Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Byggestart på Torvet etter påske

Del denne artikkelen
Torvet i Trondheim: Åpent, stramt og verdig er stikkord som skal beskrive nye Torvet. Her ser vi tydelig hvordan trær og sitteplasser omkranser den store torgflata (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

Fornyes: Nye Torvet blir en åpen og verdig plass midt i byens hjerte (Agraff AS/ Visualis).

Fire underjordiske tekniske rom og gangbar tunnel under Torvet! Det er ikke småtterier som skal gjøres når byens festplass og storstue rustes opp, både over og under bakken.

Tekst
Tine Nilsen
Foto
Trondheim kommune/Agraff AS/ Visualis

Etter påske går startskuddet for byggingen av nye Torvet. Torvet skal oppgraderes, og når det står ferdig sommeren 2020, vil alle som bruker Midtbyen møte et ryddig og verdig torg som er utformet for å gi en ny og bedre ramme for både handel, marked, aktiviteter, konserter, uteservering og opplevelser.

 • En pust i bakken: Mange og varierte sitteplasser er planlagt både langs bebyggelse og under trær i utkanten av torgflata. Mange har kommet med innspill og ønsker om flere sitteplasser på Torvet, og det er nå tatt høyde for rundt 1000 plasser utenom serveringsstedene (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

  En pust i bakken: Mange og varierte sitteplasser er planlagt både langs bebyggelse og under trær i utkanten av torgflata. Mange har kommet med innspill og ønsker om flere sitteplasser på Torvet, og det er nå tatt høyde for rundt 1000 plasser utenom serveringsstedene (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

 • Uteservering: Stort potensiale for uteservering langs Sommergården og Kongensgate 16-18. Illustrasjon fra Kongens gate øst mot nordre del av Torvet (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

  Uteservering: Stort potensiale for uteservering langs Sommergården og Kongensgate 16-18. Illustrasjon fra Kongens gate øst mot nordre del av Torvet (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

 • Lune rom: Trær danner et intimt rom inn mot bebyggelsen og skaper en lun atmosfære rundt serveringsstedene. Potensialet for uteservering på sommeren er stort. Arealet som er satt av er på ca 1600 kvadratmeter, og er større enn på Solsiden. (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis)

  Lune rom: Trær skjermer området inn mot bebyggelsen og skaper en lunere atmosfære rundt serveringsstedene. Potensialet for uteservering er stort. Arealet som er satt av er på ca 1600 kvadratmeter og er større enn på Solsiden. (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis)

 • Vannelement: Vann som stemningsskapende element gjør plassen mer attraktiv og inviterer til lek. (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis)

  Vann og kunst: Vann som stemningsskapende element gjør Torvet attraktivt (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

 • Handel og folkeliv: Torvet får marked og torvhandel på flata og intime oppholdssoner inn mot hus og gårder og fram mot den såkalte møbleringssonen. (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis)

  Handel og folkeliv: Nye Torvet får langt bedre fasiliteter for både marked, torvhandel og arrangement enn i dag. Dekket blir flatt og fleksibelt med god tilgang til vann, strøm og nett (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

 • Midtpunktet: Mønsteret i det store bygulvet er inspirert av trønderåkle, og tar utgangspunkt i statuen, soluret og kompassrosa. De to siste er sølja i dekket (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

  Midtpunktet: Mønsteret i det store bygolvet er inspirert av trønderåkle og tar utgangspunkt i statuen, soluret og kompassrosen. De to siste er sølja i dekket (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

Arbeidet som skal gjøres er omfattende når Torvet oppgraderes for flere generasjoner framover.

Under bakken:

 • Nytt vann- og avløpssystem
 • Fordrøyningsbasseng for å hindre oversvømmelser ved kraftig nedbør
 • Fire tekniske rom under bakken
 • Tunnel, eller kulvert, under Torvet slik at alle tekniske installasjoner kan nås uten å måtte grave i det nye dekke.
 • Ny nettstasjon skal sørge for strømforsyning til konserter og andre arrangement, samt bygningene rundt Torvet.
 • Opprustingen under bakken vil gi betydelig bedre forhold for marked og arrangement da oppkobling mot nett og strøm, samt ulike plug and play-løsninger blir fleksibel og enkel å betjene.
 • Det legges til rette for bruk av vannbåret snøsmelteanlegg på Torvet

Over bakken:

 • Torvet får et helt nytt natursteindekke. Legging av skifer utgjør over 10.000 m2 med ulike steinvarianter.
 • Torvet får ny permanent møblering.
 • Det skal lages nye gate- og fortauslinjer og plantes blomster og trær som vil gi Torvet et mer intimt preg enn i dag.
 • Torvet vil bli godt opplyst på kveldstid. Den faste møbleringen får montert lys, og effektbelysning settes opp rundt Olavsstatuen, fontener og skulpturer.

Trygge og tilgjengelige inngangsparti

Området som skal fornyes omfatter Kongens gate fra Prinsenkrysset til Nordre gate, noen arealer i Munkegata og hele Torvet. Arbeidet i vestre del av Kongens gate startet i oktober i fjor og skal pågå parallelt med byggingen inne på torvflata.

Gjennom hele byggeperioden fram til Torvet står ferdig i 2020 skal innganger og porter være tilgjengelige bortsett fra i korte perioder etter avtale. I sommerhalvåret skal det kun jobbes på deler av Torvet og arbeidet skal trekkes bort fra fasadene.

– Vi er opptatt av at næringslivet skal slippe å bli heftet mer enn nødvendig av anleggsarbeidet. Vi prøver å tilpasse så langt det lar seg gjøre uten at det går betydelig ut over framdrift og økonomi, sier prosjektleder for Torvet, Marit Solum.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?