Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Ideer for nye Nyhavna

Del denne artikkelen
aktivitet på nyhavna

Interessen for forslagene til utforming av Nyhavna har vært stor, som her ved Hendelser på Nyhavna. Will Lee-Wright

Fire team og en gjeng studenter har presentert sine første ideer for Nyhavna. Etter hvert skal disse sveises sammen til en sluttplan med de beste ideene fra alle. Se forslagene lengre ned i saken.

Tekst
Ola Flatøy Lysberg
Foto
Ola Flatøy Lysberg

I et kritthvitt lagerrom i Dora møttes innbyggere og næringsliv for å lytte til forslagene om hvordan Nyhavna skal se ut. De fire teamene og en gruppe arkitektstudenter la fram sine ideer for fremtiden for byrom på Nyhavna. Arrangementet ga rom for tilbakespill fra publikum og ble streamet på Facebook.

Parallelloppdraget

Teamene hang opp sine forslag og inviterte til diskusjon med gjestene.

Teamene hang opp sine forslag og inviterte til diskusjon med gjestene.

Tidligere har teamene bestående av arkitekter, landskapsarkitekter og andre fagfolk konkurrert om muligheten til å legge fram sine ideer for Nyhavna. Nå er de fire beste plukket ut og de fikk legge fram sine tanker så langt under midtveispresentasjonen. I tillegg fikk et team bestående av studenter fra fakultet for arkitektur og design ved NTNU legge fram et femte forslag.

Teamene jobber med byrommene, altså de offentlige rommene der det ikke er bebygd, og gir noen innspill til hvordan de kan utvikles over tid. De har tilnærmet seg oppgaven på veldig forskjellige måter.

Maria Nervik er prosjektleder for parallelloppdraget.

Maria Nervik er prosjektleder for parallelloppdraget.

Maria Nervik jobber for byplankontoret i Trondheim kommune og er prosjektleder for parallelloppdraget. I tillegg sitter hun i gruppen som skal gi arkitektene og studentene råd for veien framover. Hun forteller.

– Det er ikke en konkurransesituasjon mellom teamene nå. Parallelloppdrag går ut på at de lager fire forskjellige forslag og alle fire er like gyldige, og vi kan bruke alle videre. Det er mange fordeler ved at vi får muligheten til å teste ut forskjellige retninger og se flere varianter.

-Etter som teamene ikke konkurrerer kan vi holde prosessen åpen, følge de tett og forankre ideer underveis, sier Maria Nervik.

Åpent for alle

Presentasjonen var åpen for alle, og ble streamet. Byplankontoret sørget også for at folk i nærliggende områder og bedrifter fikk spesiell invitasjon.

Det var stort oppmøte på midtveispresentasjonen som ble holdt i Dora.

Det var stort oppmøte på midtveispresentasjonen som ble holdt i Dora.

-Publikum har vi invitert åpent gjennom sosiale medier. Også har vi gått spesifikt inn å sendt epost og invitert inn blant annet fagpersoner i kommunen, Fylkeskommunen, Vegvesenet, nabotomt eiere, Trondheim arkitektforening og BOBY. Svartlamoen har vi sendt spesielt invitasjon til. Vi har prøvd å åpne for at alle kan delta, samtidig som vi har gått spesifikt inn for at de vi tror har en ekstra sterk mening om Nyhavna kommer, sier Nervik.

Film av hele presentasjonen ligger på byplankontoret i Trondheim kommune sin Facebook-side.

Bildegalleri

Team agraff arkitektur, RALLAR og false mirror office.

Team White Arkitekter, DRDH Architects, Florian Beigel Architects, Sweco og Bylivsutvikling AS

Team studenter fra fakultet for arkitektur og design ved NTNU.

Team Effekt, Skajaa og Ugent agency.

 

Mad, BOGL og Holt O`Brien.

Veien framover

Byplansjef Ragna Fagerli var også til stede. Sammen med Nervik sitter hun i evalueringskomiteen som skal vurdere forslagene og hjelpe teamene framover.  

Byplansjef Ragna Fagerli er medlem av evalueringskomiteen

Byplansjef Ragna Fagerli er medlem av evalueringskomiteen.

-Det ligger allerede en plan til grunn som teamene skal ta utgangspunkt i og bygge på, sier hun.

Sammen med evalueringskomiteen skal Fagerli gi råd til teamene ut i fra det de la fram under midtveispresentasjonen.

-Vi setter oss ned for å gå gjennom prosjekt for prosjekt og bestemme hvilke råd vi skal gi de videre. Og så skal teamene jobbe videre fram mot sluttseminaret. Prosjektene leveres deretter inn, og det blir satt opp utstilling. Etter det skal det skrives en sluttrapport som vi legger frem politisk, sier Fagerli.

Saken plassert geografisk

AVLYST

Åpningstider

Kontakt

Telefon:

Munkvoll helse- og velferdssenter

Senior, Musikk

100,-

Les hele saken

Filtrer kart

Se alle saker på kartet

Har du lest disse sakene?