Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Levende by

Skattejakt langs bryggerekka

Del denne artikkelen
Søndagsmarked:Midt i bryggerekka i Kjøpmannsgata, på Kongens gate allmenning, finner du Bryggerekka bruktmarked. Markedet har åpent hver søndag, fra 26. mai til 1. september.

Søndagsmarked:Midt i bryggerekka i Kjøpmannsgata, på Kongens gate allmenning, finner du Bryggerekka bruktmarked. Markedet har åpent hver søndag, fra 26. mai til 1. september.

Idet vi krysser Kjøpmannsgata, hører vi den – summingen fra Bryggerekka bruktmarked.

Tekst
Sara Husby
Foto
Sara Husby

Det er tidlig søndag formiddag, men på markedet midt i byen er det allerede et yrende folkeliv. Noen er her for et mer eller mindre planlagt stopp på søndagsturen, andre vet akkurat hva de er ute etter …

– Jeg får ikke kontakt med kjæresten, som sitter med eksamen, men jeg lurer på om jeg bare må ta en råsjanse, selv om du egentlig bør være to om sånne avgjørelser …

Et funn i 12 deler

I et hav av herlige antikviteter, klesstativ og matboder, har Unni Bergheim Hoel sett seg ut et hvitt og gult servise – akkurat et slikt hun var ute etter.

<Strong>Drømmeservise:</Strong> Unni Bergheim Hoel velger til slutt å kjøpe drømmeserviset» – til tross for at hun ikke får drøftet det med kjæresten.

Drømmeservise: Unni Bergheim Hoel velger til slutt å kjøpe drømmeserviset» – til tross for at hun ikke får drøftet det med kjæresten.

– Det er spesielt gjenstander typiske for 50- og 70-tallet jeg er interessert i. Og teak! Jeg måtte jo stikke innom på årets første bruktmarked, forteller Unni, som selv har stått på markedet to ganger.

<Strong>Sosialt: </Strong>Inger Strøm har deltatt på bruktmarkedet flere ganger allerede. Noe av det hun liker aller best, er at det er veldig sosialt.

Sosialt: Inger Strøm har deltatt på bruktmarkedet flere ganger allerede. Noe av det hun liker aller best, er at det er veldig sosialt.

Servise-selger Inger Strøm sier at om Unni bestemmer seg for at hun vil ha den hvite og gule skatten i tolv deler, kan hun oppbevare den i salgsboden. Da slipper hun i alle fall å frakte serviset hjem til den uvitende kjæresten, på sykkel.

Til slutt finner Unni ut at hun ikke kan la sjansen gå fra seg. Hun vippser, og vips, så har serviset skiftet hender.

Søndag og marked

Bryggerekka bruktmarked er fullbooket med selgere på årets første markedssøndag, 26. mai. En time etter at bodene åpnet klokken 10.00, har også mange kunder funnet frem til den åpne plassen mellom bryggene, på Kongens gate allmenning i Kjøpmannsgata.

Markedet, som ble etablert av Trondheim kommune i 2015, er en del av arbeidet med midlertidige tiltak som skal synliggjøre hvilke muligheter som finnes i bryggene. I tillegg skal det gjøre byens innbyggere mer kjent med bryggerekka, og på den måten skape mer liv i Kjøpmannsgata og Midtbyen.

Dukker, dufter og pruting

Til lukten av nystekt vaffel, lyden av pruting og latter, og varmen fra et og annet solgløtt, får både kopper og kar nye eiere. En ullgenser sitter som støpt over skuldrene til en lykkelig kjøper, og i naboboden diskuteres det hvilke sølvgafler som passer best til fiskemiddagen. Bordene i de i underkant av 30 salgsbodene bugner over av klær, sko, småmøbler, gamle leker og koppestell – og helt andre ting, som planteavleggere og bittesmå, forseggjorte dukkeansikter.

Dukkemakeren

–  Vi er dukkemennesker! Jeg er dukkemaker, og hun har et dukke- og leketøysmuseum på Levanger, sier Sissel Bjørstad Skille, og peker på Solveig Otlo.

