Litt smarter
Oljetanken ble et mareritt for Byåsen-familie
Ståltank til besvær: Entreprenør Hans Kristian Søfteland i Kleveland Utemiljø børster snø av ståltanken til Byåsen-familien. Dette er ikke den første tanken han tar opp som viser seg å være lekk - langt i fra.
Denne oljetanken har skapt mye trøbbel for huseierne på Byåsen: En parafin-lekkasje forurenset huset og familien måtte flytte ut.
Skaden ble oppdaget i midten av februar i år. En måned senere er familiens del av den vertikaldelte tomannsboligen på Byåsen fortsatt ubeboelig.
–Det har vært et sant mareritt. Det oppleves som jeg er en fremmed i mitt eget hjem, sier huseier, en kvinne i 50-årene som ønsker å være anonym.
For entreprenøren som gjør ryddejobben, Hans Kristian Søfteland i Kleveland Utemiljø er ikke Byåsen- familiens historie enestående:
– Dette er langt fra den første tanken vi graver opp der skaden allerede har skjedd. Siden nyttår har hver fjerde ståltank vi har gravd opp vært lekk. I fjor grov vi opp 22 ståltanker, fem av dem var det lekkasje fra.
Kjellergulv må opp
Søfteland vet av erfaring at slike saker har et betydelig skadepotensiale. Og skadeomfanget for Byåsen-familien er stort: Parafin har trengt inn under husets bankett, det gjør at toppen av kjellergulvet må meisles ned slik at sperre og nytt betongdekke kan legges. I tillegg har murveggen nærmest der tanken lå nedgravd, fått innsig av parafin. Følgelig må veggen behandles innvendig. Hva skaden vil koste, er foreløpig ikke kjent.
Måtte evakuere
Det startet med at huseier kjente en dunst av parafin, sterkest i kjeller men etter hvert også i andre deler av huset. Først trodde de at lukta kom fra nabolaget. De var ukjent med at deres del av den vertikaldelte tomannsboligen de hadde kjøpt i 2010, hadde utvendig parafintank. Så gjorde de oppdagelsen som pekte på dem selv: Et påfyllingsrør langs vegg, skjult av en palle med stein.
Det viste seg at overflatevann hadde kommet inn i den nesten 60 år gamle tanken og presset ut parafin som igjen hadde trengt seg ned både i grunnen og inn i grunnmur.
Det har blitt noen søvnløse netter etter dette, medgir huseier:
– Det er svært stressende å måtte evakuere fra sitt eget hus, finne midlertidig bosted, ikke vite kostnader eller skadeomfang. Samtidig har situasjonen påført vår gode nabo i samme bygg uvisshet og bekymringer, og hennes hage er midlertidig ødelagt av gravearbeid.
– Sjekk eiendommen din
Det familien på Byåsen har opplevd, unner de ingen andre å oppleve. Men flere kan komme til å erfare det samme; nedgravde oljetanker som begynner å lekke. Det kan bli dyrt. Veldig dyrt. I denne type forurensningssaker står eier økonomisk ansvarlig. Og det er strenge krav til fjerning av forurenset masse. Samtidig er det ingen automatikk i at forsikringsselskapene dekker slike skader.
Huseieren på Byåsen sitt råd til andre er klart: – Sjekk om dere har oljetank på eiendommen. La et godkjent firma som kan dokumentere at de har erfaring i slike saker, gjøre jobben med å tømme tanken og deretter grave den opp. Det koster noen titusener, men en lekkasje fra samme tank kan gjøre at gravejobben blir for småpenger å regne.
Frykter mange lekkasjer
Det er meldeplikt for nedgravde oljetanker, og Trondheim kommune har registrert ca 1450, som ennå ikke er fjernet. Det reelle tallet er trolig høyere, siden meldeplikten ikke alltid har vært overholdt. Oljekaminer og fyrkjeler har blitt sjekket av feiervesenet hvert fjerde år, noe liknende tilsyn eksisterer ikke for oljetanker. Trondheim kommune har for øvrig egen side på nett, med relevant informasjon om oljeutfasing.
Rådgiver Tore Nordstad i Miljøenheten i Trondheim kommune henstiller huseiere om å sjekke på egen tomt, se etter tegn – det mest åpenbare er et påfyllingsrør i dagen.
– Tøm og fjern tanken
Sivilingeniør Sissel Tvedten driver Geo 247, et av flere firma som lager tiltaksrapporter på vegne av forsikringsselskaper i forurensningssaker. Hun har utarbeidet tiltaksrapporten etter Byåsen-lekkasjen. Om hun skal gi ett råd til de som har slike tanker på eiendommen, er det dette: – Få firma som kan dokumentere at de er kvalifisert for slike jobber til først å tømme tanken, så grave den opp. For selv om tanken er forsvarlig tømt, vil det fortsatt kunne være usikkerhet knyttet til om den har hatt en lekkasje. Fjernt tanken og usikkerheten – en gang for alle, er Sissel Tvedtens råd. Mer informasjon – også om kvalitetssikrede firma finner du her.