Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Best, mest og flest – slik bruker vi byrommene i Trondheim

Del denne artikkelen
Best likte byrom: Bakklandstorget er i år, som i fjor, best likt i byromsundersøkelsen.

Best likte byrom: Bakklandstorget er i år, som i fjor, best likt i byromsundersøkelsen. Carl-Erik Eriksson

Her er årets resultater fra byromsundersøkelsene i Trondheim sentrum der over 2000 forbipasserende ble intervjuet.

Tekst
Mathias Midbøe
Foto
Carl-Erik Eriksson/Trondheim kommune

Hundre NTNU-studenter undersøkte 27 byrom en hel dag 4. september i år. Studentene observerte hvordan folk brukte byrommene fra klokka åtte om morgenen til ti på kvelden.

Beste omgivelser: Bakklandstorget

I år som i fjor er det Bakklandstorget som er aller best likt av Trondheims befolkning. Studentene intervjuet forbipasserende på Bakklandet om hvor godt de liker omgivelsene rundt seg. I snitt fikk Bakklandstorget 8,8 av 10 mulige poeng. Folk oppgir at de setter pris på den bevarte bebyggelsen, kafeene og stemningen. På andreplass finner vi Finalebanen på St. Olavs hospital med et snitt på 8,4. Det folk savner aller mest her er tilgang på drikkevann og toaletter. Bybroparken på andre siden av Gamle Bybro er det tredje best likte byrommet med 8,3 poeng i gjennomsnitt.

Over 35 000 syklet eller gikk gjennom Torvet mellom kl. 09.00 og 21.00 4. september 2017 ifølge de manuelle tellingene.

Over 35 000 syklet eller gikk gjennom Torvet mellom kl. 08.00 og 22.00 4. september 2017 ifølge de manuelle tellingene.

Flest folk: Torvet

Av alle byrommene som er undersøkt er det ingen som er i nærheten av å ha like mye besøk som Torvet. Over 35 000 syklet eller gikk gjennom byrommet på registreringsdagen. Alle inngangene til Torvet er registrert og mest trafikk er det fra Kongens gate og fra inngangen til Trondheim Torg. Årets undersøkelser er gjort før opprustingen av Torvet startet og danner et godt grunnlag for å kunne se om oppgraderingen har hatt effekt når byrommet står ferdig i 2020.

Gang - og sykkeltrafikk på Torvet time for time 4. september 2017.

Gang – og sykkeltrafikk på Torvet time for time 4. september 2017.

Flest syklister: Studentersamfundet

Plassen foran Studentersamfundet yrer også av folk og spesielt syklister. Om lag 7 000 passerer byrommet med sykkelen, og over halvparten av dem reiser via Elgeseter bro. Byrommet er ellers ikke veldig godt likt. Forbipasserende som er intervjuet setter pris på Studentersamfundet og parken i nærheten, men gir i snitt 5,9 poeng av 10 mulige. Forbedringsforslagene folk har er flere serveringssteder, mindre trafikk og mer grønt.

Mest barnevennlig: Vestfrontplassen (Nidarosdomen)

I alle byrommene er folk spurt om de ville latt barn på seks år leke fritt i byrommet. Det kan for eksempel være samtidig med at foreldrene sitter på en kafé i nærheten eller gjør ærend i en butikk. 85 prosent av de som ble intervjuet foran Nidarosdomen mente dette var i orden her. Mange svarte også ja på dette spørsmålet i Høgskoleparken og Museumsparken på Kalvskinnet. Byrommet hvor det ble observert mest lek denne dagen var likevel Finalebanen.

Mest brukt: Studentersamfundet

Byrommet hvor flest har oppholdt seg er Studentersamfundet med 35 personer i snitt. Måten dette er registrert på er at studentene hvert 20. minutt har talt hvor mange som står, sitter, leker, trener og venter akkurat da. Når de har gjort dette hele dagen danner dette et godt bilde på hvor mange som oppholder seg i byrommet. Av de 35 personene på Studentersamfundet var det 24 som oppholdt seg der fordi de ventet enten på bussen eller på lyskrysset. Det byrommet hvor flest oppholdt seg uten av ren nødvendighet er Torvet. Her satt det i snitt 19 personer til enhver tid mellom klokka åtte om morgenen og klokka ti på kvelden. Andre byrom hvor mange oppholder seg er Vestfrontplassen foran Nidarosdomen og på Bakklandstorget.

Alle resultatene fra årets byromsundersøkelse er samlet i rapporten Folk i byen 2017, der kan du lese resultatene for hvert enkelt byrom. En tilsvarende undersøkelse ble gjennomført i 2016 og kan leses her: Folk i byen 2016.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?