Elgeseter
Hjelp NTNU med å bli litt smarter
Store forventninger: Hvordan skal NTNU få redusert sitt klimafotavtrykk? Gjennom 24-timers idémyldring skal nye ideer skapes- løsninger som også kan bli til forretningsidéer. Foto: NTNU
Har du en idé eller har lyst til å bruke tankekraften din til å hjelpe NTNU med å finne svaret på hvordan universitetet kan bidra til å redusere klimafotavtrykket sitt så det monner?
Vil du bli med? Meld deg eller laget ditt på Climathon Trondheim 2018 som går av stabelen på DIGS 26. oktober. Frist for påmelding er 23. oktober. Det er få ledige plasser igjen.
– Premien til vinnerlaget er heder og ære, billetter til Technoport 2019, oppfølgingsmøter og videre nettverksbygging, sier prosjektleder for Climathon, Chin-Yu Lee.
Stort potensiale
Årets utfordring er “sirkulær campus på NTNU”. Deltakerne får i oppgave å klekke ut ideer og løsninger som bidrar til å redusere NTNUs klimafotavtrykk. Og potensialet er stort: I 2017 utgjorde NTNUs klimafotavtrykk nesten 100.000 tonn CO2-ekvivalenter, som tilsvarer nesten 400.000 flyreiser Trondheim – Oslo tur/retur for en person (kilde: http://mittklima.no). Dette ønsker NTNU å gjøre noe med. Energi og transport står for ca. 56 prosent av klimafotavtrykket til NTNU, de resterende 44 prosentene er knyttet til kategorien varer og tjenester. Det er den siste kategori-gruppen årets Climathon skal fokusere på.
Sirkulært kretsløp
Løsninger kan trolig bygges på elementer innenfor sirkulær økonomi, som er et viktig stikkord i årets Climathon. I utgangspunktet handler sirkulær økonomi om reduksjon, gjenbruk og gjenvinning som bidrar til å beholde ressursene i et kretsløp slik at de ikke går til spille. For eksempel: Har du forslag på en forretningsmodell eller en tjeneste som kan bidra til økt gjenbruk? Kan gamle produkter omdesignes til noe nytt i stedet for å kastes som avfall?
Vil halvere utslipp
I NTNUs nye Miljøhandlingsplan for 2020-2030, foreslås det en halvering av NTNUs klimaavtrykk innen 2030. – Vi håper og forventer at sirkulær økonomi, eksempelvis innenfor gjenbruk og deling, kan være nyttig i jobben NTNU gjør med å redusere klima-fotavtrykket, sier Christian Solli. Han er miljørådgiver i NTNUs eiendomsavdeling, årets problemeier. I løpet av 24 timer skal team sammensatt av påmeldte deltakere jobber intensivt med årets utfordring, for så å selge inn løsningen til en jury. Løsningen kan være et produkt eller en tjeneste som muligens kan resultere i en forretningsidé.
Solid partnerskap
Trondheim kommune har for tredje år på rad tatt hovedansvar for å arrangere Climathon. Partnerskapet for arrangementet i 2018 er NTNU Eiendom (problemeier), NTNU Bærekraft (forskning og utdanning), Engage (entreprenørskap), Trøndelag fylkeskommune og Innovasjon Norge. Innovasjon Norge har tidligere i år lyst ut forprosjektmidler for sirkulær-økonomi.
– Årets tema treffer veldig godt. Vi har bare noen få ledige plasser igjen. Trondheim kommune og NTNU har inngått en universitetskommuneavtale. Climathon 2018 er et godt eksempel på spennende samarbeid. Byen er heldig som har grønn hjernekraft fra NTNU, sier prosjektleder Chin-Yu Lee.