 • Entusiaster: Dukkemaker Sissel Bjørstad Skille og dukkeentusiast Solveig Otlo har tatt med seg fantastiske dukker til Kjøpmannsgata, noen så gamle som fra 30-tallet.

  Entusiaster: Dukkemaker Sissel Bjørstad Skille og dukkeentusiast Solveig Otlo har tatt med seg fantastiske dukker til Kjøpmannsgata, noen så gamle som fra 30-tallet.

 • Kupp: Det er mulig å gjøre et kupp på markedet – enten du er på utkikk etter klær, leker, porselen, antikviteter eller noe helt annet.

  Kupp: Det er mulig å gjøre et kupp på markedet – enten du er på utkikk etter klær, leker, porselen, antikviteter eller noe helt annet.

 • Sonderer: Mathilde (snart seks år) er med mamma på bruktmarked. Mor og datter gjør research, og en søndag om ikke lenge er det de to som skal stå og selge brukte ting.

  Sonderer: Mathilde (snart seks år) er med mamma på bruktmarked. Mor og datter gjør research, og en søndag om ikke lenge er det de to som skal stå og selge brukte ting.

 • Folkeliv: Midt i bryggerekka i Kjøpmannsgata, på Kongens gate allmenning, finner du Bryggerekka bruktmarked. Markedet har åpent hver søndag, fra 26. mai til 1. september.

  Folkeliv: Midt i bryggerekka i Kjøpmannsgata, på Kongens gate allmenning, finner du Bryggerekka bruktmarked. Markedet har åpent hver søndag, fra 26. mai til 1. september.

De to venninnene deltar på Bryggerekka bruktmarked for første gang, som et eksperiment, forteller de. Med seg har de gamle dukker fra 30- og 40-tallet, dukkeklær og -sko, og en hel del andre små skatter. På spørsmål om det er flere dukkemennesker på årets første bruktmarked, svarer de at jo, det er en jevn strøm av folk som kommer for å se.

Veteranen

En som imidlertid ikke har hatt tid til å se på dukkene, er prosjektleder for Bryggerekka bruktmarked, Anne Isabel Udbye. Hun har vært med helt fra starten, både da markedet ble administrert av Midtbyen Management, og nå, når Miljøenheten har tatt over det administrative ansvaret.

<Stong>Prosjektleder</Strong> Anne Isabel Udbye gleder seg til markedet hver helg. I tillegg til å organisere, sørger hun for byens beste vafler – blant annet.

Prosjektleder Anne Isabel Udbye gleder seg til markedet hver helg. I tillegg til å organisere, sørger hun for byens beste vafler – blant annet.

I tillegg til å planlegge, sørge for at markedet gjennomføres på best mulig måte, og å svare på spørsmål fra besøkende og selgere, står hun og steker vaffel i et forrykende tempo.

– Jeg er heldig og får være her hver søndag, jeg. I dag har jeg ikke hatt tid til å se så mye, men det er egentlig bra – jeg er alt for glad i ting, sier hun og ler.

Tiltrekkes av stemningen

Men hvem er det egentlig som booker standplass på markedet?

– Hver gang er det noen som prøver seg for første gang, mens resten er mer eller mindre faste. Det er ganske mange som slår seg sammen to og to, for eksempel mor og datter, og deler en bod. Ja, og så er det faktisk ganske mange som kommer langveisfra for å delta, forteller Udbye.

I likhet med de andre vi snakker med denne søndagen, tror hun at atmosfæren på markedsplassen er mye av grunnen til at folk trives – og at de kommer tilbake gang på gang:

– Ja, og så har denne revitaliseringen av bryggene gjort underverker for bymiljøet. Turistene som kommer innom blir helt «wow», og det beste er jo at dette ikke er kulisser – det er byen vår!

Vil du ha de siste nyhetene fra Trondheim 2030?

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Takk for din påmelding!

Har du lest disse sakene?