Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Rekordstor interesse for utforming av Nyhavna

Del denne artikkelen
Nyhavna ligger sentralt, men også nydelig til langs fjorden og utløpet av Nidelven.

Nyhavna ligger sentralt, men også nydelig til langs fjorden og utløpet av Nidelven. Nadja Sahbegovic/Trondheim kommune

«Hvordan ville du utformet de offentlige rommene på Nyhavna?» Omtrent slik lød teksten i kommunens utlyste konkurranse. Hele 27 team meldte sin interesse – og nå er 4 av dem valgt ut til å sette sitt preg på området.

Tekst
Sara Husby
Foto
Sara Husby og Trondheim kommune

At Nyhavna skal omdannes til et sentrumsområde bestående av boliger, næringsliv, kulturliv og parker, ble vedtatt allerede i 2016. Nå har arbeidet med å utforme de felles uterommene startet.

– Dette er en utrolig mulighet for byen vår, som kan få en fantastisk bydel ved vannet.

I dag ligger mye av byens identitet i sentrum, men om vi klarer å skape et attraktivt område hvor folk ønsker å bo og arbeide, kommer også de besøkende. Det har vi tro på å få til, og der kan de offentlige rommene være nøkkelen til å lykkes. Det sier Nadja Sahbegovic, prosjektleder fra byplankontoret i Trondheim kommune.

Nadja Sahbegovic fra kommunens byplankontor gleder seg til å fortsette arbeidet med å skape den nye bydelen.

Nadja Sahbegovic fra kommunens byplankontor gleder seg til å fortsette arbeidet med å skape den nye bydelen. Foto: Sara Husby.

Nylig var hun blant de mange som hadde møtt opp på E. C. Dahls Bryggeri i anledning seminaret «Parallelloppdrag om offentlige rom på Nyhavna». Seminaret, som både inneholdt faglig påfyll, en befaring i området samt presentasjon av teamene, markerte oppstarten på det prestisjetunge oppdraget.

Fire team er valgt ut

Mange ønsket å være med på befaring på Nyhavna i forbindelse med parallelloppdrag.

Mange ønsket å være med på befaring på Nyhavna i forbindelse med parallelloppdrag. Foto: Mette Bye/Trondheim kommune.

Hele 27 team meldte sin interesse for å jobbe med utformingen av «nye Nyhavna». Av disse ble fire team valgt ut. I tillegg skal arkitektstudenter fra Fakultet for arkitektur og design på NTNU levere inn et femte forslag.

– Teamene, som har tilknytning til både Trondheim, Norge og Europa, er valgt på bakgrunn av at de er flinke og forskjellige. Det er en styrke. Kommuneplanen for Nyhavna er generell, og frem til nå har vi manglet bildene på hvordan type bydel Nyhavna kan bli. Det skal disse fem teamene hjelpe oss med å tydeliggjøre, forteller Sahbegovic.

Resultatet klart om fire måneder

Utover våren skal teamene jobbe med å tegne fremtidige byrom på Nyhavna. Hensikten med parallelloppdraget er å få idéer og gode, illustrerte forslag til hvordan de offentlige rommene kan bli.

– Frem til 27. mars skal teamene jobbe med et utkast til hvordan byrommene vil kunne se ut, både på kort og lang sikt. De skal ta utgangspunkt i de byrommene på Nyhavna som tilhører «alle», for så å lage et konsept for disse. Det er en kompleks, men veldig spennende oppgave, sier Sahbegovic.

Mange hadde møtt opp da de fem teamene skulle presentere seg under oppstartsseminaret på E. C. Dahls Bryggeri.

Mange hadde møtt opp da de fem teamene skulle presentere seg under oppstartsseminaret på E. C. Dahls Bryggeri. Foto: Sara Husby

Plukker ut det beste fra alle

Når teamene leverer sine overordnede konsepter i slutten av mars, har en vurderingskomité to uker på seg til å gi tilbakemelding. Deretter venter fase to, hvor teamene skal jobbe mer detaljert med sine konsepter, basert på tilbakemeldingene de får. Oppdraget avsluttes i juni, og på bakgrunn av det teamene kommer med, skal det utvikles et dokument som skal ligge til grunn for videre utvikling.

Nyhavna huser stort sett næringsbygg i dag. Men fremover skal kommunen jobbe med å se på hvordan dette kan bli en bydel med boliger og uteliv.

Nyhavna huser stort sett næringsbygg i dag. Men fremover skal kommunen jobbe med å se på hvordan dette kan bli en bydel med boliger og uteliv. Foto: Carl-Erik Erikssen/Trondheim kommune

Sahbegovic forteller at noe av det hun liker best med parallelloppdraget på Nyhavna, er at det er mulig å involvere innbyggere i prosessen, og at teamene viser stor faglig bredde:

– Samtlige av teamene som skal jobbe videre med Nyhavna kommer til å levere gode forslag. Det skal ikke kåres én vinner av oppdraget, og vår oppgave blir å hente ut det beste fra prosessen. Det er nå grunnlaget legges, sier hun.

 

Satte sammen spesialtilpasset team

Alle de fem teamene har allerede rukket å sette seg godt inn i området og oppgaven. Det er likevel ett team som skiller seg noe ut med tanke på tilhørighet:

Agraff Arkitekturs Ingrid Grændsen er med i et av de fem teamene som skal levere sine ideer om hvordan Nyhavna kan bli.

Agraff Arkitekturs Ingrid Grændsen er med i et av de fem teamene som skal levere sine ideer om hvordan Nyhavna kan bli. Foto: Sara Husby

– Vi er absolutt et lokalt team, med stort engasjement for byutvikling – og da særlig for Trondheim og Nyhavna. Det sier arkitekt Ingrid Grændsen fra trondheimskontoret Agraff Arkitektur.

Sammen med teammedlemmer fra kontorene Rallar arkitekter, som holder til på Nyhavna, og italienske False Mirror Office, som har jobbet med Nyhavna og Strandveikaia i mange år, har de tatt fatt på oppgaven med å utforme den nye bydelen. 

 

En helt ny bydel skal formes

– Nyhavna er en veldig viktig brikke i Trondheims byutvikling, og vi var aldri i tvil om at dette var en debatt vi ønsket å ha en stemme i. Oppdraget med å utforme fremtidens byrom på Nyhavna gir oss en mulighet til å bidra til at området blir en magisk, ny bydel, til det beste for hele Trondheim.

Det er et omfattende prosjekt, så i tillegg til kjernegruppa på 6–7 personer, har vi også satt sammen en ressursgruppe med omtrent like mange. For oss var det viktig å hente inn så bred kompetanse som mulig, og derfor har vi koblet på både rådgivere og spesialister på alt fra kunst til veiplanlegging, forteller Grændsen, og legger til:

– Vi gleder oss veldig til å jobbe videre med Nyhavna, og føler oss takknemlige for den tilliten vi har fått.

 

 

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?