Bydel & bygg

Trondhjemmere vil bli oljefri og bytter ut oljefyren

Del denne artikkelen
Litt smarter

Folksomt: Over hundre fremmøtte deltok på kveldsmøte på Rosenborg skole med tema oljeutfasing i egen bolig. Foto: Knut Okkenhaug

Bruker du mineralolje til oppvarming av boligen din? Det er dyrt og snart ulovlig.

Tekst
Knut Okkenhaug

Knut Ola Haug fra Jakobsli er en av mange som møtte på ett av tre bydels-informasjonsmøter i april, med tema hvordan bli kvitt et miljøproblem – og samtidig gjøre et godt valg av alternativ energikilde.

I målgruppen: Knut Ola Haug fra Jakobsli er en av mange som møtte på informasjonsmøte om oljeutfasing. Der fikk han faglige råd om hvordan han kan kutte ut fyring med fossil olje, og i stedet velge en fornybar varmekilde. Foto: Knut Okkenhaug

− I eneboligen vår fra 1972 har vi en oljefyrkjel som varmer opp de vannbårne radiatorene i huset. Nå kommer jeg til å invitere fagfolk hjem på befaring som kan gi råd om hva som er den best egnede oppvarmingskilden for mitt hus i framtiden, sier Knut Ola Haug.

Tusener å spare

Knut Ola Haug har fått med seg at det kan være lønnsomt å skifte ut fossil olje som fyringskilde. Flere huseiere i Trondheim har gjenbrukt sine gamle radiatorer, erstattet oljefyring med for eksempel luft-til-vann varmepumpe, og med det spart flere titalls tusen kroner i årlige oppvarmingsutgifter. Selv om investeringskostnaden er høy, kan den langsiktige gevinsten bli stor. Her får du svar på ofte stilte spørsmål om tema oljeutfasing:

Begrenset levetid: De fleste ståltanker bør skiftes etter 30 år. Lekkasjer kan forurense både eiendom, jordsmonn og grunnvann, og få store konsekvenser for deg både praktisk og økonomisk. Foto: Naturvernforbundet

Folkemøter

Knut Ola Haug og flere hundre andre som deltok på ett av de tre folkemøtene, fikk informasjon om utfasing av oljefyring, fornybare oppvarmingsløsninger, hva som må gjøres med den nedgravde oljetanken og hva som tilbys av økonomiske støtteordninger. Møtene ble holdt i Østbyen, Heimdal og Byåsen i regi av Trondheim kommune og Naturvernforbundet.  I likhet med Haug hadde Inger Mikalsen fra Ranheim møtt opp på informasjonsmøtet på Rosenborg skole.

Parafintank til besvær: Inger Mikalsen fra Ranheim har en 800 liters parafintank nedgravd på eiendommen sin. Den kan komme til å bli gravd opp med det første. Foto: Knut Okkenhaug

− Jeg har en nedgravd parafintank på eiendommen, men har ikke brukt parafin på to år – det går mest i vedfyring. Nå må jeg i løpet av de nærmeste månedene bestemme meg for om jeg skal få gravd parafintanken opp, for det går nok mot det, sier Inger Mikalsen.

Forbud fra 2020

Det blir et nasjonalt forbud mot å varme opp boliger og næringsbygg med mineralolje (fyringsolje og parafin) fra 1. januar 2020. Har du en oljefyr, oljekamin, parafinovn eller liknende, kan du derfor ikke bruke fyringsolje eller parafin fra fossile kilder fra 2020. Det vil lønne seg å bytte varmekilde i år, siden Enova gir mest støtte i 2018. Faktisk kan det totale støttebeløpet i enkelte tilfeller komme opp i  50.000 kroner.

Hovedmålet med forbudet er å redusere klimagassutslipp. Det vil også gi mindre luftforurensning og færre oljelekkasjer til bygninger, vann og grunn. På oljefri.no – et nettsted som drives av Naturvernforbundet – kan du blant annet legge inn enkle fakta om din bolig, for å få hjelp til å finne en egnet fornybar varmeløsning. Presentasjonene fra folkemøtene er også tilgjengelige der. På kommunens Bylufta.no kan du finne fakta, det samme gjelder på Enova.no.

Folk som står i registrene oljefyrkjel, -kaminer og -tank har fått brev fra Miljøenheten i kommunen. Fordi kommunen jobber med oppdatering av registrene, henstiller vi folk om å melde fra om endringer via meldeskjema  – for eksempel dersom installasjonene koples fra eller blir fjernet.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?