Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Oljetanken ble et mareritt for Byåsen-familie

Del denne artikkelen
Ståltank til besvær: Entreprenør Hans Kristian Søfteland i Kleveland Utemiljø børster snø av ståltanken til Byåsen-familien. Dette er ikke den første tanken han tar opp som viser seg å være lekk - langt i fra.

Ståltank til besvær: Entreprenør Hans Kristian Søfteland i Kleveland Utemiljø børster snø av ståltanken til Byåsen-familien. Dette er ikke den første tanken han tar opp som viser seg å være lekk - langt i fra.

Denne oljetanken har skapt mye trøbbel for huseierne på Byåsen: En parafin-lekkasje forurenset huset og familien måtte flytte ut.

Tekst
Knut Okkenhaug
Foto
Glen Musk

Skaden ble oppdaget i midten av februar i år. En måned senere er familiens del av den vertikaldelte tomannsboligen på Byåsen fortsatt ubeboelig.
–Det har vært et sant mareritt. Det oppleves som jeg er en fremmed i mitt eget hjem, sier huseier, en kvinne i 50-årene som ønsker å være anonym.

<Strong>Nær 60 år:</Strong> Den oppgravde tanken på Byåsen er trolig fra husets byggeår, 1960.

Nær 60 år: Den oppgravde tanken på Byåsen er trolig fra husets byggeår, 1960.

For entreprenøren som gjør ryddejobben, Hans Kristian Søfteland i Kleveland Utemiljø er ikke Byåsen- familiens historie enestående: 

– Dette er langt fra den første tanken vi graver opp der skaden allerede har skjedd. Siden nyttår har hver fjerde ståltank vi har gravd opp vært lekk. I fjor grov vi opp 22 ståltanker, fem av dem var det lekkasje fra.

Erfaring: Hans Kristian Søfteland i Kleveland Utemiljø vet av erfaring at lekkasje fra oljetanker har et betydelig skadepotensiale.

Kjellergulv må opp

Søfteland vet av erfaring at slike saker har et betydelig skadepotensiale. Og skadeomfanget for Byåsen-familien er stort: Parafin har trengt inn under husets bankett, det gjør at toppen av kjellergulvet må meisles ned slik at sperre og nytt betongdekke kan legges. I tillegg har murveggen nærmest der tanken lå nedgravd, fått innsig av parafin. Følgelig må veggen behandles innvendig. Hva skaden vil koste, er foreløpig ikke kjent.

Måtte evakuere

Det startet med at huseier kjente en dunst av parafin, sterkest i kjeller men etter hvert også i andre deler av huset. Først trodde de at lukta kom fra nabolaget. De var ukjent med at deres del av den vertikaldelte tomannsboligen de hadde kjøpt i 2010, hadde utvendig parafintank. Så gjorde de oppdagelsen som pekte på dem selv: Et påfyllingsrør langs vegg, skjult av en palle med stein.

Oppdagelsen: Langs den ene husveggen, bak en palle med stein, gjorde familien oppdagelsen som pekte på dem selv: Et påfyllingsrør for oljetank.

Det viste seg at overflatevann hadde kommet inn i den nesten 60 år gamle tanken og presset ut parafin som igjen hadde trengt seg ned både i grunnen og inn i grunnmur.
Det har blitt noen søvnløse netter etter dette, medgir huseier:

– Det er svært stressende å måtte evakuere fra sitt eget hus, finne midlertidig bosted, ikke vite kostnader eller skadeomfang. Samtidig har situasjonen påført vår gode nabo i samme bygg uvisshet og bekymringer, og hennes hage er midlertidig ødelagt av gravearbeid.

– Sjekk eiendommen din

Det familien på Byåsen har opplevd, unner de ingen andre å oppleve. Men flere kan komme til å erfare det samme; nedgravde oljetanker som begynner å lekke. Det kan bli dyrt. Veldig dyrt. I denne type forurensningssaker står eier økonomisk ansvarlig. Og det er strenge krav til fjerning av forurenset masse. Samtidig er det ingen automatikk i at forsikringsselskapene dekker slike skader.

Inntrengning: Sorte flekker på veggen nede til høyre der vannledningen kommer inn, er trolig olje/parafin-flekker, ifølge huseier. Laminat/tregulvet som lå i rommet var fuktig og stinket parafin. Det er nå fjernet.

Huseieren på Byåsen sitt råd til andre er klart:  – Sjekk om dere har oljetank på eiendommen. La et godkjent firma som kan dokumentere at de har erfaring i slike saker, gjøre jobben med å tømme tanken og deretter grave den opp. Det koster noen titusener, men en lekkasje fra samme tank kan gjøre at gravejobben blir for småpenger å regne.

Frykter mange lekkasjer

Det er meldeplikt for nedgravde oljetanker, og Trondheim kommune har registrert ca 1450, som ennå ikke er fjernet. Det reelle tallet er trolig høyere, siden meldeplikten ikke alltid har vært overholdt. Oljekaminer og fyrkjeler har blitt sjekket av feiervesenet hvert fjerde år, noe liknende tilsyn eksisterer ikke for oljetanker. Trondheim kommune har for øvrig egen side på nett, med relevant informasjon om oljeutfasing.

Rådgiver Tore Nordstad i Miljøenheten i Trondheim kommune henstiller huseiere om å sjekke på egen tomt, se etter tegn – det mest åpenbare er et påfyllingsrør i dagen.

Eksplosjon: – Levealder på mange av disse tankene er rundt 30 år. Mange av de nedgravde tankene er dobbelt så gamle. Det kan bli en eksplosjon i antall forurensningssaker de nærmeste årene, om ikke huseiere tar grep og fjerner disse tankene, sier rådgiver Tore Nordstad i Miljøenheten. Foto: Knut Okkenhaug.

– Tøm og fjern tanken

Sivilingeniør Sissel Tvedten driver Geo 247, et av flere firma som lager tiltaksrapporter på vegne av forsikringsselskaper i forurensningssaker. Hun har utarbeidet tiltaksrapporten etter Byåsen-lekkasjen. Om hun skal gi ett råd til de som har slike tanker på eiendommen, er det dette:  – Få firma som kan dokumentere at de er kvalifisert for slike jobber til først å tømme tanken, så grave den opp. For selv om tanken er forsvarlig tømt, vil det fortsatt kunne være usikkerhet knyttet til om den har hatt en lekkasje. Fjernt tanken og usikkerheten – en gang for alle, er Sissel Tvedtens råd. Mer informasjon – også om kvalitetssikrede firma finner du her.

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?