Trondheim 2030

Hei! Vi ser du bruker Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere sikkerheten til Internet Explorer og anbefaler at man bruker Microsoft Edge istedet. På dette grunnlaget er ikke denne nettsiden optimalisert for Internet Explorer. Vi anbefaler at du åpner nettsiden i en annen nettleser.

Les mer her.

Litt smarter

Hva har egentlig et kjølig klima, fuglebæsj og klimasmarte valg til felles?

Del denne artikkelen
Solcelletak

Solcelleanlegget på Dragvoll helse- og velferdssenter Hans Joakim Lien

Visste du at solceller fungerer ekstra bra i et kaldt klima? Nå er taket på Dragvoll helse- og velferdssenter dekket av solceller. De skal produsere strøm året rundt.

Tekst
Hans Joakim Lien
Foto
Hans Joakim Lien

Vi står på taket av Dragvoll helse- og velferdssenter og ser utover byen. Til tross for den varmende solen blåser en kald vind inn fra fjorden. Her, høyt over Trondheims grønne og fargerike bybilde, har Trondheim kommune nå innviet sitt første solcelleanlegg. 

Vida viser fram solceller

Energirådgiver Vida viser frem det nye solcelleanlegget på Dragvoll.

– Trondheim kommune skal være en internasjonal foregangskommune for utvikling av gode klima- og miljøløsninger. Et solcelleanlegg gir ren og fornybar energi på en enkel måte, sier Vida Mortensen Gråberg, energirådgiver i Trondheim eiendom.

Trondheim eiendom står bak prosjektet i samarbeid med Solbes. Solbes er et firma som har spesialisert seg på solceller, og som stiller med solid erfaring på området. 

Eirik Oksavik Lockertsen er daglig leder i Solbes. Han forteller at solcelleanlegget produserer kortreist strøm på en plass som ingen legger merket til:

Å bruke uutnyttede arealer er bra for både miljøet og en levende by. 

Bare å tørke fuglebæsj 

Solceller er ikke bare bra for miljøet, det er også veldig enkelt å drifte. 

– Stort sett trenger man bare å tørke bort fuglebæsj, forteller Mortensen Gråberg, og smiler stort. 

Snø og løv blåser vekk av vinden, og det danner seg veldig sjeldent is på solcelleanlegg. Det eneste man trenger å gjøre er å sjekke anlegget noen få ganger i måneden, og vaske det innimellom.

Et kaldt klima er en fordel 

På helse- og velferdssenterets tak vil solcelleanlegget produsere elektrisk energi ved å omforme energien som finnes i sollyset. Dette gjøres ved at det genereres en elektrisk ladning når sollyset absorberes. 

Det mange kanskje ikke vet er at et kjølig klima er en skikkelig suksessoppskrift for strømproduksjon gjennom solceller, sier Mortensen Gråberg.

Det kjølige klimaet i Norge gjør at solcellene blir mer effektive ettersom at mindre energi går tapt i strømproduksjonen når det er kaldt ute.   

Solcelleanlegget

Solcelleanlegget absorberer sollyset.

Lange sommerdager er også en viktig ingrediens ettersom solceller er avhengige av sollys. I Trondheim er det mest sollys fra mai til juli, og minst sollys i desember og januar. Anlegget vil derfor produsere mest strøm i løpet av sommermånedene.

Men, det kjølige klimaet gjør at vi ofte får rikelig med snø i Trondheim. Snøen reflekterer sollys på en god måte, slik at anlegget også produserer strøm om vinteren. Derfor kan Dragvoll helse- og velferdssenter benytte seg av ren og fornybar energi året rundt. 

 

En forsmak på fremtiden

Trondheim kommune har lenge ledet an i miljø- og klimaarbeidet, og dette pilotprosjektet er i tråd med klimamålene som kommunen har vedtatt. 

– Kortreiste og lokalproduserte produkter er bra for klimaet. Det samme gjelder for strømproduksjon. Å ta klimasmarte valg er i tiden, og dette prosjektet håper jeg er en forsmak på fremtiden, forteller Vida Mortensen Gråberg. 

Dragvoll helse og velferdssenter

Har du lest disse sakene?