbeid med Remida og barnehagebarn ulike muligheter for hvordan man kan skape et slikt torg for barn. Foto: Dag-Arve Forsbergskog

Byrom i det nye campus-området

Utvalgte byrom i Elgeseter er også tatt med i undersøkelsen ettersom området inngår i den framtidige campusutviklingen. Der er utgangspunktet for byrommene et litt annet enn i Midtbyen og i sentrumskjernen.

– I Elgeseter gjør vi undersøkelsen for å se hvilket potensial vi har for å få sterkere byrom i dag når vi nå står ovenfor en stor utbygging av NTNUs campus, ettersom byrommene der er mer udefinert enn i Midtbyen, forteller Midbøe.

Byromstellingene i Elgeseter inngår i prosjektet Kunnskapsaksen, som du kan lese mer om på Trondheim kommunes nettsider.

– Du blir underholdt av å være der

Byplanleggeren forteller at det var mye i byromstellingene som bekrefter mye av det man har trodd fra før, som for eksempel at Bakklandstorget er veldig godt likt blant folk flest.

Var det noe du ble overrasket over i undersøkelsen?

– Det mest overraskende var at det var så mange folk på Torvet, men jeg er også overrasket over at det var så mange byrom som hadde så lite opphold, og som ble så lite brukt.

Bakklandstorget ble best likte byrom i undersøkelsen. Hvorfor tror du det er sånn?

– Folk liker det godt fordi det rett og slett er et veldig flott sted. Det er så mye som er bra der: Mye spennende å se på, mye folk, mye liv i husene, aktiviteter, kafeer og sykkelverksted. Du blir hele tiden underholdt av å være på Bakklandstorget, du kan bare sette seg ned og nyte folkelivet. Det er ikke så mange steder i Trondheim du kan gjøre det.

Hvis du skal sette deg ned et sted en varm sommerdag, hvor gjør du det?

– Jeg liker veldig godt å gå ruten fra Bakklandet, forbi Cafe Løkka og videre til Solsiden. I det strekket der er det mange fine steder å slå seg ned og nyte sommeren.

Videoen under viser folkelivet på Torvet den dagen undersøkelsene ble gjennomført. Det var skyfri himmel, nesten vindstille og rundt tolv grader.


Best, mest og flest

Så hvilke byrom i Trondheim sentrum blir mest brukt, har flest folk og mest fornøyd publikum? Her får du en oppsummering av årets byromsundersøkelser:

  • Flest folFolk i byen 2016 forsidek: Torvet med over 39 600 gående og syklende registreringsdagen.
  • Beste omgivelser: Bakklandstorget med 8,7 av 10 mulige poeng.
  • Mest barnevennlig: Høgskoleparken (Vestskråningen), som var det eneste byrommet hvor alle svarte ja på spørsmålet om de ville latt barn på seks år leke fritt.
  • Flest syklister: Studentersamfundet med nesten 5 000 syklister på registeringsdagen.
  • Mest brukt: Ravnkloa med i snitt 70 mennesker til enhver tid på registeringsdagen.

Her kan du lese om alle funnene i byromsundersøkelsen Folk i byen 2016.

Byromsundersøkelsen inngår også i det rykende ferske Midtbyregnskap 2016.

 

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?