Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Min bydel

Moholts nye midtpunkt

Del denne artikkelen

Populært samlingspunkt: Det kombinerte amfiet og trappa er selve hjertet midt i biblioteket. Her er det plass til mange og det brukes flittig. Foto: Sara Husby

Det nye biblioteket på Moholt skulle skape en felles arena for studenter og lokalbefolkning. Det har lyktes! Huset framstår som et Kinderegg, med offentlig bibliotek, kafé og aktivitetshus under ett og samme tak.

Tekst
Sara Husby

I desember i fjor åpnet biblioteket i nye lokaler i Moholt Allmenning 1. Bak de høye hylleveggene, fylt med tusenvis av bøker, ligger Kafé Kjøkkenbordet. I byggets andre etasje finner vi Sits aktivitetshus, Loftet, som rommer både sittegrupper, bordtennisbord og bomiljøkontakt  – for å nevne noe. Med andre ord: Noe for alle.

Samlingspunkt: Avdelingsleder Lars Danielsen er opptatt av at biblioteket skal være mer enn et bibliotek – det skal være et samlingspunkt. Foto: Sara Husby.

– Oppgaven til bibliotekene har endret seg, og det vi har fått til her, er et nytt samlingspunkt.

Det sier avdelingsleder Lars Danielsen ved Moholt og Risvollan bibliotek.

Bærekraftig bydel

Midt blant de fem tårnhusene i massivtre, som sammen utgjør den nyeste og mest bærekraftige delen av Moholt studentby, ligger biblioteket, også det i massivtre.

I nabohusene finner vi blant annet legesenter, dagligvare og en av byens største barnehager – til sammen en god del mennesker samlet på et relativt lite område. Dette gjenspeiles i besøkstallene på biblioteket, som denne onsdagen i mars har mange gjester – i alle aldre.

– Nå gjør vi så mye mer enn å låne ut bøker: Vi jobber med litteraturformidling, har fokus på gjenbruk, du kan låne verktøy her, bruke husets symaskin, eller ta med deg en av våre to el-sykler på tur. Og så kan du selvsagt legge søndagsturen innom for bøker og byens beste boller, forteller Danielsen.

Bibliotek for alle

I løpet av én måned, anslår Danielsen at Moholt bibliotek huser rundt 25 arrangementer. Alt fra kles- og lekebyttedager til litterære lunsjer og PC-kurs for seniorer. Pluss en hel del annet, som lesestund for barnehagebarn. Men hvem er det egentlig som bruker huset?

– Det vi ser allerede nå, noen måneder etter åpning, er at det stadig dukker opp nye ansikter. Vi har både studenter, pensjonister, barnehager og skoler innom på en typisk dag.

I helgene er det en overvekt av barnefamilier. Vi har jo meråpent her, med fleksible åpningstider, og når jeg går hjem på lørdager, ser jeg ofte at barnefamiliene sitter igjen.

På de fleste bydelsbibliotekene (ikke Hovedbiblioteket) kan alle over 18 år benytte seg av tilbudet om meråpent bibliotek mellom 07.00 og 23.00. Også dette er noe som skal bidra til å tilgjengeliggjøre bibliotekene «for alle».

  • Bakst som frister: «Byens beste boller», sies det. Ikke så rart, daglig leder Monica Skikstein på Kafé Kjøkkenbordet har nemlig finjustert oppskriften. Foto: Sara Husby

  • Ypperlig lesesal: Når Ivar Loland Råheim ikke har forelesning, er biblioteket et perfekt studiested. Foto: Sara Husby

  • Pensjonisttreff: Venninnene Anne Langseth, Hjørdis Nygård og Grete Søvik møtes på Kafé Kjøkkenbordet en gang i måneden – minst. Foto: Sara Husby

  • Trehuset i midten: Midt blant de fem tårnhusene i massivtre, som sammen utgjør den nyeste og mest bærekraftige delen av Moholt studentby, ligger biblioteket, også det i massivtre. Foto: Sara Husby

  • Barnehage på besøk: Lesestund, latter og læring: Barna fra Leangen kulturbarnehage storkoser seg på biblioteket. Her er Pål Christian Sandtrø, Ellen og Astrid fordypet i dinosaurer. Foto: Sara Husby

Satser på samarbeid med studentene

– Målet er at biblioteket skal bidra til å åpne opp studentbyen, og på den måten favne både studenter og beboere i området. Så langt går det veldig fint, og jeg vil si at vi er godt integrert. I andre etasje driver Sit et eget aktivitetshus, og det er et samarbeid vi har lyst til å få så mye som mulig ut av. Vi har allerede rukket å ha noen arrangementer sammen med studentene, men vi er bare så vidt i gang.

På spørsmål om hvordan han synes det er å jobbe i et massivtrehus, er Danielsen krystallklar:

– Veldig fint! Vi har god akustikk, og så er det lunt samtidig som det er høyt under taket. Vi er spesielt fornøyde med den store trappa midt i lokalet – den brukes flittig, avslutter han.

Prat på biblioteket

Pål Christian Sandtrø, Ellen og Astrid fra Leangen kulturbarnehage:
– Vi er en prosjektbasert barnehage, og akkurat nå lærer vi om dinosaurer. I dag har vi blant annet hatt en lesestund med avdelingsleder Lars, forteller Pål Christian.

– See, den her har kjempeskarpe tenner – det er en T-rex, forteller femåringene Ellen og Astrid, og viser frem en kjempeskummel dinosaur fra en av de mange bøkene i «barnehjørnet».

Student Ivar Loland Råheim:
– Jeg studerer kjemi, og akkurat nå jobber jeg med et prosjekt i teknologiledelse. I dag var det ingen forelesninger, og jeg trengte et sted å sitte. Jeg bor i naboblokka, så dette er perfekt.

Pensjonistvenninnene Anne Langseth, Hjørdis Nygård og Grete Søvik:
– Vi møtes her fast en gang i måneden – minst. Noen ganger er vi også med på litterær lunsj. Det er alltid like koselig å komme hit, vi er veldig glade i biblioteket og i de som jobber her, forteller venninnene som spiser lunsj på Kafé Kjøkkenbordet.

Daglig leder for Kafé Kjøkkenbordet, Monica Skikstein:
– Skal jeg fortelle deg en hemmelighet? Bolleoppskriftene her er nøyaktig de samme som på Gjest Baardsen – det er det mange som har fått med seg (det går gjetord om hvor gode skole-, kanel- og hvetebollene på Moholt er). Jeg har jobbet med bibliotekkafé i mange herrens år, og ønsket mitt er at hvem som helst skal ha lyst til å komme hit. Kundegruppen er 5–85 år, og det er så artig. Jeg tror folk slapper av her, og naboene er jo helt over seg over å ha fått en bydelskafé. Til sommeren får vi uteservering også!

Har du lest disse sakene?